KÜLTÜR & SANAT Haber Girişi : 27 Nisan 2014 13:53

Nusaybin İnanç Parkı UNESCO Kalıcı listesi peşinde

Nusaybin İnanç Parkı UNESCO Kalıcı listesi peşinde
Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi, UNESCO Kalıcı Listesi peşinde...
Nusaybin İnanç Parkı UNESCO Kalıcı listesi peşinde
Arif Altunkaynak - Nusaybinim.com ÖZEL HABER
- Türkiye'den, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren son 13 alandan biri olan Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi, dünya mirasları kalıcı listesine girmesi hedefleniyor.

- Nusaybin Kaymakamı Abdulhalim Can: “Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi’nin kültürlerarası sanatsal, politik ve kültürel birikim noktasında geçmişin izlerini günümüze taşıyan birer yapı olduğunu düşünüyoruz. Her ikisinin de bu haliyle bir ortak Kültür ve İnanç Projesi adı altında UNESCO Dünya Mirası Geçici koruma listesine girmesini önemsiyoruz”


 UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren son 13 alandan biri olan, Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi’nde hedef, dünya mirasları kalıcı listesine girmek.
Nusaybin Kaymakamı Abdulhalim Can, muhabirimize ne yaptığı açıklamada, Dünya Miras Merkezince gerçekleştirilen değerlendirme toplantısı sonucunda Türkiye'den 13 alanın geçici listeye alındığını anımsattı.
Bu durumun memnuniyet verici olduğunu kaydeden Kaymakam Can, Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi’nin yüzyıllardır yana yana yaşayan iki farklı inanışın mabetleri olduğunu ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmeyi hak ettiğine inandığını kaydetti.
Kaymakam Can Şöyle konuştu:
“Cami külliyesi minaresi orada meftun olarak bilinen Zeynel Abidin ve onun kız kardeşi Sitti Zeynep’in türbeleri bulunuyor. Bizim için çok önemli bir dini merkez. Cami içerisinde Hz. Muhammed’in Ehli Beyti’nden olduğu söylenilen Hz. Hüseyin’in 13. kuşaktan torunu olan Molla Zeynel Abidin’ini türbesi ve onun kız kardeşi Sitti Zeynep’in türbeleri mevcuttur. Üzerlerinde yazılan Arapça kitabeye göre caminin MS. 1160 yılında inşa edildiği bilinmektedir.
Diğer tarafta ise Hristiyanlık geleneğinde, inancında önemli bir yere sahip Mor Yakup Kilisesi MS. 313 yılında inşa esilmiş çok önemli bir mekândır. Kilisede bir vaftizhane, katedral ve kiliseden oluşan bir inanç kompleksi olduğu yönünde bazı çalışmalar mevcuttur.”
 
-“Kilise parasıyla Cami yapıldığı inanışı yaygın”
Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi’nin bir birleriyle olan ilişkilerinin sadece fiziki veya komşuluk ilişkisinin olmadığını kaydeden Kaymakam Can, Süryani kaynaklarına göre Zeynel Abidin Camii’nin yapımı için gerekli olan paranın tanrı yolunda harcandığı gerekçesiyle Kilise parasından Camii inşaatına destek veriliği inanışı yaygın olduğu Osmanlı kaynaklarında ise Mor Yakup Kilisesi ile Zeynel Abidin Camii’nin bir ortak vakıf malı olarak değerlendirildiğini aktardı.
Zeynel Abidin Camii minaresinin 1956 yılında Süryani bir usta tarafından inşa edildiğini ve Caminin yapısına bakıldığı zaman Hristiyanlık inancının dekoratif mimari öğelerinin görülebileceğini bildiren Can: “O bakımdan Zeynel Abidin Camii ile Mor Yakup Kilisesi kültürler arası sanatsal, politik ve kültürel birikim noktasında geçmişin izlerini günümüze taşıyan birer yapı olduğunu düşünüyoruz. Ve her ikisinin de aralarında bir duvar veya bir tel örgü ayrı gayrı bir şey olmadan bu haliyle bir ortak Kültür ve İnanç Projesi adı altında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmesine önemsiyoruz.”  Şeklinde konuştu.


