MARDİN Haber Girişi : 27 Kasım 2017 13:52

Üründü: bütün sıkıntılara rağmen gazetecilik yapmakta ısrarcıyız

Üründü: bütün sıkıntılara rağmen gazetecilik yapmakta ısrarcıyız
Mardin'de düzenlenen "Yerel Medyada Dönüşüm ve Yeni Arayışlar, Sorun ve Çözüm Önerileri" konulu panelde, bölgedeki basın mensupları adına konuşan Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Kadir Üründü, bölgede mesleki alandaki bütün sıkıntılara rağm
Mardin'de düzenlenen "Yerel Medyada Dönüşüm ve Yeni Arayışlar, Sorun ve Çözüm Önerileri" konulu panelde, bölgedeki basın mensupları adına konuşan Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Kadir Üründü, bölgede mesleki alandaki bütün sıkıntılara rağmen gazetecilik yapmakta ısrarcı olacaklarını söyledi.

MÜSİAD Genel Merkezi tarafından MÜSİAD Mardin Şube Başkanlığı’nın Koordinasyonunda Mardin’de düzenlenen "Yerel Medyada Dönüşüm ve Yeni Arayışlar" konulu panelde bölgedeki yereldeki gazeteciliğin sorunları ve çözüm arayışlarıyla ilgili konuşan Gazeteci Kadir Üründü, Basın İlan Kurumu’nun büyükşehir statüsünde bulunan bütün şehirleri eşit statüde değerlendirmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Arslan, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan’ın ardından bölgedeki yerel gazetelerin durumunu anlatan Mardin LİFE Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kadir Üründü, Mardin’de yayıncılık hayatına devam eden her gazetenin aylık üç ile 5 bin lira arasında zarar ettiğini kaydetti.

"BÜYÜKŞEHİRLERİ EŞİT STATÜDE DEĞERLENDİRMEK YANLIŞTIR"
Mardin’in büyükşehir statüsüne kavuşmadan ve şehirde Basın İlan Kurumu Şubesi kurulmadan önce Mardin’de toplamda 23 basılı gazetenin yayınlandığını hatırlatan Üründü, “Mardin büyükşehir statüsüne kavuşmadan önce şehirde 23 gazete vardı. Her gazete kendi şartları içerisinde yaşamını idame ettiriyordu. Büyükşehir Statüsü ile birlikte şehirde birçok alanda olduğu gibi basın alanında da değişim oldu. Gazetelerin baskı oranı, bayii satış oranı ve abone sayılarında önemli artış şartı getirildi. Şehir merkezi nüfusu 80 bin olan Mardin İle şehir nüfusu milyonu aşan büyükşehirler yasa gereği aynı statüde kabul edildi. Eskişehir ile Samsun ile Sakarya gibi potansiyeli yüksek şehirlerle bir ve eşit tutulmamız bizleri yoruyor. Basın İlan Kurumu’nun gazetelerin can suyu diye nitelendirdiğimiz ilan pastasına bir artışı olmadığı gibi; bilakis alınan ilanlardan yasayla sabit kesintileriyle karşı karşıya kaldık. Yasal olarak Mardin gibi potansiyeli düşük şehirlerin durumunun masaya yatırılarak yeni bir düzenlemeye gidilmesi kaçınılmazdır, aksi durumda gazetelerin idamelerini sağlamaları oldukça zordur.” dedi.

Türkiye’de yerel televizyonu bulunmayan tek büyükşehirin Mardin olduğunu anlatan Üründü, yerel medyanın, yerelin güçlendirilmesi ve doğru uygulamaların çoğalmasında önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

"YEREL GAZETELERİN ÜZERİNDEKİ KAMU YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ"
Panelin Mardin'de düzenlenmesinin çok yerinde ve isabetli bir karar olduğunu kaydeden Üründü, “Türkiye’de Büyükşehir statüsünde 30 büyükşehir var. Öyle sanıyorum ki bu büyükşehirlerin arasında yerel televizyonu bulunmayan tek büyükşehir yine Mardin’dir. Televizyonumuz yok belki ama 5’i günlük yayın yapan toplamda 11 gazetemiz var. Gazetelerimizin basılı olmakla birlikte dijital alanda internet haber siteleri var. Gazetelerimizin haber sitelerinin takip edilirlik oranı ise oldukça yüksek. Hızlı bir dijitalleşme dönüşümü var ancak basılı gazetenin habercilikte güvenirliliği bakımından dijital alandaki habercilikle tutarlılık anlamında da eşit göremeyiz. Basılı gazetenin tıklanma avcılığı habercilikteki güvenirliliği ortadan kaldırıyor. Dolayısıyla dijital yayıncılık hız anlamında günümüzde beklentileri karşılıyor olabilir ama bence hiçbir zaman baskılı gazetenin yerini tutamaz. Bizim gazeteleri daha fazla nasıl okuturuz, gazeteleri daha fazla nasıl güçlendiririzden yola çıkmalıyız. Dijital ortamda 5 dakika içerisinde 3 kez içeriği değişen bir haberin, haberciliğe yada gazeteciliğe yapacağı çok fazla bir katkının olacağını düşünmüyorum. Vergisini ödeyen, çalışanının sigortasını ödeyen, habercilikte istihdam alanı olan basılı gazetelerin üzerindeki kamu yükü hafifletilmelidir. Girdi maliyetleri dolar bazında %20 ile 30 oranında artış olan gazeteleri yaşatmak için devletin yeni yükler bindirmek yerine kamu yararını gözeterek yük alması elzemdir. Bu anlamda İhale ilanlarında bürokratik enflasyonların önüne geçilmeli ve şeffaf bir yönetim anlayışı çerçevesinde demokrasiyi güçlendiren yerel basının can suyuna artı katkıda bulunmak gerekiyor.” diye konuştu.

Şırnak, Siirt, Batman ve Mardin'in de bulunduğu kalkınmakta öncelikli illeri kapsayan TRC3  bölgesine devletin farklı zamanlarda üretimi ve istihdamı arttıracak teşvik ve destek paketleri açıkladığını hatırlatan Üründü, her biri aynı zamanda birer yayıncılık işletmesi olan gazetelerin yaşanan bu zor süreçte benzer paketler kapsamında destek kapsamına alınabileceklerini söyledi.  

Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı ve Mardin Life Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kadir Üründü, Yerel basının geçtiği zor süreçte böylesine önemli bir paneli Mardin'de düzenlediği için MÜSİAD Basın Sektör Kuruluna, MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Nurettin Kasap ve yönetim kurulu üyelerine, Doğu ve Güneydoğu'da gazetecilik faaliyetinde bulunan 70 aşkın gazeteciyi Mardin'de bir araya gelmesini sağlayarak sorunlarının tartışılmasını sağlayan Basın İlan Kurumu Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi'ne teşekkür etti.