MARDİN Haber Girişi : 11 Haziran 2013 11:16

Mardin, Dünya Çocuklarını Ağırladı

Mardin, Dünya Çocuklarını Ağırladı
Mardinliler 11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında kente gelen çocukları bağrına bastı
Mardinliler 11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında kente gelen çocukları bağrına bastı
Dünyanın 140 ülkesinden Türkiye'ye gelen öğrenciler Mardin'de düzenlenen Dil ve Kültür şöleninde Mardinlilere yoğun ilgi gösterdi.
 
Mardin 21 Kasım Şehir Stadında yapılan etkinliğe gösterilen ilgi kentte adeta yaşamı durdurdu. Stadyuma dolduran 30 bine aşkın Mardinli, etkinlik için kente gelen 88 çocuğu adeta bağrına bastı. Etkinliğe katılan Mardin protokolu yapılan konuşmalarda Mardin ruhunu örnek göstererek bu ruhun bütün dünyaya ve insanlığa barış içerisinde yaşamaya örnek teşkil etmesi gerektiğini savundular.

Dünyanın farklı ülkelerinden Mardin’e gelen 88 öğrencinin söylediği türkülerle oynadıkları halaylarla coşan Mardinliler, dünya çocuklarından oluşan koronun stadı dolduran seyircilerle birlikte seslendirdikleri ‘Yeni bir Dünya’ adlı şarkıyla başladı.

Sahneye Ahmet Kaya'nın ses ve görünüşü benzerliğiyle ilgi çeken Pakistanlı öğrenci, Ahmet Kaya’nın alkışlar eşliğinde 'Kafama sıkar giderim' şarkısını alkışlar arasında seslendirdi. Acıklı sesiyle Ünlü Sanatçı İbrahim Tatlıses’i ağlatan çocuk olarak da tanınan Iraklı Sidar'ın Yola çıktım Mardin’e adlı türküyle halay çeken Mardinliler, Kazakistan, Brezilya ve Makedonyalı öğrencilerinin şiirleriyle hüzünlendi. Etkinliğe katılmak için Mardin’e gelen Mardinli ünlü sanatçı Berdan Mardini Iraklı Sidar ile iki şarkı seslendirerek unutulmaz bir düet yaptı.

Programda konuşan Mardin Belediye Başkanı M. Beşir Ayanoğlu, şehirde ağırladıkları çocukların hiçbir ırkın bir diğer ırka üstün olmadığını gösterdiğini belirterek, "Islana ıslana barışa gidiyoruz. Bu çocuklar bize kardeşliğimizi bir kez daha gösterdi. Onlara binlerce kez teşekkür ediyoruz. Bu geceyi bize yaşatanlara selam olsun. İçimizdeki merhamet çınarlarıyla birbirimizi sevmeye devam edeceğiz. Pensilvanya'da bulunan Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendimize de Mardin’den Mardinlilerden selam olsun" Şeklinde konuştu.

"AĞIRLADIĞIMIZ ÇOCUKLAR GELECEKTE TÜRKİYE'NİN ELÇİLİĞİNİ YAPACAKLAR"


Etkinliği düzenlenmesinde emeği geçen tertip komitesine birer plaket takdim ederek kutlayan Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, dünyanın dört bir tarafına büyük ideali götüren öncülük eden insanlara teşekkür etti.
Bir zamanlar yabancıların ülkemizde açtığı okullarda çocuğunu okutmak isteyen çok sayıda vatandaşımızın olduğuna değinen Vali Cengiz, “bugün yabancı ülkelerde açılan okullarda çocuğunun eğitim görmesini isteyen çok sayıda kişi var. Bugün dünyanın 100'den fazla ülkesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiştirdiği insanların açtığı okullarda güzel insanlar, çocuklarının güzel eğitim alması için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Bu işe öncülük eden işadamlarımıza, öğretmenlerimize minnettarız." dedi.

Mardin'in tarihi çoğrafi ve kültürel değerleriyle dünyada eşi olmayan yere sahip olduğunu anlatan Vali Cengiz, Mardin'in hoşgörü yönüyle dünyaya örnek olduğunu kaydetti. Cengiz, ağırladıkları çocukların gelecekte Türkiye'nin ve Türkçe'nin birer elçisi olacaklarını sözlerini ekledi.

Programda konuşan Mardin Metropoliti Saliba Özmen ise Mardin'in önemli bir güne tanıklık ettiğini söyledi. Özmen, "Deyr-ülzaferan’dan Kasımiye Medresesine, Kürtlere, Türklere, Araplara selam olsun. Sevgiyi, saygıyı, güzelliği getiren bu çocuklar herkes için bir onurdur. Hepsini kutluyorum" ifadelerini kullandı.

"HİÇ BİR ETKİNLİK BU DENLİ MARDİN'E YAKIŞMAMIŞTI"

Etkinliğin düzenlenmesinde maddi katkıda bulunarak sponsor olan işadamlarına verilen plaketleri takdim eden AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Mardin’de bugüne kadar bir çok güzel etkinliğin düzenlendiğini, bu etkinliklerin bir çoğuna katıldığını ancak düzenlenen hiçbir etkinliğinin bu denli Mardin ruhutla örtüşmediğine dikkat çekerek, “sevgiyi ve hoşgörüyü getiren çocukların Mardin'e ayrı bir heyecan kattı. Bu işin öncüsü Hocaefendi başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Düzenlenen Şölene Suriye’den gelen Mültecilerden sorumlu Bölge Koordinatör Valisi Veysel Dalmaz, BDP'li Dargeçit Belediye Başkanı Süyelman Asan, Mardinli Yazar Ali Bulaç’ın yanı sıra dünyanın en uzun adamı Mardin Sultan Kösen, kamu kurum müdürleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri ile 30 bine aşkın Mardinli katıldı.

Kültür şöleni konfeti ve havai fişek gösterileri altında katılımcı öğrencilerin korosu tarafından seslendirilen “Yeni bir dünya” şarkısına eşlik eden protokol üyelerinin güzel görüntüleriyle son buldu. /Mardinlife