GÜNDEM Haber Girişi : 05 Ekim 2018 07:50

Şehir içi araçlar engelli ve yaşlılar ücretsiz taşıyacak

Şehir içi araçlar engelli ve yaşlılar ücretsiz taşıyacak
Nusaybin'de faaliyet gösteren Mardin Toplu Ulaşım Sistemi (MARTUS), % 40 üzeri engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlar ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarında görevlilerin ücretsiz taşınması gerektiği belirtildi.
Nusaybin'de faaliyet gösteren Mardin Toplu Ulaşım Sistemi (MARTUS), % 40 üzeri engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlar ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarında görevlilerin ücretsiz taşınması gerektiği belirtildi.
Vatandaşların büyük bölümün haberdar olmadığı uygulama, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ile Şehir içi Minibüsleri Kooperatiflerine bildirildi.
MARTUS yetkilileri, Mardin Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçları yönetmenliğine uymayan, engelli, yaşlı veya Yönetmenlikte belirtilen indirimli veya ücretsiz taşınması gereken vatandaşları taşımayan sürücüler hakkında gerekli yasal işlem yapılacağını iletti.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçları Yönetmenliğinde yer alan ücretsiz veya indirimli taşınacak vatandaşlar bölümü şöyle:

"Mardin Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçları Yönetmenliği Ücretsiz veya İndirimli Taşıma Tarifesi ve Kartlar

MADDE 12 –
Ücretsiz Taşıma;
-Engelliler için sağlık kurulu raporuyla % 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin ise kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere beraber seyahat ettikleri refakatçileri,
-Gazi ve eşi, Şehitlerin dul eşleri ile anne ve babaları, sosyal güvenlik kuruluşlarından yetim aylığı dışında aylık veya gelir almayan ve bu kuruluşlara tabi olarak çalışmayan çocukları, şehit olan anne ve babalarından dolayı yetim aylığı aldıkları müddetçe ücretsiz,
-T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi üniformalı posta dağıtıcılarının (Pazar günü hariç her gün 07.00–18.00 saatleri arası) ücretsiz,
-Emniyet Hizmetleri sınıfına bağlı polis, bekçi personeli ücretsiz, (Kimlikleri kart yerine geçer)
-Belediye Zabıta görevlileri ücretsiz,
-Jandarma Genel Komutanlığına bağlı subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ücretsiz, (Kimlikleri kart yerine geçer),
-Basın kimlik kartı sahiplerine ücretsiz,
-2022 sayılı kanuna göre 65 yaşını doldurmuş muhtaç aylığı aldığını belgeleyen (Büyükşehir Belediyesi tarafından tespit edilir) kişiler ücretsiz,
-Okul çağına gelmemiş çocuklar(0-6 yaş arası 6 yaş dahil) ücretsiz,

İndirimli Taşıma;
-Öğrenciler, öğrenci kimlik kartları ile indirimli,
Kartlar;
Toplu Taşıma Araçlarında kullanılacak olan indirimli ve ücretsiz kartlar tek tip olarak Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenir ve bu yönetmeliğin kabul ve yayımlanmasından itibaren geçerli sayılır.
Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından verilen, ücretsiz ve indirimli yolculara ait kart örneklerini gösteren tablonun toplu taşıma araçları işleticileri tarafından yolcuların göreceği uygun yere asılması zorunludur.
Toplu taşıma araçlarından ücretli, ücretsiz ve indirimli olarak istifade edenler, Mardin Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Seyahat Kartları Yönetmeliğinde belirtildiği şekilde Elektronik Ücret Toplama Sistemine de dâhil edilir."