GÜNDEM Haber Girişi : 28 Temmuz 2017 12:51

Taziye yemeklerine bir tepki de Nusaybin'den geldi

Taziye yemeklerine bir tepki de Nusaybin'den geldi
Nusaybin Şeyh Reşit Camiinde vaaz ve hutbe veren Din Görevlisi Lokman Kır, taziye yemeklerin taziye sahibine eziyete dönüştüğünü ve bu geleneğin kaldırılması gerektiğini belirtti.
Nusaybin Şeyh Reşit Camiinde vaaz ve hutbe veren Din Görevlisi Lokman Kır, taziye yemeklerin taziye sahibine eziyete dönüştüğünü ve bu geleneğin kaldırılması gerektiğini belirtti.
Şeyt Reşit Camii İmam Hatibi Lokman Kır, haftanın hutbesinde “Yaratan, yaşatan, hidayet veren Allah’tır” konulu Cuma hutbesinden sonra taziye yemeklerine değindi.

-“TAZİYE YEMEKLERİ İÇİN HARAMA GİRİP BANKALARDAN KREDİ ÇEKEN İNSANLAR VAR”
Hz. Muhammed’in Müslümanların musibette bir birilerine destek olması Hadis-i Şeriflerini hatırlatan İmam Hatip Lokman Kır, Taziye yemeklerin Müslümanın Müslümana olan eziyeti haline geldiğini söyledi.
Taziye yemeklerinin artık kaldırılması gerektiğini ifade eden Kır şöyle konuştu:
“Peygamber efendimiz bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyurmaktadır; ‘Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz’ diye buyurmaktadır. Bu Hadis-i Şerifi bütün hayatımızda uygulamak zorundayız. Biz Müslümanlar bir birimize yarımcı ve bir birimizle iyi geçinmesi gerekmektedir.
Peygamber efendimiz sıkıntılarda yardımlaşın diye buyurmuştur. Özellikle taziyelerle ilgili birbirinizi teselli ediniz ve bu günlerde gelen dost, akraba ve komşuların taziye sahibine yardımda bulunmasını, destekte bulunmasını buyurmuştur. Çünkü o insanın başına bir musibet gelmiş o an meşguldür, mahzundur ve imtihanıyla baş başadır. O imtihanını sabır ve selamet içinde atlatabilmesi için Efendimiz yardımlaşmayı tavsiye etmiştir. Fakat maalesef günümüzde kardeşimiz, babamız, vefat ettiğinde biz kendi acımızı unutup gelen misafirlerin derdine düşüyoruz. Biz taziye sahibine yük oluyor ve onu zarar sokuyoruz. O zor günde nasıl Peygamber Efendimiz o dilenciliği haram kılmışsa bu taziye sahibine muhtaç olmadığımız halde yemek yaptırmamız da öyle haramdır. Maddi durumu iyi olup da bu örf ve adetleri yerine getirmeye çalışan kimse belki daha fazlasını da yapma imkânına sahip olabilir. Fakat maddi durumu olmayan kimse kendini toplum içinde ezdirmemek ve o yemek vere bilmek için kendini günaha sokup borç alıyor, kredi çekiyor. Bu durumların yaşanmaması için bu taziye yemeklerini kaldırmamız lazımdır. Bizim de günaha ortak olmamamız için ve taziye sahiplerine yarım etmemiz gerekmektedir.”