GÜNDEM Haber Girişi : 09 Temmuz 2018 08:51

Nusaybin Tarım Müdürlüğünden "anız yakmayın" uyarısı

Nusaybin Tarım Müdürlüğünden "anız yakmayın" uyarısı
Nusaybin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, anız yakılmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Nusaybin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, anız yakılmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ramazan Doğan tarafından yapılan açıklamada, mahsul sonrası çiftçiler veya vatandaşlar tarafından anız yakılmasının yasak olduğunu bildirdi.
Müdürlük olarak hiçbir şekilde anızların yakılmasına izin vermeyeceklerini kaydeden Doğan, tüm uyarılara rağmen anız yakanların 2872 Sayılı Çevre kanunun 20. maddesinin 1. bendi uyarınca gerekli cezai işlem uygulayacaklarını kaydetti.

-“ANIZ YANGINI İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLERİN EN ÖNEMLİSİDİR”
Anız yangınlarının birçok zararları olduğunu aktaran Doğan, hem doğayı hem çevrenin büyük zarar gördüğünü belirtti.
Doğan: “ilçemizde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak toprağın üstünde ve altında doğaya ve canlılara yararlı olabilecek, organik-inorganik maddeler ile mineraller zarar görmektedir. Bu nedenle beslenmede önemli rol oynayan gıda maddelerinin kalitelerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu bitkilerin, hayvanların ve en önemlisi insanların sağlıklı yaşam zincirini doğrudan etkilemektedir. Anız yakmak su ve rüzgar erozyonuna neden olmaktadır.
Anız yangını insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevresel faktörlerin en önemlisidir. Anız yangınlarının ortaya çıkardığı kül, partikül,  karbon monoksit vb. gibi zehirli dumanlar;  soluduğumuz havayı, korkunç boyutlarda kirletip, insan sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda solunum yollarının tıkanmasına sebep olmaktadır. Astım, Bronşit ve KOAH olanlarda bu durum daha ağır sağlık sorunlarına yol açmaktadır” dedi.
Anız yakmanın altyapıya da zarar verdiğini belirten Doğan, anız yangınları sonucu telefon ve elektrik direkleri, trafik levha ve işaretleri ile etraftaki yerleşim bölgelerinin zarar gördüğünü kaydetti.
Doğan, anız yakanlara gerekli cezai işlemler yapılacağını, vatandaşların da bu konuda kendilerine yardım etmesi gerektiğini vurguladı.