Yeni Türk Ticaret Kanunu

14 Şubat 2011'de iş dünyası için oldukça önemli bir kanun onaylandı; 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu. Bu yazının amacı bu kanun ile gelen değişiklikler hakkında kısa bilgi vermek ve  bu yeni duruma uyumu ile ilgili bilgileri sizler ile paylaşmaktır.
 
1 Temmuz 2012'den başlayarak, yaklaşık 55 yıldan sonra halen yürürlükte olan 6762 sayılı TTK görevi 6102 sayılı yeni TTK'ya bırakıyor. Bu karar bizleri birer birey olarak etkileyecek elbette; fakat daha önemlisi bir ticari şirket hissedarı, sorumlusu, yöneticisi, yazılım uygulama geliştiricisi, danışmanı ve hatta salt çalışanı olarak pek çok kişiyi çok daha önemli oranlarda etkileyecektir. Yeni TTK diğer taraftan, ister kuruluş bünyesinde olsun ister dışarıdan hizmet versin, biz Mali Müşavirlere, Muhasebecilere ve Bağımsız Denetçilere de çok önemli sorumluluklar, yeni görevler  yüklemektedir.
 
1 Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe giren ve yaklaşık 55 yıldır uygulanan Türk Ticaret Kanunu ticari yaşamın günümüze kadar çağdaş bir düzen içerisinde gelişmesini sağlamıştır. Ancak bu 55 yıl içerisinde hem Türkiye’de hem de dünyada çok önemli gelişmeler yaşanmış, kalıcı sonuçlar doğuran bir dizi ekonomik olayların yaşandığı dönemler başlamıştır. Dolayısıyla bugün uygulanan Türk Ticaret Kanunu çağın gereklerine ayak uydurmakta epey zorlanmaya başlamış ve Türk ticaretini daha ileriye taşıyamayacak bir hale gelmiştir.
 
Bu gelişmelerden en önemlisi Avrupa Birliği’nin oluşumu ve bu birliğin kendi para birimi ile hukuk düzeninin yeniden şekillenmesidir. Avrupa Birliği ile 2005 yılının sonuna doğru başlayan müzakereler ve uyum süreci mevcut Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklikler yapılması ihtiyacını doğurmuştur.
 
Yaşanan diğer bir gelişme ise küreselleşmedir. Bir yandan Avrupa Birliği üyeliğine hazırlanan ülkemiz diğer yandan uluslararası ticaret, finans ve sermaye piyasalarının bir parçası olmak zorundadır. Bu yüzden uluslararası piyasaların kurumlarına ve kurallarına yer veren bir dizi hukuki düzenlemenin yapılması ülkemiz açısından zorunlu hale gelmiştir. Bugün yaşanan küresel finansal krizin de açıkça gösterdiği gibi küreselleşme dünyanın tüm ekonomilerini birbirine bağlamaktadır. Bu piyasalarda var olabilmek için mevcut Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklikler yapılması ihtiyacı doğmuştur.
 
Mevcut Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklikler yapılması ihtiyacını doğuran bir diğer gelişmede teknolojide yaşanan değişiklikler olmuştur. Teknolojide yaşanan baş döndürücü gelişmelerden dolayı ticarette yaşanan dönüşüme Türk Ticaret Kanunu’nda ayak uydurması gerekmekteydi.
 
Tüm bu ihtiyaçlar neticesinde yeni bir kanun hazırlamak için yaklaşık 9 yıldır süren çalışmalar sonucunda yeni Türk Ticaret Kanunu 13 Ocak 2011 tarihinde TBMM'de kabul edilmiş ve 14 Şubat 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır.
 
YENİ TÜRK TİCARET  KANUNU’NDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN TARİHLER:
01 Ocak 2012
Tüm şirketler artık finansal tablolarını Türk Muhasebe Standartlarına göre hazırlamak zorunda olacaklardır.
 
1 Temmuz 2012
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girmesi.(madde 1534)
14 Ağustos 2012
Anonim şirketler ve limitet şirketler ana sözleşmelerini bu tarihe kadar yeni Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getireceklerdir. (6103 Madde 22)
1 Ocak 2013
Bu tarihten itibaren muhasebe kayıtları ve finansal tabloların Türk Muhasebe Standartları ve Türk Finans Raporlama Standardına göre düzenlenmesi gerekecektir. (Madde 1534/3)
1 Mart 2013
Bağımsız denetçi seçilmesi için son tarihtir. Atama yapmayan şirketlere mahkemece atama yapılacaktır. (Geçici Madde 6/3)
1 Temmuz 2013
Sermaye şirketleri için internet sayfalarının hazırlanması ve yayınlanması için 01 Temmuz 2013 son tarih. Bu tarikten sonra üç ay içerisinde internet sitesi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyenler için ise çeşitli hapis cezaları öngörülmüştür. (Madde 1534/1)
14 Şubat 2014
Anonim ve Limitet şirketler Türk Ticaret Kanununun yayımı tarihinden itibaren 3 yıl içinde 14 Şubat 2014 tarihine kadar sermayelerini Kanunun 332 ve 580.inci maddelerinde öngörülen tutarlara yükseltmek zorundadırlar. (6103 Madde 20)
Değerli Okurlar,
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun yasalaşması ile yeni bir dönemin başlayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.  Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK), 1535 maddelik kapsamlı  içeriğiyle, ülke ekonomi düzenine yeni bir soluk getirecektir. Ticari işletmelerin ve şirketlerin şeffaf kalmasına ve kurumsallaşmasına ağırlık veren Yeni TTK, mevcut kurallara ilişkin yenilikleriyle ve ilk kez düzenlediği kurumlarla kapsamlı bir dönüşümü müjdelemektedir. Yerel ekonomilerin evrensel ekonomik düzenle bütünleşmesinin her geçen gün hız kazandığı bir ortamda ülkenin evrensel ekonomi hukuku alanında ortaya çıkan gelişmelere tepkisiz kalması düşünülemezdi. İşte bu vesile ile  Yeni Türk Ticaret Kanunu kabul edildi. Yeni Türk Ticaret Kanunu, ile Türk Ticaret yaşamında yeni  bir dönem başlatıyor…

Geçen Pazar günü Van’da meydana gelen ve Türkiye’nin dört bir yanını yasa boğan deprem felaketinde hayatını kaybedenlere  Allah’tan rahmet ve kederli ailelerine başsağlığı, ve yaralanlara da acil şifalar diliyorum.
 
GÜNÜN SÖZÜ : “İyi bir birey olmak için kötülük etmemek yetmez; yardım etmeyi de bilmek gerekir.” (François Fenelon)
 
Abdulbaki AKBAL
S.M.MALİ MÜŞAVİR
[email protected]