GÜNDEM Haber Girişi : 15 Kasım 2016 11:03

Nusaybin Zeynel Abidin Camii ibadete açıldı

Nusaybin Zeynel Abidin Camii ibadete açıldı
Nusaybin’de bulunan tarihi Zeynel Abidin Camii 3 yıl aradan sonra ibadete açıldı.
Nusaybinim.com Haber Servisi
Nusaybin’de bulunan tarihi Zeynel Abidin Camii 3 yıl aradan sonra ibadete açıldı. 
Hz. Hüseyin’in 13. kuşaktan torunlarından Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep’e ait türbelerin de bulunduğu Nusaybin Zeynel Abidin Camiinde restorasyon çalışmalarından sonra tekrar ibadete açıldı.
Yaklaşık 3 yıl önce Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyona alınan camiinin açılışı sokağa çıkma yasağı nedeniyle gecikti. Halen bahçesinde yapılan çalışmalarla birlikte Nusaybin Müftülüğü camiiyi ibadete açtı.
Bugün öğlen saatlerinde restorasyondan sonra ilk öğlen namazı kılınırken Nusaybin Müftülüğü camiide yapılan çalışma ve düzenlemelerle birlikte artık ibadet yapılabileceğini bildirdi.

-Zeynel Abidin Cami Külliyesi;
Cami, minare, iki türbe (Zeynel Abidin ve onun kız kardeşi Sitti Zeynep Türbeleri), şadırvan, medrese odaları, mezarlık alanı ve yeni abdesthane yapılarından müteşekkildir. Külliye yapı olarak bahçeli, açık bir avlunun içerisinde şekillenmiş olup; genel olarak L plan şemasında kesme taş malzemeyle inşa edilmiştir.
Cami külliyesinde yer alan türbelerdeki Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep, Hz. Muhammed’in 13. kuşaktan torunları olup tüm İslam aleminde kutsal sayılmaktadırlar. Türbe üzerindeki kitabeye göre cami 12. yüzyılda yapılmıştır.
Türbe içerisinde bulunan Arapça bir kitabeden yapılış tarihinin Hicri 500’lü yıllar, Miladi olarak 1107 – 1108 yıllara tekabül ediyor. 
Devlet olarak, siyasi olarak da Artukoğullar dönemine geliyor. Kaynaklara göre önce türbe sonra da mescit inşa edilmiş
Nisan 2014 tarihinde Zeynel Abidin Camiinin yanında bulunan Mor Yakup Kilisesiyle birlikte ‘İnanç Parkı’ projesiyle Unesco'nun Dünya Miras Geçici Listesi'ne de alındı.