GÜNDEM Haber Girişi : 30 Haziran 2012 09:34

Nusaybin Sınır Kapısının Kapanması Bölgeyi Olumsuz Etkiledi

Nusaybin Sınır Kapısının Kapanması Bölgeyi Olumsuz Etkiledi
Mardin'in Nusaybin ilçesindeki sınır kapısının yaklaşık bir senedir kapalı olması bölge halkını olumsuz yönde etkiledi.
Abdullatif Altunkaynak Nusaybinim.com
Mardin'in Nusaybin ilçesindeki sınır kapısının yaklaşık bir senedir kapalı olması bölge halkını olumsuz yönde etkiledi. Yeni sınır kapısı inşaatı bitmiş, ancak Suriye tarafından kapalı olması sebebiyle ne eski kapıdan ne yeni kapıdan giriş çıkış yapılamıyor.

Nusaybin Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Zeynel Tunç Alan, Suriye sınır kapısının yaklaşık bir senedir kapalı olduğunu ifade etti. Alan, "Nusaybin'deki ekonomide çöküntü oldu diyebiliriz. Sınır kapısının etrafında onlarca dükkanın kapısına kilit vuruldu. Aynı durum, şehir merkezindeki dükkanları da olumsuz yönde etkiledi. Bütün esnaf ve tüm bölgeyi etkiledi. Şu an esnaf kredi istiyor bizden ve kredi talebi patlaması oldu, bu talep, kapının kapatılmasından dolayı oldu. Bu kapının kapanması hem Nusaybin esnafı hem de tüm bölgeyi etkiledi." şeklinde konuştu.

Nusaybinli TIR şoförü Cüneyt Köz ise Suriye kapısı kapandıktan sonra araçların Irak'a ya da diğer kapılara yöneldiğini ifade etti. Köz, şunları ifade etti: "Yük bulmakta zorlanıyoruz. Araba lastikleri alamıyoruz, senetlerimizi ödeyemiyoruz. Tüm bu olumsuzluklar Suriye sınır kapısının kapanmasıyla yaşandı."

Nusaybin esnaflarından Mehmet Kaplan da eskiden beri Diyarbakır, Elazığ'dan, Malatya'dan, Kızıltepe'den, Cizre'den ve birçok yerden halkın Suriye sınırından karşıya geçtiğine işaret ederek, "Bu geçiş esnasında Nusaybin'de de alışveriş yapardı ve buraya para bırakıyordu. Günde en az 400-500 kişi giriş yapıyordu. ve bu kadarı da çıkış yapıyordu, yaklaşık olarak günde bin kişi buralarda alış veriş yapıyordu. 9 aydır kapımız kapalı, hala bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Oradaki Kürdümüz, Arabımız, Türkümüz olsun onlar bizim kardeşlerimiz, biz de onların kardeşleriyiz. Bu kapının kapanmasından dolayı çok zarar ettik. ve Nusaybin'in yarısı göç etti gitti. Esnaf çok mağdur durumdadır. Bir an önce bu kapının açılması için gerekli girişimlerin yapmasını istiyoruz." dedi.