SAĞLIK Haber Girişi : 26 Aralık 2011 14:10

Nusaybin'e Bebek Dostu Hastanesi

Nusaybin'e Bebek Dostu Hastanesi
Nusaybin devlet hastanesi 'Bebek dostu hastane' birimi açmak için Sağlık Bakanlığına başvurulda bulundu
Arif Altunkaynak
Nusaybin devlet hastanesi 'Bebek dostu hastane' birimi açmak için Sağlık Bakanlığına başvurulda bulundu. Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan Kurtul Nusaybin’e bebek dostu hastane biriminin kurulmasıyla birlikte hastanenin annelere yeni doğan çocukların yetiştirmeyle ilgili çok daha bilgi verebileceğini, bununla birlikte çocukların ileriki yaşlarda yaşayabileceği bir sağlık sorunun önlemini alabileceklerini söyledi.
    Uzm. Dr. Kurtul çocuklara anne sütü verilmesi gerektiğini Anne sütü ve emzirmenin faydalarını çocuğun nasıl emzirmesi gerektiğini şu şekilde açıkladı.

EMZİRME TEKNİĞİ
Anne sütünün yapımı, annenin beslenmesinde bağımsız olarak bebeğin doğru teknik ve sık aralarla emzirmesi sonucu artar. Doğru emzirme tekniğinde anne kucağında bebeğin memeyi kavraması açısında aşağıdaki noktalara dikkat etmelidir.
Bebeğin başı ve vücudu aynı doğrultuda düz bir hat üzerinde olmalı bebeğin burnu meme başının hizasında olacak şekilde yüzü memeye bakmalı, Anne bebeği vücuduna yakın tutmalı anne işaret parmağıyla memeyi Altan desteklemeli, başparmak memenin üstünde olmalı ve meme ucuyla bebeğin dudaklarına dokunmalı. Bebek ağzını genişçe açtığında bebeğin alt dudağı meme ucunun altına gelecek şekilde çabuk memeye yaklaştırmalı bebek, ağzıyla yalnız meme ucunu değil etrafındaki kahverengi alanı  (areole)da kavramalı alt dudak dışa kıvrık olmalı, çenesi memeye dayandırmalıdır.
 
EMZİRMEDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
- Emzirmede temizliğe dikkat etmek çok önemlidir. bu nedenle emzirmeden önce anne elerini yıkmalıdır. Göğüs başlığını alkol ya da sabunla silmesi göğüs ucunda çatlaklara enfeksiyona ve ağrıya yol açabileceğinden yapılmamalıdır. Göğüsler temiz suda ısıtılmış tülbentle ile siline bilir bebek en rahat pozisyonda tutularak emzirmelidir. Annenin sırtını dayayacağı arkalığı olan alçak bir koltuk ve ya iskemleye oturulması rahat bir emzirme pozisyonu sağlar.
- Küçük bebekler memeyi kolayca kavrayamazlar. Bebeğin göğse yakın olan yanağını okşamak, ağzının kenarına meme başı ile dokunmak, onun memeye başını çevirmesine ve ağzını açmasına yardım eder. Bebeğin ağzına bir iki damla anne sütü damlatmak da emmeyi uyarır. Emzirme sırasında bebeğin çenesini okşamak emmenin hızlanmasını sağlar
- Emzirirken bebeğin burun deliklerinin açık olduğunu ve rahatça nefes aldığını kontrol etmek gerekir. Burun içinde kir varsa steril su ile ıslatılmış bir pamuk ile temizlenmelidir. Bir öğünde emzirme süresi bebeğin isteğine bırakılır. Hamilelik döneminde meme başı hazırlığı yapılmış ise emzirme süresi anne ve bebeğin isteğine göre daha kolay ayarlanabilir. Genelde bebekler beş on dakikalık içinde göğüsteki tüm sütü çeker.
- Emzirme tamamlandıktan sonra bebeği dik tutarak sırtına masaj yapılmalıdır. Bu şekilde gaz çıkarmasına yardım edilir.
- Emzirme araları bebeğin isteğine bırakılır. Bebek ağladıkça emzirilir. Başlangıçta öğün araları düzensizdir. Genellikle ilk ayın sonunda düzene girer. Hasta ve prematüre bebeklerde beslenme, bebeğin isteğine bırakılmaz.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

- Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin annenin kendi sütüdür. Her annenin sütü kendi bebeği için en uygun bileşimdir.
- Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık emzirme ile süt yapımı kolaylaşır
- Erken emzirme ile annede doğum sonrası kanamalar çabuk kesilir, memelerde şişme ve iltihaplanma olmaz, lohusalık kolaylaşır.
- Anne sütü ile beslenen bebeğin D vitamini ve flor dışında hiçbir ek sıvıya, ek besine, vitamin gereksinimi yoktur.
- Bebeğe ek sıvı yada besinlerin verilmesi, annenin süt yapımını azaltır.
- İlk altı ayda yalnız anne sütü ile beslenen bebekler sağlıklı büyür ve gelişir.
-Başta ishal olmak üzere mikrobik hastalıklara yakalanmazlar, bebeklik döneminden sonra da az hastalanırlar.
- Annenin bebeği emzirmesi ile anne-bebek ilişkisi güçlenir. Annenin bebeğini benimsemesi, bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması kolaylaşır.
- Sağlıklı her anne bebeği için yeterli süt üretebilir. / Nusaybinim.com