Trafik sigortasında yeni uygulama

Trafik sigortasında yeni uygulama; hazine trafik sigortasının şartlarında değişiklik yaptı ve bu değişiklik resmi gazetede yayımlandı. Bu değişikliğe göre trafik poliçesi iptal edildiğinde sigorta şirketine tahakkuk eden prim 25 liradan az olmayacak. 

Her yıl yenilenmesi gereken trafik sigortası 1 yıllık bir güvence için yapılır ancak yıl içerisinde trafik sigortanızın iptalini gerektiren durumlar yaşayabilirsiniz. Sigortanın kapsamı ve vereceği teminatlar gibi iptali gerektiren haller de trafik sigortası genel şartlarında belirtilmiştir. Trafik sigortasını iptal ettiren sürücülerden sigorta şirketleri bundan böyle her poliçe başına 25 lira kesinti yapacak.ve bu kesintinin 20 lirasını sigorta acentesine komisyon olarak ödeyecek, 5 lirasını da şirket kendine alacak.

Bu noktada şunu belirtmekte fayda var; tüm sigorta türlerinde olduğu gibi trafik sigortası da iyi niyet esasına bağlı kalınarak yapılır. Dolayısıyla hem sigortalıların hem de sigorta şirketlerinin bir takım sorumlulukları bulunur. Bu sorumlulukların yerine getirilmemesi, trafik sigortasının iptal yani feshedilme hakkını doğurur.

Sürücülerin üstüne düşen görevler arasında poliçenin düzenlenmesinde verilen bilgileri doğru ve eksiksiz iletmesi gelir. Sigorta şirketi sigorta sahibinin vermiş olduğu bilgilerin yanlış veya eksik olduğunu tespit ederse, trafik sigortası iptal edilir. 

Trafik sigortası iptalini yasal kılan başka bir durum sigorta süresi içerisinde değişikliklerin olmasıdır. Bu değişiklik hem sigortalıdan hem de sigorta şirketinden kaynaklı yaşanabilir. Önemli olan tarafların durumdan birbirini haberdar etmesidir.

Trafik sigortası iptalinin sıklıkla yaşandığı durumlar, araç değişimi veya aracın elden çıkarılmasıdır. Her 2 durumda da aracın ruhsat sahibi değişecektir. Trafik sigortası da ruhsat sahibi adına düzenleneceği için sigorta iptal edilmeli, yeni bir poliçe düzenlenmelidir. Aracın yeni sahibinin 15 gün içerisinde kendi adına hazırlanacak bir poliçe talebinde bulunması gerekir.

Peki, iptal durumunda trafik sigortası için ödediğiniz ücret ne olur? 

Trafik sigortası iptalinde yılın geri kalan günleri hesaplanarak içeride kalan paranızın iadesi gerçekleştirilir. Geri ödeme işleminiz, ödeme yöntemine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğer ödemenizi kredi kartı ile yaptıysanız, geri ödemeniz de kredi kartına yapılır. 

Yeni uygulama trafik sigortası hangi şartlarda iptal ettirilir, kısaca bu konuya değinmek istiyorum. Trafik sigortası zorunlu sigorta olduğundan ancak aracın satılması ya da el değiştirilmesi durumlarında iptal edilebilir. Araç el değiştirdiğinde ise trafik poliçesi kendiliğinden son bulur. Ve kalan prim poliçe sahibine iade edilir. Ancak sigortanın genel şartlarına göre araç satıldıktan yeni trafik sigortası düzenlenene kadar 15 gün süre boyunca mevcut trafik sigortası geçerliliğini korur.

Bir örnek yardımıyla konuyu pekiştirmek istiyorum; diyelim ki aracınızı sattınız. Dört ay önce de trafik sigortanızı yenilemiştiniz. Sigorta şirketine gidip, poliçenizi iptal ettireceksiniz. Poliçenizi yaptırırken bir yıllık için 800 lira prim ödediniz. Bilindiği gibi trafik poliçesi yıllık yapılmaktadır. Bunun dört ayını kullanmışsınız. Sigorta şirketi kalan 8 aylık primi size iade edecek. Bur da 800 lirayı, 365 güne böldüğümüzde sigortanın günlük fiyatı 2.19 lira sigortanın üzerinden 120 gün geçmiş, sigorta şirketi 262,8 lirayı (2.19x120) kesecek, 537,20 lirayı (245günx2.19) poliçe şirketi iade etmesi gerekir.

Bu primi iade ederken de şirket sizden poliçe iptali nedeniyle bir kesinti yapacak bu rakam önceki uygulamada  13 liraydı sigorta şirketi yaptığı bu 13 liralık kesintinin 10 lirasını acenteye komisyon olarak ödemek zorunda kalıyordu ve 3 lirasını da kendine alıyordu.

İşte bu son düzenlemeyle 13 liralık kesinti 25 liraya çıktı. Bundan böyle aracını satıp trafik sigortasını iptal ettirenlerden 25 lira kesiti yapılacak. İnsanın aklına şöyle bir soru gelebilir: Aracımın trafik sigortasını yeni yaptırdım ve bir hafta sonra sattım, poliçemi iptal ettirirken benden demi 25 lira alacaklar?  Evet ne yazık ki bir haftalık sigorta kullanımından dolayı 25 lira kesinti uygulanacak.

Günün sözü :”Adalet kutup yıldızı gibi yerinde durur, ve geri kalan her şeyi onun etrafında döner.” (Konfiçyus) 

Abdulbaki AKBAL
Denetçi-S.M.Mali Müşavir
[email protected]