SAĞLIK Haber Girişi : 09 Nisan 2011 14:58

Nusaybin'de kanser haftası etkinliği

Nusaybin'de kanser haftası etkinliği
Kanser Haftası etkinlikleri çerçevesinde Mardin'in Nusaybin ilçesi Devlet Hastanesinde panel verildi.
Arif Altunkaynak
Kanser Haftası etkinlikleri çerçevesinde Mardin'in Nusaybin ilçesi Devlet Hastanesinde panel verildi. 
     Nusaybin Devlet Hastanesi toplantı salonunda verilen panelde konuşan Dahiliye uzmanı Uzm. Dr. Irmak Sayın, personeli bilgilendirdi.
     Kanser hastalığı hakkında genel bilgiler veren Uzm. Dr. Sayın, en sık görülen kanser tiplerinin; Meme kanseri, Akciğer kanseri, Prostat kanseri, Mide kanseri, Kalın barsak kanseri ve Rahim ağzı kanseri olduğunu kaydetti.
     Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını da ifade eden Sayın konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Vücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur. Sağlıklı vücut hücreleri bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların onarılması amacıyla bu yeteneklerini  kullanırlar. Fakat bu yetenekleri de sınırlıdır, sonsuz sayıda bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Buna karşın kanser hücreleri, bu  bilinci kaybeder,  kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Kanser hücreleri birikerek tümörleri oluştururlar. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan yada lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz adı verilir. Kanserler oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar. Farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler. Bu nedenle kanser hastalarının tedavisinde, var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır. Her 5 kişiden 2’sinde hayatı boyunca kanser ortaya çıkmaktadır."
     Kanser tedavisi hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Sayın tedavinin; "Cerrahi, Radyoterapi, Kemoterapi, İmmünoterapi ve Hormon tedavisi olduğunu sözlerine ekledi. / Nusaybinim.com