RAMAZAN Haber Girişi : 02 Haziran 2017 11:19

Nükteler / Oruç

Nükteler / Oruç
"Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı."

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ 
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذ۪ينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَۙ

Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı.
Bakara Suresi

Ramazan-ı şerifteki savm,(oruç) İslâmiyet'in erkân-ı hamsesinin(Beş esasının) birincilerindendir. Hem şeair-i İslâmiyenin a'zamlarındandır.

   İşte ramazan-ı şerifteki orucun çok hikmetleri 

hem Cenab-ı Hakk'ın Rububiyetine 

hem insanın hayat-ı içtimaiyesine 

hem hayat-ı şahsiyesine 

hem nefsin terbiyesine 

hem niam-ı İlahiyenin(ilahi nimetlerin) 
şükrüne bakar hikmetleri var. 

   Cenab-ı Hakk'ın rububiyeti noktasında orucun çok hikmetlerinden bir hikmeti şudur ki: 
Cenab-ı Hak zemin yüzünü bir sofra-i nimet suretinde halk ettiği ve bütün enva-ı nimeti o sofrada 

مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ 
(Umulmadık yerlerden rızıklandırır.Talak Suresi)
bir tarzda o sofraya dizdiği cihetle, kemal-i rububiyetini ve rahmaniyet ve rahîmiyetini o vaziyetle ifade ediyor. İnsanlar gaflet perdesi altında ve esbab dairesinde o vaziyetin ifade ettiği hakikati tam göremiyor, bazen unutuyor. 

   Ramazan-ı şerifte ise ehl-i iman birden muntazam bir ordu hükmüne geçer. Sultan-ı Ezelî'nin ziyafetine davet edilmiş bir surette akşama yakın "BUYURUNUZ!" emrini bekliyorlar gibi bir tavr-ı ubudiyetkârane göstermeleri, o şefkatli ve haşmetli ve külliyetli rahmaniyete karşı, vüs'atli(geniş)ve azametli ve intizamlı bir ubudiyetle mukabele ediyorlar. Acaba böyle ulvi ubudiyete ve şeref-i keramete iştirak etmeyen insanlar, insan ismine lâyık mıdırlar? 
Kuran Tefsiri
Risale-i Nur