MARDİN Haber Girişi : 27 Eylül 2016 14:49

Turizmcilerden Mardin Artuklu Üniversitesi’ne tepki

Turizmcilerden Mardin Artuklu Üniversitesi’ne tepki
Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle zor günler geçiren turizmciler, Mardin Artuklu Üniversitesi’nin panel ve sempozyumlarını batıya kaydırmasını kınadı.
Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle zor günler geçiren turizmciler, Mardin Artuklu Üniversitesi’nin panel ve sempozyumlarını batıya kaydırmasını kınadı.
Tarihi ve mimari yapısı ile inanç turizmi açısında önemli bir potansiyele sahip Mardin, son yıllarda yaşanan olaylardan ekonomik ve sosyal yaşam acısından olumsuz etkilendi.

-“16 otel kapandı, 600 kişi işsiz kaldı”
Mardin’in en büyük gelirlerinden birinin turizmin olduğuna işaret eden Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, kentte 6-8 Ekim olaylarından bugüne kadar 16 otelin kapandığını ve 600 kişinin işsiz kaldığını hatırlattı.

-“Üniversite bizi derinden üzdü”
Mardin turizminin tekrar canlanması için dışarıdan destek beklerken Mardin Artuklu Üniversitesi’nin panel ve sempozyumlarını batıya kaydırdığını belirten Güngör, üniversitenin Mardin’de yapılması gereken Uluslararası Seyyid Kutup Sempozyumu’nu 1-2 Ekim tarihlerinde İstanbul’da yapacağını ve bundan büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

-“Mardin güvenli bir şehirdir”
Bölgede yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle Mardin turizminin çok ciddi sıkıntılar yaşadığını söyleyen Güngör,  “Mardin turizminde şu an ciddi bir sıkıntı var. Bölgemizde yaşanan çatışmalı ortam turizmi ciddi bir şekilde sarsmıştır. Bu çatışmalı ortam yüzünden 16 otel kapanmıştır ve biz bu sayının artmasından endişe duyuyoruz. Bunlara karşı nasıl önlem alınması gerektiğine dair bir rapor hazırladık ve raporu sunmak için Turizm Bakanlığı’ndan randevu aldık. En yakın zamanda hazırladığımız bu raporu Turizm Bakanlığı’na sunacağız. Yaklaşık 2 yıldır buraya gelen bakanlara ve STK’ların yapmış olduğu ziyaretlerde her zaman bu sorunları dile getiriyoruz. Mardin’in güvenli bir şehir olduğunu ve hiçbir sıkıntının olmadığını söylesek de çevre illerimizde yaşanan olaylar ilimizi de kötü anlamda etkiliyor.” dedi.

-“Toplantıların iptal edilmemesini sık sık dile getiriyoruz”
Mardin’deki toplantıların iptal edilmemesini sık sık dile getirdiğine değinen Güngör, “Mardin’deki konferans, sempozyum vb. toplantıların iptal edilmemesini sık sık dile getiriyoruz. Son olarak Efkan Ala’nın Mardin ziyaretinde bunları dile getirdik ve 20 gün sonra Mardin’de Milli Eğitim Bakanlığı burada bir toplantı gerçekleştirdi. Bizler de onlara teşekkür ettik.” diye konuştu.

-“Sempozyumunun İstanbul’da yapılmasını şiddetle kınıyoruz”
Mardin Artuklu Üniversitesi’nin düzenlediği bir sempozyumun Mardin’de değil de İstanbul’da yapılmasının kendilerini çok rahatsız ettiğini söyleyen Güngör, “Mardin Artuklu Üniversitesi’nin Seyyid Kutub ile ilgili bir sempozyum düzenlemesi tabi ki güzel bir şey. Bu durum bizim çok hoşumuza gitti fakat bizleri inciten nokta bu sempozyumun Mardin’de değil de İstanbul’da yapılmasıdır. Bu sempozyumun Mardin’de yapılmamasının nedenini de halen anlamış değiliz. Bu durum bizi derinden yaralamıştır. Bu organizasyonun davetiyesini aldığımız zaman şok olduk. Mardin’deki turizmciler olarak Mardin Artuklu Üniversitesi’nin İstanbul’da sempozyum yapmasını şiddetle kınadığımızı ve buna hiçbir anlam veremediğimiz dile getirmek istiyoruz. Sürekli yaptığımız çağrılarda, gerek Mardin Valiliği’nin gerekse Mardin Artuklu Üniversitesinin yaptığı toplantıların ilimizde yapılmasını talep ettik.  Bu durum karşısında çok üzgün olduğumuzu dile getirmek istiyoruz.” dedi.

-Üniversite görüşme talebini karşılıksız bıraktı
Öte yandan konu ile ilgili görüşmek istediğimiz Mardin Artuklu Üniversitesi yönetimi, talebimizi karşılıksız bıraktı./İlkha