GÜNDEM Haber Girişi : 21 Şubat 2015 15:52

Nusaybin'de 'Dünya Anadil Günü' etkinlikleri

Nusaybin'de 'Dünya Anadil Günü' etkinlikleri
21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle KURDÎ-DER Nusaybin Şubesi, Mitanni Kültür Merkezi önünde kitlesel basın açıklaması yaparak, ardından dört dilde panel düzenledi.

21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle KURDÎ-DER Nusaybin Şubesi, Mitanni Kültür Merkezi önünde kitlesel basın açıklaması yaparak, ardından dört dilde panel düzenledi.
Dünyada ve Kürdistan’da çok sayıda halkın dilinin asimile edildiğine dikkat çekerek, Anadilde eğitimin önünün açılması istenen basın açıklaması Mitanni Kültür Merkezi önünde Kurmanci, Dimili ve Türkçe yapılan açıklamaya DBP, HDP yöneticileri, Nusaybin Belediye Eş Başkanları Sara Kaya ve Cengiz Kok, Barış Anneleri Meclisi Üyeleri, TUHAD-DER, MEYA-DER yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
"Roja Zimanê Dayikê ya Cîhanê Pîroz be”, “ 21 Şubat Dünya Anadil Günü Kutlu Olsun”  pankartları ile “ Em perverdehiya zimanê zikmakî dixwzin”, “ Zimanê me rûmeya me ye”, “Şiyar be xwed’ı ziman û çanda xwe derkeve”, “ Neteweyeke bê ziman miri ye” yazılı dövizler taşındı.
Açıklama konuşmasına Eğitim-Sen Nusaybin Yürütme Sekreteri Salim Kaplan, İran’da idam edilen Kürt Siyasetçi Saman Nesim’inin idamına tepki göstererek, İran rejiminin idam rejimi haline dönüştüğünü ifade etti.
Kaplan, "Ortadoğu’nun yeni demokratik alternatifin en temel gücü haline dönüşen Kürt Özgürlük Mücadelesini baskılamak ve kendi sistemi içerisinde krizden çıkmak amacıyla çözümü Kürt siyasetçilerinin idamında bulmaktadır. Dünyaya özlü bir tarihin öncülüğünü yapan Kürtler bu yaklaşımlara sala sessiz kalmayacaktır. Yaşanan idamları kınıyor ve İran rejimini vazgeçmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
Daha sonra Kurmanci, Dimili ve Türkçe yapılan açıklamada KURDÎ-DER Eş Başkanı Hikmet Acat, dünya diller üzerinde asimile politikalarının yürütüldüğünü ifade ederek bunun bir örneği de Kürt Dili üzerinde uygulanan asimile politikası olduğunu ifade etti.
Acat, "Kürtler için anadilde eğitime alternatif olarak seçmeli dili sundular. Biz bu yaklaşımı asimilasyonun devamı olarak görüyoruz. Kürtlerin doğal ve demokratik haklarını en az derecede vermek istiyorlar. Kürtler bunları yeterli görmüyor. Yanlışlık burada, Kürtler nasıl ki Türkçe yasal olarak eğitim dili ise Kürtçenin de aynı şekilde eğitim dili olmasını istiyorlar" diye konuştu.
Acat’ın konuşmasından sonra Eğitim-Sen Şube Temsilcisi Kadri Baysal Türkçe, KURDÎ-DER yönetiminden Beşir Ceylan ise Dimili olarak açıklama yaptı.
Yapılan açıklamaların ardından Mitanni Kültür Merkezi Apê Musa Konferans Salonuda Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Süryanice panel düzenlendi.
Panele Kawa Nemir Mirin û jiyana zimaneki, Büşra Ersanlı Politika ve dil,  M. Ali Aslan Arapçanın Mehelmi lehçesi, Tomas Budak Süryani dili ve bugünkü durumu konularında konuştu.