Yeni TTKnun Getirdiği Adli ve Hapis Cezaları (2)

Yeni Türk Ticaret Kanununun getirmiş olduğu adli ve hapis cezalarının ikinci bölümünü bu haftaki makalemin konusunu oluşturmaktadır.

6)-Yanlış Envanter Çıkaranlar: Kanunun 66.maddesine göre her tacir, ticari işletmesinin açılışında taşınmazlarını, alacaklarını, borçlarını, nakit parasının tutarını ve diğer varlıklarını eksiksiz ve doğru bir şekilde gösteren ve varlıkları ile borçlarının değerlerini teker teker belirten bir envanter çıkarır. İlgili maddenin alt(2) bendinde, tacir açılıştan sonra her faaliyet döneminin sonunda da böyle bir envanter düzenler. Faaliyet dönemi veya başka bir kanuni terimle hesap yılı on iki ayı geçemez. Bu madde hükümlerine aykırı davranan ve gerçeği yansıtmayan envanter çıkaranlara iki yüz günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılmaları kanunun 562.maddesinde öngörülmüştür.

7)-Muhasebe Standartlarına aykırı Hareket Edenler: Kanunun 64. Maddesine göre, her tacir ticari defterleri tutmak ve defterlerinde , ticari işlemleriyle malvarlığı durumunu Türkiye Muhasebe Standartlarına ve 88 inci madde hükümleri başta olmak üzere bu kanuna göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Bu kurallara uymayan tacirler Yeni Türk Ticaret Kanunun 562/2 inci maddesine göre yüz günden üç yüz güne kadar adli para cezası ile karşı karşıya kalacaktır.

8)-Zorunlu Belgeleri İbraz Etmeyenler: İlgili Kanunun 86. Maddesine göre, saklanması zorunlu olan belgeleri sadece görüntü veya başkaca bir veri taşıyıcısı aracılığı ile ibraz edebilen kimse giderleri kendisine ait olmak üzere , o belgelerin okunabilmesi için gerekli olan yardımcı araçları kullanıma hazır bulundurmakla yükümlüdür; icap ettiği taktirde belgeleri, giderleri kendisine ait olmak üzere bastırmalı ve yardımcı araçlara ihtiyaç duyulmadan okunabilen kopyalarını sunabilmelidir. Bu yükümlülüğe uymayan ve saklanması gereken belgelerini ibraz etmeyen tacirlerin; iki yüz günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılmaları ilgili kanunun 562. Maddesinde öngörülmüştür.

9)- 524’üncü maddesindeki ilanı yaptırmayanlar: İlgili 524. Maddesindeki anonim şirketin ve topluluğun finansal tablolarını düzenlemekle yükümlü ana şirketin yönetim kurulu, bilanço gününden itibaren altı ay içerisinde finansal tabloları, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunu, kar dağıtımına ilişkin genel kurul kararını, denetçinin 403 üncü madde uyarınca verdiği görüşü ve genel kurulun buna ilişkin kararını Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan ettirir ve şirketin internet sitesine koyar.  Bu yükümlülüğe uymayan TTK’nun 562/6. Maddesine göre iki yüz günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.

10)-Şirketlerin Internet Sitesini Açmaması: Yeni TTK’nun 1524’üncü Maddesi, her sermaye şirketi bir internet sitesi açmak, şirketin internet sitesi zaten mevcutsa bu sitenin belli bir bölümünü aşağıdaki hususların yayımlanmasına özgülemek zorundadır. Bu zorunlu bilgileri 01 Temmuz 2013 tarihinden itibaren internet sitelerinde yayınlamaları gerekmektedir. Sözü edilen tarihten itibaren üç ay içerisinde internet sitesi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyen sermaye şirketi yetkililerine TTK’nun 562/12 ‘inci maddesine göre üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adli para cezası uygualanacaktır.

11)-Denetim Elemanlarına Defter ve Belge Sunmamak: Türk Ticaret Kanunun 564/42üncü maddesine göre tutulmakla veya muhafaza edilmekle yükümlü olunan defter, kayıt ve belgeler ile bunlara ilişkin bilgileri denetime tabi tutulan gerçek ve tüzel kişiye ait olup olmadığına bakılmaksızın 210 uncu maddenin birinci fıkrasına göre denetime yetkili olanlarca istenmesine rağmen vermeyenler veya eksik verenler ya da bu denetim elemanlarının görevlerini yapmalarını engelleyenler, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.

GÜNÜN SÖZÜ: “Ben, bilmediğimi bildiğim için diğer insanlardan farklıyım.” (Sokrates)
                                                                                                                          
Abdulbaki AKBAL
S.M.MALİ MÜŞAVİR
[email protected]