GÜNDEM Haber Girişi : 23 Temmuz 2010 11:03

Nusaybin Gülşilav Kadın Evi Anket Sonuçlarını açıkladı

Nusaybin Gülşilav Kadın Evi Anket Sonuçlarını açıkladı
Mardin'in Nusaybin ilçesi Belediyesine bağlı Gulşilav Kadın Evinin yaptığı anket sonuçları kapsamında Nusaybinde 432 kadınla birebir görüşmelerde kadınların yüzde 99.5inin iletişim dili olarak
Nusaybin Gülşilav Kadın Evi Anket Sonuçlarını açıkladı
- SOSYOLOG GÜL BERKİ;
"KADINLARIN % 99.5'İNİN İLETİŞİM DİLİ OLARAK KÜRTÇEYİ KULLANMALARI NEDENİYLE İLÇEDEKİ KAMU VE ÖZEL KURULUŞLARIN HİZMETLERİNDE KÜRTÇEYİ KULLANMALARINI TALEP EDİYORUZ"
"ANKET SONUÇLARINA GÖRE NUSAYBİN'DEKİ KADINLARIN % 42.4'Ü ŞİDDET GÖRÜYOR"

 
Arif Altunkaynak
Mardin'in Nusaybin ilçesi Belediyesine bağlı Gulşilav Kadın Evi’nin yaptığı anket sonuçları kapsamında Nusaybin’de 432 kadınla birebir görüşmelerde kadınların yüzde 99.5’inin iletişim dili olarak Kürtçeyi kullandıkları belirtilerek, ankete katılan kadınlara  “Şiddet denince aklınıza ne gelir” sorusuna ise yüzde 22.4’ünün “devlet” demesi dikkat çekti.
 Nusaybin Belediyesi’ne bağlı Gulşilav Kadın Evi, Nusaybin İlçesinde toplam 432 kadınla yaptırdığı sosyo-ekonomik ve demografik yapısını ortaya çıkarmaya yönelik anket sonucunu Gulşilav Kadın Evi bahçesinde basın açıklamasıyla duyurdu. 
     Açıklama öncesi 1. Sınırsız Kadın Emeği Nusaybin'de buluşuyor" atölyelerinde görev alan ve Nusaybinli Kadınlar, Gülşilav Kadın Evi Bahçesine Hanım eli Fidanını dikti.
 Daha sonra yapılan açıklamaya Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Mitanni Kültür Merkezi sorumlusu Berin Aslan, Gulşilav Kadın Evi sosyologu Gül Berki ve 1. sınırsız kadın emeği projesi için Nusaybin’e gelen kadınlar katıldı. 

 Anket sonuçlarını açıklayan Berki, Ekim – Aralık 2009 tarihleri arasında Nusaybin ilçesinde 7 mahallede toplam 432 kadınla Nusaybin’deki kadınların sosyo-ekonomik ve demografik yapısını ortaya çıkarmaya yönelik anket çalışması uyguladıklarını söyledi.
 Berki, yaptıkları çalışmaya katılanlardan yüzde 43’ünü 15-29 yaş aralığındaki genç kadınlar, yüzde 55.7’sini ise 30-49 yaş aralığındaki kadınlar oluşturduğunu kaydetti.
 Kadınların yüzde 47.7’sinin aile bireyleriyle iletişimde sadece Kürtçeyi kullandığını, yüzde 24.8’sinin aile bireyleriyle iletişimde Kürtçe-Türkçe her iki dili kullandıklarını ifade eden Berki; "ilçede yaşayan insanların büyük bölümü ana dilinin Kürtçe olması ve kadınların yüzde 99.5’inin iletişim dili olarak Kürtçeyi kullanmaları nedeniyle ilçedeki kamu ve özel kuruluşlarının Kürtçeyi kullanmaları talep ettiklerini belirterek şöyle konuştu;
“Kadınların yüzde 52,8’i Nusaybin’e göç sonucu yerleştiklerini bildirmişlerdir. Göç eden kadınların ise yüzde 19.4’ü çatışma sürecinden dolayı, yüzde 19.9’u ekonomik sorunlardan dolayı göç ettiklerini belirtmişlerdir. Kadınların yüzde 37.3’ü köylerden, yüzde 12.5’i başka ilçelerden, yüzde 11.6’sı da başka illerden Nusaybin’e göç etmişlerdir. Göç edenlerin  yüzde 33.1’i bölgede çatışmaların ve zorunlu göçün yoğun olarak yaşandığı 1986-2000 yılları arasında göç edip Nusaybin’e yerleşmişlerdir”.
