KÜLTÜR & SANAT Haber Girişi : 01 Mayıs 2014 14:26

Vali Cengiz İnanç Parkı'nda incelemelerde bulundu

Vali Cengiz İnanç Parkı'nda incelemelerde bulundu
Mardin Valisi Cengiz, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan 'İnanç Parkı'nda incelemelerde bulundu.
Vali Cengiz İnanç Parkı'nda incelemelerde bulundu
-Mardin Valisi Cengiz, Türkiye'den, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren son 13 alandan biri olan Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi’nde incelemelerde bulundu
-Vali Cengiz: “İnanç Parkı, Hristiyan inancı ve Müslüman inancına ait iki ibadethanenin yana yana aynı mekân içeresinde bulunduğu dünyadaki nadir mekânlardan birisidir.”

Arif Altunkaynak - Nusaybinim.com
Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Türkiye'den, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren son 13 alandan biri olan Nusaybin’deki Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi’nde incelemelerde bulundu.
Müze Müdürü Nihat Erdoğan’dan bilgi alan Vali Cengiz, Mor Yakup, Zeynel Abidin ve kardeşi Sitti Zeynep’in olduğu mezarları da ziyaret etti.
Daha sora bir açıklama yapan Vali Cengiz, Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi’nin Türkiye'den, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren son 13 alandan birisi olduğunu hatırlattı.



İnanç Parkı’nın çok tanınan bir yer olmadığını, Buranın hem ilimiz hem bölgemiz hem de Nusaybin için paha biçilmez bir değer olduğunu belirten Vali Cengiz şöyle konuştu:
“İçinde bulunduğumuz alan, Nusaybin Kültür İnanç Parkı Mor Yakup Kilisesi ve Zeynel Abidin Camii’nin bulunduğu mekân, Hristiyan inancı ve Müslüman inancına ait iki ibadethanenin yana yana aynı mekân içeresinde bulunduğu dünyadaki nadir mekânlardan birisidir. Göründüğü gibi kazısı devam eden Külliye, Külliyenin de bir özeliği dünyanın ilk ilk üniversitesi diyebileceğimiz bir yapıyı içeresinde barındırması, Nusaybin okulu olarak da geçiyor. Sön dönemde yapılan çalışmada Kültür İnanç Parkı ya da Mor Yakup Kilisesi ile beraber Zeynel Abidin Camii UNESCO Geçici Koruma Listesi’ne alındı. Umarım bu çalışmalardan sonra hem tanıtımını yeterince yaparız hem de UNESCO Kalıcı Koruma Listesi’ne de kabul edilir. Bir özeliği de hemen Suriye ile bitişik diyebileceğimiz bir noktada olmasıdır.  Birkaç yüz metre ötede Suriye’nin Kamışlı kenti yerleşim yeri bulunuyor.  Suriye’deki şartlar düzeldikten sonra Suriye normal düzene geçtikten sonra Mor Yakup Kilisesi ve Zeynel Abidin Camii Kültür İnanç Parkı çok daha tanınır hale gelecek. Hem ilimize hem Nusaybin’imize ciddi katkılar getirecek diye düşünüyorum. Müze Müdürlüğümüzün sorumluluğunda devam eden bir kazı var. Tabi kazı çalışmasının Kültürel değerlerin ortaya çıkarılması için çok değerli çok önemli çalışmalardır.”
İncelemelerden sonra Vali Cengiz, ilçeden ayrıldı.