GÜNDEM Haber Girişi : 15 Şubat 2018 14:51

Nusaybin'de çocuk işçiliğini önleme çalışmaları

Nusaybin'de çocuk işçiliğini önleme çalışmaları
Genç Hayat Vakfı'na ait Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen "Çocuk işçiliğinin önlenmesi ve istihdama ilişkin iyi uygulamaların sürdürülmesi" pilot projesi kapsamında Nusaybin'de toplantı yapıldı.
Genç Hayat Vakfı'na ait Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen "Çocuk işçiliğinin önlenmesi ve istihdama ilişkin iyi uygulamaların sürdürülmesi" pilot projesi kapsamında Nusaybin'de toplantı yapıldı.
Avesis Hotel'in toplantı salonunda yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Genç Hayat Vakfı Genel Müdürü Uğur Gülderer, programın tarımda çalışan çocuk işçilere yönelik olduğunu belirtti.
Çalışmalarını hep batı illerinde yaptıklarını belirten Gülderer: "Geçen yıl çocukların çıkış noktalarında neler yapabiliriz diye çalışmalara başladık. Çalışmaların içerisinde çocukların çıkış noktalarını da programa aldık. 4 yıldır Düzce'nin Akçakoca ilçesine gelen Nusaybinli tarım işçilerinin aileleriyle çalışmaya başlayacağız.  Genç Hayat Vakfı olarak donanımlarıyla mevsimlik tarım göçünün en yoğun yaşandığı illerden olan ve yoğun göç veren Mardin Merkez ve Nusaybin ilçesinde ilgili kurumlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak ve yerinde inceleme yapmak üzere saha çalışmaları gerçekleştireceğiz." dedi.
400 binden fazla işçinin çalıştığı fındık sektöründe yüzde 10 ile 30 arası işçinin çocuk olduğunu varsayıldığı ve bu oranının büyük bölümünün mevsimlik gezici tarım işçisi aileleri çocukları olduğunu vurgulayan Gülderer proje amaçlarını şöyle açıkladı:
"Yapılması planlanan saha çalışmaları ile çocuk işçiliği konusuna dair farkındalık sağlamayı ve bilgi birikimini arttırmayı,  yereldeki imkânları ve yönetimlerin yetkilerini tanımlayarak çocuk işçiliğin önlenmesi ve adil işçilik koşulları konusunda deneyim ve ortak çalışma prensipleri geliştirmeyi, tarım iş aracılarının çocuk işçiliğinin önlenmesi ve adil işçilik koşullarının sağlanması üzerine aktif kılmayı, tarım işçisi kadınların ihtiyaçlarını tanımlayarak kapasite geliştirme çalışmaları ile mevsimlik gezici tarım işçisi aileleri yerelde desteklemeyi amaçlıyoruz."

-"Sürecin tarafı olma potansiyeli olan herkesin bir masa etrafından toplanması önemli"
Toplantıda konuşan Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ergün Baysal, sürecin tarafı olma potansiyeli olan herkesin bir masa etrafından bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu belirtti. Baysal: "Umarım yürüteceğiniz çalışmalarda ilçemiz özelinde paydaş olabiliriz. Hem konu başlığı içerisinde konunun başlığı olan kesime bir faydamız olur hem de önümüzdeki süreç içerisinde kurumsal birliktelik sağlayarak projenin saç ayakları oturarak bir plan doğrultusunda daha istikrarlı ve düzenli yürümesi için katkıda bulunuruz diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.

-"54 ilde Mevsimlik işçi bulunmaktadır"
Toplantıya katılan Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, mevsimlik çocuk işçiliğin Türkiye'nin önemli sorunlarından birisi olduğunu kaydetti. Sorunu yerinde çözmenin çok önemli olduğunu ifade eden Gülçubuk: "TÜİK verilerine göre 980 bin civarında çocuk işçi var. Bunların 480 bini tarım işçisi olarak çalışıyor. Biz bu rakamların biraz daha fazla olduğunu düşünüyor. Mevsimlik işçilik eğitimlerinden günlük yaşamlarına kadar en çok çocukları etkiliyor." şeklinde konuştu.

-Nusaybin'de yapılacaklar anlatıldı
Genç Hayat Vakfı Çocuk İşçiliğini önleme program yöneticisi Ozan Çetin ise programın Nusaybin ayağında yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akçakoca'da programı yürüttükleri mevsimlik işçilerin aileleriyle görüşeceklerini kaydeden Çetin, özellikle çocukları fındık toplamaya giden 300 ebeveyn, dayı başları ve çavuşlarla eğitim çalışması yapacaklarını söyledi.
Çetin toplantıda, model oluşturma stratejisi, çocuk işçiliğinin önlenmesi programı yapısı ve saha çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
Toplantıya Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Baysal, İlçe Jandarma Komutanı J. Bnb. Mehmet Atik, Kurum Müdürleri, Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Amirliği görevlileri, Mardin Büyükşehir Belediyesi, Nusaybin Sosyal Hizmet Merkezi Müdürülüğü ile Nusaybin Belediyesine bağlı Kadın ve Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü görevlileri katıldı.