Nusaybin’deki yüksek işsizlik oranı ve erkek egemen zihniyetin kadınların çalışma hayatına  atılmasında engel olduğunu ifade edildiği anket sonucunda, ankete katılan kadınların sadece yüzde 13.6’sının ücretli bir işte çalıştığını bildirildi.
 Sosyolog Berki; "ücretli bir işte çalışan kadınlardan sadece yüzde 3’ünün ev eksenli çalışan kadınlardır. Kadınların yüzde 79.7’si ise ücretsiz olarak ev içinde çalışmaktadırlar. Ücretli bir işte çalışan kadınların yüzde 32.2’si aylık 150 TL ve altı ücretle çalıştıklarını, yüzde 49.2’si de aylık 150-600 TL arası ücret kazandıklarını belirtmiştir. Büyük bölümü işsiz ya da ‘vasıfsız’ ucuz iş gücü olan kadınların sadece yüzde 33.6’sı SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığına bağlı sağlık güvencesine sahiptir. Kadınların yüzde 45.4’ü, herhangi bir işte çalışmadığı ya da aylık kazancı asgari ücretin 1/3’ünden daha düşük olduğu için yeşil kartı uygulamasından faydalanmaktadır. Kadınların yüzde 17.8’inin ise herhangi bir sosyal güvencesi yoktur” dedi.
 - Kadınlar görücü usulü ile evleniyor
 Araştırmaya katılan kadınlardan yüzde 44.7’sinin okur yazar olmadığını bildirdiğini kaydeden Berki, kadınlardan yüzde 21.3’ünün ilkokul mezunu olduğunu, yüzde 13.7’sinin lise ve dengi okullar mezunu olduğunu ve yüzde 3.7’sinin ise üniversite ve yüksekokul mezunu olduklarını aktardıklarını ifade etti. Berki, “Okullaşma oranının düşük olmasının nedenleri sorulduğunda kadınların yüzde 19.7’sinin ekonomik zorluklar, yüzde 36.8’inin ailesinden izin alamaması, yüzde 13.7’si yaşadığı yerde okul olmaması nedeniyle hiç okula gitmediği ya da okula devam edemediği ortaya çıkmıştır. Her mahallede ihtiyacı karşılayacak sayıda okul açılması ve devletin ekonomik zorluklar yaşayan bireylerin eğitim masraflarını karşılaması gibi önemler acil olarak alınmalı ve her bireye anayasal hakkı olan eğitim hakkını sağlanmalıdır” diye belirtti.  
     Nusaybin’de imam nikahı ile evliliğin yaygın olduğu bir ilçe olduğunu ve yapılan araştırmada kadınların yüzde 8.8’inin imam nikahı ile evli olduğu görüldüğünü anket sonucu, evlenen kadınlardan yüzde 50.2’sinin ise görücü usulü ile yüzde 7.9’unun berdelle ve yüzde 2.3’ünün de evlenmek istediği kişiye kaçarak evlendiğini aktarıldı. Berki, kadınlardan sadece yüzde 12.5’inin eşiyle anlaşarak evlilik yaptığına işaret etti.
 - Ölü doğumu oranı yüzde 11.8
 Berki, ailelerde çocuk sayısının yüksek olduğu Nusaybin’de kadınların sadece yüzde 22.2’sinin doğum kontrol yöntemlerinden birini kullandığını aktardığını söyleyerek, “Kadınların en yaygın kullandığı doğum kontrol yöntemi rahim içi araçlar ve koruyucu haplar, iğnelerdir. Kadınların yüzde 13,7’si kocalarının korunduğunu bildirmiştir. Doğum kontrolünün çok düşük olduğu ilçede kadınların yüzde 12’si istenmeyen hamilikleri kürtajla sonlandırabilmiştir. Doğum yapan kadınların yüzde 15.5’i bebek ölümü yaşadığını yüzde 11.8’i ise ölü doğum yaptığını bildirmiştir” dedi.
