GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 07 Ağustos 2020 15:54 Haber Girişi : 07 Ağustos 2020 15:57

Nusaybin'de DEDAŞ'ın kestiği 45 Bin TL ceza mahkemece iptal edildi

Nusaybin'de DEDAŞ'ın kestiği 45 Bin TL ceza mahkemece iptal edildi
Mahkeme faizi ile birlikte yaklaşık 55 Bin tl civarındaki cezayı iptal ederken yargılamanın tüm giderlerini de elektrik şirketine yükledi.

Nusaybin'e bağlı Akağıl (Dêrê) Mahallesinde Elektrik şirketine bağlı Kaçak ekiplerinin kestiği 45 Bin 732 tl 42 kr kaçak elektrik kullanım cezası, 3 yıl süren yargılama sonucu iptal edildi. Mahkeme faizi ile birlikte yaklaşık 55 Bin tl civarındaki cezayı iptal ederken yargılamanın tüm giderlerini de elektrik şirketine yükledi.

 

16 Mayıs 2017 tarihinden Nusaybin'e bağlı Akağıl Mahallesinde oturan Mehmet Yiğit'e elektrik şirketi kaçak / usulsüz elektrik kullanımından 45 Bin 732 tl 42 kr ceza kesildi.
Cezayı fark eden Yiğit, belirtilen tarihlerde elektrik şirketine bağlı hiç bir personelin evine veya tarlasına gelmediğini belirterek Av. Fırat El aracılığıyla Mardin 2. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu.

 

-YARGILAMA 3 YIL SÜRDÜ
İtiraz ve şikâyet üzerine mahkeme elektrik şirketinden ceza kesilen sayaca ilişkin kaçak kullanım olduğuna dair görüntü ve fotoğraf talep etti. Mahkemenin kararı gereği bölgede keşif yapılırken Ziraat Mühendisleri ve Jeoloji Mühendislerinden suyun derinliği, kesilen miktardaki para ile sayacın ne kadar saat çalışması gerektiği ve elektrik kullanımının süresi gibi bilirkişi raporları talep edildi.

 

İncelemelerini tamamlayan Mühendisler raporlarını mahkemeye sundu.

- MAHKEME, YİĞİT'İ HAKLI BULDU
Tüm delilleri toplayan mahkeme, 21 Mayıs 2019'da kararını açıkladı.

 

Karar tutanağında özetle şöyle, "Tüm dosya kapsamına göre; davaya konu kaçak elektrik tutanağında mühürle oynandığı ve osos verilerine göre kaçak elektrik kullanıldığı tespiti yapılmış ise de bu iddiayı kanıtlayan kesin bir belge ve bilginin olmadığı, dosyada kaçak elektrik kullanımını gösteren bir fotoğraf veya video bulunmadığı, her ne kadar maddi olgulara ilişkin tespit içeren kaçak elektrik tutanakları aksi sabit oluncaya kadar geçerli belgeler olsalar da davaya konu kaçak elektrik tutanağının maddi olgulara ilişkin tespit içermediği, tutanak mümzilerinin osos verilerine nasıl müdahale edildiğine ilişkin bizzat görgülerinin bulunmadığını beyan etmeleri karşısında davacının davasını ispatladığı anlaşıldığından davanın kabulüne karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

 

Davanın kabulü ile davalı tarafça davacı taraf hakkında kaçak elektrik tüketimine dair verilen 45.457,07 TL kaçak kullanım cezası ve 275,35 TL gecikme zammının iptali ile davacı tarafın davalı kuruma 45.732,42 TL borçlu olmadığının tespitine karar verilmiştir."

 

-İSTİNAF MAHKEMESİ KARARI ONAYLADI
Mehmet Yiğit'in avukatı Av. Fırat El, Mardin'de verilen karar sonrası elektrik şirketinin dosyayı temyiz etmek üzere Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine götürdüğünü söyledi.

 

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesinde görülen dosya sonucu, müvekkili Mehmet Yiğit'in haklı bulunarak elektrik şirketinin mahkûm edildiğini ifade eden Av. El, "Yaklaşık 3 yıllık Mardin ve Gaziantep Mahkemelerinde yapılan yargılama sonucu müvekkilimiz Mehmet Yiğit'in, haklılığını ortaya koyarak dosya sonuca ulaştı. Yargılamada sırasında ve elde edilen belge ve bulgularda, elektrik şirketine ait kaçak veya usulsüz elektrik kullanımı cezalarını kesen personelin sayacı okumadan ceza kestiğini ortaya koyduk" dedi.