KÜLTÜR & SANAT Haber Girişi : 13 Temmuz 2012 09:16

Şewen Hunerê Musa Anter'de başladı

Şewen Hunerê Musa Anter'de başladı
Nusaybin Belediyesine bağlı Mitanni Kültür Merkezi tarafından Şevên Hunerê (Sanat Gecesi) düzenlendi.
Arif Altunkaynak - Nusaybinim.com
Nusaybin Belediyesine bağlı Mitanni Kültür Merkezi tarafından Şevên Hunerê (Sanat Gecesi) düzenlendi.

Gece, Mitanni Kültür Merkezi Koordinatörü Berin Aslan'ın açılış konuşmasıyla başladı. Mitanni Halk Oyunları grubu gösterisinden sonra Belediye Başkanı Ayşe Gökkan Konuştu.

Etkinliklere Apê Musa Parkından başladıklarını kaydeden Başkan Gökkan, Kapitalizm kültürünün dünyayı sardığını söyledi. Kapitalizmin önce bizi yok ettiğini sonra da milyarlarca para harcayarak tekrar kültürleri koruma altına almaya kalkıştığını kaydeden Gökkan konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Zulümkar devletler önce dilleri yok ediyorlar sonra da korudukları bahanesiyle gidin tekrar o dillerin ortaya çıkarın diyorlar ve müzeye koyuyorlar. Kürt dilini devletin kanunlarıyla, mahkeme ve polis zulmuyla, 4 - 5 yaşındaki çocuklarımızı kendi okullarında asimile ederek yok etmek istiyorlar. Bu dil kaybolmayacaktır ve biz kaybettirmeyeceğiz. Eğer Dilimiz kıymetliyse herkesin diline değer vermemiz gerekir. Çocuklarımızı doğar doğmaz Kürtçe konuşuyor. Çünkü Nusaybin Kürdistandır. Mezopotamya renkleri burada yaşıyor. Hangi Merhaleye geldik. Nusaybinliler dilini konuşsun, Kültürünü korusun dediğimiz için İçişleri Bakanlığı Nusaybin Belediyesini fesh etmek istiyor. Bizim Kürtçe konuşmamızı yasaklayamazlar. Eğer yasaklasalar ve belediyemizi fesh ederlerse ne olur? devlet kendisi kaybeder. Biz zor günlerden geçiyor. Sayın Öcalan'ın üzerindeki tecrit Kürtlerin üzerindeki tecrittir. Dünyaya rağmen 1 yıldır tecrit sürüyor. 21. YY dünya bu tecriti kaldıramaz. Eğer devletlerde hukuk ve adalet olsaydı İnsan Hakları dernekleri kurulmazdı. Kürtlerin statüsüiçin, Kürtlerin dili için, Tecritin kalkması için Nusaybin'in Diyarbakır'a akmasını istiyoruz."

Başkan Gökkan'dan sonra konuşan BDP Eşbaşkanı Ayten Kahraman da 14 Temmuz'da Diyarbakır'a yapılacak mitinge halkı davet etti.

Konuşmalardan sonra Berfin Akın Müzik Grubu sahne aldı. Gece, Koma Denge Jinen Azad'ın konseriyle sona erdi.

Geceye, Nusaybin Belediye başkanı Gökkan ve BDP eşbaşkanı yanı sıra Duruca ve Girmeli Belediye başkanları iel vatandaşlar katıldı.