 - Kadınlar, şiddet denince ‘Devleti’ anımsıyor
 Berki,  ankete katılan kadınlardan yüzde 59.7’sinin ekonomik sorunlar yaşadığını, yüzde 55.3’ünün şiddet gördüğünü bildirdiğini ifade ederek, “Şiddet değince aklınıza ne geliyor” sorusuna yüzde 22.4’ünün devlet şiddeti geldiğini bildirmesi dikkat çekti. Berki, kadınlarda yüzde 27’sinin ise bu soruya dayak, yüzde 16’sının aile ve çevreden görülen baskı ile yüzde 8.2’nin ise erkek cevabını verdiğini dile getirdi. Berki, kadınlardan yüzde 11’inin ise şiddeti tanımlayamadığını da aktardığını söyledi. Berki, kadınların yüzde 28.6’sının şiddeti uygulayanların erkekler olarak bildiklerini kaydederek, “Kadınların yüzde 27.4’ü devletin şiddet uyguladığını, yüzde 12.8’si ise hem devletin hem de erkeklerin şiddet uyguladığını bildirmiştir. Kadınların verdiği cevaplar Nusaybin’de, devletin kadınlara uyguladığı şiddetin boyutunu ortaya çıkarmıştır. İlçede devlet şiddetinin yaygın olması kadına yönelik şiddetin devletin bir savaş politikası olarak uygulandığını ortaya koymaktadır. Kadına yönelik şiddete karşı tedbir almak ve kadınları şiddete karşı korumak devletin göreviyken, Nusaybin’de ise şiddet bizzat devlet eliyle uygulanmaktadır” diye konuştu.
  -‘Kadınların yüzde 42.4’ü şiddet görüyor’
 Berki, kadınlardan yüzde 42,4’ünün şiddet yaşadığını bildirdiğini ve bu kadınların yüzde 19.4’ünün ise fiziksel şiddete maruz kaldıklarını söylediklerini aktardı.
 Kadınlardan yüzde 35.2’sinin  psikolojik şiddete maruz kaldıklarını bildirdiğini belirten Berki, şöyle devam etti:
“Kadınlardan yüzde 18.8’i de ekonomik şiddete maruz kaldığını belirtmiştir. Kadınların yüzde 16.2’si maruz kaldığı şiddete karşı mücadele etmiştir. Yüzde 10.6’sı ailesinden, yüzde 3’ü çevresinden destek aldığını ve yüzde 2,1’i hukuki destek aldığını söylemiştir. Kadınların yüzde 3.5’i maruz kaldığı şiddet karşısında herhangi bir yola başvurmadığını belirtmiştir. Ankete katılan kadınların yüzde 50.9’u Gülşilav Kadın Evin’in danışmanlık desteği beklediğini, yüzde 35.9’u beceri geliştirme ve mesleki eğitim programları istediklerini, yüzde 20.1’i sosyal-kültürel etkinlikler, yüzde 17.8’i istihdam alanı yaratacak eğitim ve faaliyetlerin yapılmasını, yüzde 40’ı ise okuma-yazma kursları açılmasını istediklerini belirtmişlerdir.”
 - 75 kadın, danışmanlık başvurusu yaptı
 Berki, Gülşilav Kadın Evin’e son 9 ay içerisinde 75 kadın başvuruda bulunduğunu sözlerine ekleyerek, kendilerine danışmanlık başvuruları çerçevesinde destek isteyen kadınlardan psikolojik danışmanlık 17, İş başvurusu-ekonomik destek 9, Hukuki danışmanlık 31, sosyal danışmanlık 47, sığınma evi 2, kayıp, kaçma ve kaçırılma danışmanlığı için 2 kadının kendilerine başvuruda bulunduğunu söyledi. Berki, kadınların kendilerine başvuruda bulunanlardan 4’ünün fiziksel şiddet, 3’ünün psikolojik şiddet, 8’inin ekonomik şiddet, 2’sinin cinsel şiddet, 27’sinin fiziksel-psikolojik şiddet, 9’unun hür şiddet birden, 3’ünün aldatma-ikinci eş, 2’sinin sığınma-koruma talebi, 6’sının kayıp, kaçma ve kaçırılma, 7’sinin aile dışı şiddet ve 4’ünün ise bireysel sorunlar yaşadığı için kendilerine başvurduğunu söyledi. / Nusaybinim.com - Nusaybin Belediyesi - Nusaybin Postası gazetesi