-“Medeniyetlerin çatışması değil birlikte yaşaması örneğidir”
Kültür ve Çevre Platformu Sözcüsü Şerefhan Ciziri de Nusaybin’deki iki mabedin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmesinin kendilerini umutlandırdığını söyledi.
Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmesinde geç kalındığını aktaran Ciziri: “Bu iki mabedin hoşgörü içinde birbirlerini kabul ederek yüzyıllarca yaşaması bence bir kültürün bir olgunluğun tezahürüdür. Medeniyetlerin çatışmasından bahsedildiği bir dönemde burada medeniyetler barış içinde birbirleriyle birlikte yaşamışlar.” Dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik daha önce yaptığı açıklamada UNESCO Dünya Miras Merkezince 15 Nisan'da yapılan değerlendirme sonucunda Dünya Miras Geçici Listesi'ne : "Anadolu Selçuklu Medreseleri (Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kırşehir), Anavarza Antik Kenti (Adana), Kaunos Antik Kenti (Muğla), Kızkalesi (Mersin), Arslantepe Arkeolojik Alanı (Malatya), Kültepe Arkeolojik Alanı (Kayseri), Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı Alanları (Çanakkale), Eflatunpınar Kaya Anıtı (Konya), İznik (Bursa), Mahmutbey Camii (Kastamonu), Ahi Evran Türbesi (Kırşehir), Titus-Vespasianus Tüneli (Hatay), Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi (Mardin)" alındığını açıklamıştı.

Tarihi
Zeynel Abidin Camii

Hz. Muhammed'in 13. Kuşaktan torunundan biri olan Zeynel Abidin ve onun kız kardeşi Zeynep'in türbelerinin bulunduğu, ilçenin en önemli camisidir
Camii eskiden küçük bir mescitti.  1956 yılında Kaymakam Mustafa Tütüncü'nün girişimleri ve halkın yardımları ile görkemli minaresi yapılmış, sonraki yıllarda eyvan son cemaat yerine eklenmiştir Daha sonraları iki katlı ek bir bina yapılarak camii ilçenin en önemli ibadethanesi durumuna getirildi .
 
-Mor Yakup Kilisesi ve Nusaybin Okulu
Mardin Nusaybin ilçesinde bulunan bu manastır yukarı Mezopotamya bölgesindeki kiliselerin en eskisi sayılmaktadır.
Manastır kesme taş ve moloz taştan yapılmıştır. İbadet mekânının üzeri ana kubbeyi destekleyen yarım kubbelerle örtülmüştür. Manastır kilisesinin batı cephesinin duvarları sonradan yıkılmış ve 872 yılında yenilenmiştir. Manastır içerisinde Mor Yakup’un Türbesi bulunmaktadır.
Episkopos Mor Yakup ile öğrencisi Mor Efram Nikeia’da Hıristiyanlığın konsil toplantılarına katıldıktan sonra Nusaybin’e döndüklerinde burada Nusaybin Okulunun yapımına başlamışlardır. Bu okulu 326’da açmışlar ve Mor Efram 38 yıl boyunca bu okulu yönetmiştir. Bu okul putperestlik döneminden kalan bir yapı üzerine kurulmuştur. Bu okulda felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp, hukuk eğitimi verilmiştir. Aynı zamanda bu okuldaki çalışmalar sonunda Grekçe’den birçok yazma eser Süryanice’ye çevrilmiştir.
Bu okulun en büyük özelliği o dönemde Nusaybin’in ileri düzeyde bir eğitim merkezi oluşunu göstermesidir. Mor Yakup’un 338’de ölümünden sonra kilisenin bodrum katına gömülmüştür. Ondan sonra Episkoposluğa Mor Babo (338-343), Mor Logos (343-361), Mor Abraham (361-?) getirilmiştir. Bu dini merkezin son Episkoposu Rahip Hanna olmuştur. Nusaybin Okulu Sasanilerin 363’de Nusaybin’i almasına kadar öğretime devam etmiştir. Bundan sonra okulun öğretim kadroları dağılmış ve Suriye’de öğretime devam edilmiştir. Sonraki yıllarda Bizanslılar Nasturilere karşı baskı kurunca Urfadaki (Edessa) okul Nusaybin’e nakledilmiş ve burası Nasturilerin dini merkezi olmuştur. Okulun yönetimindeki Narsay ve Episkopos Barsavmo’nun yerine geçen II. Mor Huşoh döneminde okul büyük ün yapmıştır. Bu nedenle de Nusaybin “İlimlerin beşiği, eğitim şehri ve öğretmenlerin annesi” olarak isimlendirilmiştir.
Manastır 19. yüzyıla kadar işlevini sürdürmüştür.