KÜLTÜR & SANAT Haber Girişi : 14 Nisan 2017 08:55

Nusaybinli Sinemacı Gençlerden İzmir’de Kısa Film Galası

Nusaybinli Sinemacı Gençlerden İzmir’de Kısa Film Galası
Nusaybin’de eğitim hayatlarına birlikte başlayan Yönetmen Metin Biçen ve Oyuncu Mert Sevinç’in yolları İzmir’de tekrar kesişti.
Nusaybinim Kültür & Sanat Servisi
Nusaybin’de eğitim hayatlarına birlikte başlayan Yönetmen Metin Biçen ve Oyuncu Mert Sevinç’in yolları İzmir’de tekrar kesişti. Birlikte ‘’Ölüm ve Ölmek’’ adlı bir kısa film projesine imza atan iki İzmir’de filmin gala prömiyerini gerçekleştirdi.

‘’ÖLÜM VE ÖLMEK’’ KISA FİLMİNİN GALASI YAPILDI
Metin Biçen’in yazıp yönettiği ve Mert Sevinç’in oyuncu kadrosunda bulunduğu ‘’Ölüm ve Ölmek’’ adlı kısa filmin galası, Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin sinema salonunda yapıldı. Tıp ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
Filmin sonunda konuşan genç yönetmen Metin Biçen, seyircilere katılımlarından dolayı teşekkür ettikten sonra ‘’Oldukça heyecanlıyım. İlk defa, yönetmeni olduğum bir filmin galasında bulunuyorum. Fakat bu geceyi benim için bu kadar heyecan verici kılan başka bir sebep var. O da, bu filmi aynı salonda izleme fırsatı bulduğum seyirci profili. Şöyle bir baktığımda; tıp dünyasından doktorları, hemşireleri, ATT’cileri, hatta eski hastalarımızı görebiliyorum. Sanat dünyasından akademisyen, yönetmen, senarist ve oyuncular buradalar. Ailem, dostlarım yine yanımdalar. Herhalde bu filmin izleneceği salonda daha iyi bir kompozisyon hayal edemezdim. Çünkü filmde bu saydığım grupların, yani bu salonda bulunan kişilerin, kesiştiği noktadan gayet insani bir duygu olan ‘ölüm korkusu’ düşüncesine yaklaştığımı düşünüyorum.’’ İfadelerini kullandı.
Oyuncu kadrosunda bulunan Mert Sevinç galanın ardından ‘’ Bu proje için hepimiz çok uğraştık. Süreç boyunca bizlerden desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Film için yönetmenimiz gerekenleri söyledi. Sizlerin de müsaadesiyle ben biraz konunun dışına çıkmak istiyorum. Bu proje benim için ayrı bir anlam ifade ediyor. Biz Metin'le Nusaybin'den, ilkokul 1. Sınıftan tanışıyoruz. Metin benim ilk dostum, ilk arkadaşım, çocukluğum. 19 yıldan sonra burada beraberiz. Onca yoğunluğun arasında okul, hastane, set üçgeninde müthiş bir özveriyle bu projeyi tamamlaması takdire şayandır. Kendisiyle gurur duyuyorum ve tebrik ediyorum. Bu projenin bizim gibi hayallerinin peşinden gitmek isteyen gelecek nesillere ilham vermesini ve gelecek projeler için daha büyük bir adım atmamıza vesile olmasını diliyorum. Burada bizleri yalnız bırakmadınız, bizleri onore ettiniz. Bunun için size teşekkür ederim’’ dedi.

‘’METİN’İN HAYALPEREST OLDUĞUNU HEMEN FARK ETTİM’’
Filmin ardından bir konuşma yapan DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz DİCLE tıpta empati duygusunun derinlemesine kurulması ile bu film projesinin ortaya çıktığına inandığını söyledi. 
DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faik Kartelli ise:  “Bu kadar yüce bir mesleği yapan doktorların arasında Metin’le tanışınca şaşırtıcı derecede hayalperest olduğunu ve sinemaya büyük bir aşkla yaklaştığını hemen fark ettim.’’ cümlesiyle konuşmasına başlayıp, Metin Biçen’in DEÜ GSF’ye gelip sinema derslerine girdiği zamanlardan bahsetti.

Görüntü Yönetmenliğini Ömer Karterlli’nin üstlendiği kısa filmin; Nuri Yıldız, Tolga Berk İndelen, Ayhan Pekbilgin, Gökçe Karaman, Ezgi Tunç Yetkinoğlu, Mert Sevinç, Nazlı Özeker, Volkan Yarar, Ahmet Burak Hakkoymaz ve Talat Arslan’ın içinde yer aldığı geniş bir oyuncu kadrosu var.

FİLMDE GERÇEK BİR YAŞAM ÖYKÜSÜNDEN ESİNLENİLMİŞ
DEÜ Tıp Fakültesinde Kalp Damar Cerrahisi stajını almakta iken yapay kalp cihazı ile yaşatılan bir hasta olan Yusuf ENEÇ ile tanışan Metin BİÇEN düzenli olarak hastayı ziyaret edip kendisiyle sohbet etmiş. Filmin sonuna İnt. Dr. Metin Biçen’in, Yusuf Eneç ile yaptığı sohbetlerden esinlenerek filmin senaryosunu yazdığı ve sonrasında hastanın başarılı bir kalp nakli operasyonu geçirip sağlığına kavuştuğu not düşülmüş. Yusuf Eneç’in film gösterimi sonrasında sahneye davet edilince salonun arka koltuklarından sahneye gelişi galanın seyirci tarafından en çok alkış alan anlarından biri oldu. 

FİLM İÇERİSİNDE RESİM SANATINDAN YARARLANILMIŞ
Beş bölümden oluşan kısa filmde beş resim ilgili bölümlerden önce görünecek şekilde filme yerleştirilmiş. Ressam Çağdaş İlim tarafından filmde kullanılmak üzere hazırlanan resimlerin tamamlanma süreci ayları bulmuş. Kokteyl alanında sergilenen bu tablolar galaya katılanların ilgi odağı oldu. 


TIP FAKÜLTESİNDE FİLM SÖYLEŞİSİ
13 Nisan’da filmin bir gösterimi de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapıldı. Film gösteriminin ardından Prof. Dr. Alp Egör’ün moderatörlüğünde; Psikiyatrist Prof. Dr. Can Cimilli, Tıp Tarihi ve Etik Bölümü Öğr. Gör. Dr. Cemal Güvercin, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Yrd. Doç. Dr. Faik Kartelli ve kısa filmin yönetmeni İnt. Dr. Metin Biçen ortak bir söyleşi gerçekleştirdi. Filmin ve ölüm kavramının her yönüyle değerlendirildiği söyleşiye yoğun bir katılım vardı.

Filmin Fragmanı: https://vimeo.com/210843403
Filmin Web Sitesi: www.metinbicen.com