GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 10 Kasım 2020 11:50 Haber Girişi : 10 Kasım 2020 11:52

Nusaybin’de Atatürk’ü Anma Programı düzenledi

Nusaybin’de Atatürk’ü Anma Programı düzenledi
Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 82. Yıl dönümü nedeniyle Nusaybin’de anma programı yapıldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 82. Yıl dönümü nedeniyle Nusaybin’de anma programı yapıldı.

 

Anma Programı Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Emrullah Temizkan ve Garnizon Komutanı P. Bnb. Hakan Yılmaz’ın Cumhuriyet Meydanında Atatürk Büstüne çelenk bırakmasıyla başladı.

 

2 dakikalık saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı okundu.
Çelenk sunma töreninden sonra program, Atatürk İmam Hatip Ortaokulunda devam etti.

 

Saygı duruşunda bulunma ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonran İlçe Milli Eğitim Müdürü Ümit Çetin tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 82. Yıl dönümünde kendisini anmak ve onun mirasına olan minnettarlığımızı ifade etmek için anma programı yaptıklarını ifade eden Çetin, doğadaki tüm canlılar gibi insanoğlunun da yaşamının bir sınırı olduğunu, ancak bazı insanların yaşamları boyunca yaptıkları eserlerle, insanlığa yapmış oldukları hizmetlerle yaşamlarından sonra da varlıklarını sürdürdüklerini ifade etti.

 

Çetin konuşmasını söyle sürdürdü,
“Yaşamını milletine adayan, bir imparatorluğun küllerinden yepyeni ve güçlü bir devlet yaratan eşsiz bir lider, mümtaz bir devlet adamı ve büyük bir komutan olan Atatürk bu ender insanlardan biridir. Atatürk, hem milli mücadele, hem de Cumhuriyeti inşa sürecinde daima ileriye bakmış ve ileriye yürümüştür.
Uygarlık yolunda ilerlediğimiz 21. yy.da ileriyi görebilen ve daha ileriye gitmeyi amaçlayan, yeni nesiller yetiştirmek, Mustafa Kemal gibi düşünebilmenin ilk adımıdır. Bu adımı atarken, yeni neslin geçmişini iyi bilmesi ve özümsemesi gerekmektedir. Bunun içindir ki her fert üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olmalıdır.
Atatürk’ün Türk milletini büyük bir atılıma hazırladığı ve yönlendirdiği yüzyılda Avrupa ve Asya’nın pek çok ülkesinde totaliter rejimler veya diktatörlükler bulunmaktaydı. Böyle bir dünyada o yabancı bir gazetecinin sorusuna “Ben kalpleri kırarak değil, kazanarak hükmetmek isterim.” diye cevap vermiştir.
 Aynı çağda yaşayan, gerek kendi milletleri, gerekse dünya için endişe ve korku kaynağı olan bazı liderler, bugün ya unutulmuş ya da kötü miraslarıyla anılır olmuştur. Atatürk ise, sevgi ve saygı uyandırarak Türk milletini çağ ile tanıştırmaya gayret edip varlığını teminat altına almaya yöneltmiştir.
Yalnızca 10 Kasımlar değil, düşünce ufkumuzda Atatürk’ün mücadele azmi, bizlere yüklediği sorumlulukları ve gösterdiği hedefler asla unutulmamalıdır. Gelecekte ülkenin yönetimini devralacak, geleceğimizi yönlendirecek, uygar ve saygın bir ulus olma bilincini daha da pekiştirecek gençler,  Başöğretmen Atatürk’ün İlke ve inkılapları ışığında ilerlemelidir.”

 

Çetin’in konuşmasından sonran Öğrenciler tarafından şiirler okundu. 15 Temmuz Şehitleri İmam Hatip Ortaokulu öğretmenlerinden Barin Coşkun Atatürk ile ilgili hatıralar, 2. Hudut Tabur Komutanlığında görevli P. Üsteğmen Ahmet Tolga Yılmaz tarafından Atatürk’ün Askeri kişiliği anlatıldı.

 

Tarihin akışını değiştiren Mustafa Kemal Atatürk’ün döneminin liderleri içerisinden 21’inci yüzyıla geçebilen tek lider olduğunu belirten Yılmaz, bu özelliği ile O; halkının ve dünyanın nabzında canlılığıyla, sevgisiyle, saygısıyla hala yaşayabilen dünyadaki birkaç liderden birisi olduğunu aktardı.

 

Yılmaz şöyle konuştu,
“Öldükten sonra da bu kadar uzun süre canlı kalabilmeyi başarmasının altında yatan, şüphesiz ki yarattığı Kurtuluş Savaşı destanı ve yaptığı sayısız inkılaplarıyla filizlenen modem Türkiye Cumhuriyeti mucizesidir. Bu mucizeye giden süreçte Atatürk; öğrenim ve meslek hayatına asker olarak başlamış, tarih sahnesine subay ve komutan olarak çıkmış, hayatını bir milletin kurtarıcısı ve devlet adamı olarak tamamlamıştır. Eğitimi ve savaşta kazandığı deneyimler, ona liderlik ilmini öğretmiş, bir komutan olarak savaş yeteneğinin siyasi ve iktisadi kapasiteyle tamamlanması gerektiğini görmüştür. Kuvvetlerini idare etmeyi, en çok ihtiyaç duyulan yerlerde toplamayı, sonuçsuz gösterilerden kaçınmayı ve gerektiği yerde kayıpları azaltmayı öğrenmiştir. Ayrıca titiz bir planlamanın, karar vermeden önce tavsiye almanın, yetkin astlar seçmenin, sadakat göstermenin ve yetki vermenin değerini de anlamış ve uygulamıştır. Atatürk’ün askerlik hayatında, muharebeleri sevk ve idarede ortaya koyduğu ve uyguladığı askeri düşünce ile ilkeler, kazandığı başarı ve zaferlerle belgelenmiştir. Bu yüzden, Atatürk'ün hayatı, “yönetici, lider ve komutan” tanımlarına ne kadar uygun olduğunu kanıtlayan örneklerle doludur.”

 

Konuşmalardan sonra Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Emrullah Temizkan, Garnizon Komutanı P. Bnb. Hakan Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Hami Can, İlçe Emniyet Müdürü Ragup Durmaz, İlçe Jandarma Komutanı P. Yzb. Fatih Doğan ve AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Latif Özel tarafından şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyelerin verilmesiyle program sona erdi.