MARDİN Haber Girişi : 25 Mayıs 2023 22:40

20 yılı aşkındır vatandaşlıktan çıkartılan Mehmet Özgezer, mağduriyetinin giderilmesini talep ediyor 

20 yılı aşkındır vatandaşlıktan çıkartılan Mehmet Özgezer, mağduriyetinin giderilmesini talep ediyor 
Mardin'in Derik doğumlu, 5 çocuk babası Mehmet Özgezer, maddi ve manevi imkansızlıktan dolayı askere gidemediğinden ve yurt dışında olup yurt dışı savunmasına katılamadığı için Türkiye vatandaşlığından çıkarıldı.

Mardin'in Derik doğumlu, 5 çocuk babası Mehmet Özgezer, maddi ve manevi imkansızlıktan dolayı askere gidemediğinden ve yurt dışında olup yurt dışı savunmasına katılamadığı için Türkiye vatandaşlığından çıkarıldı. Yetkililere bu konuda çağrıda bulunan Özgezer, mağduriyetinin giderilmesini istiyor.

Mardin Derik doğumlu 64 yaşındaki Mehmet Özgezer, askerliği geldiği vakitlerde eşinin hastalığı ve maddi imkansızlıktan dolayı askere gidemediğinden, kendisini yurt dışında gösterip yurt dışı savunmasına katılamadığı için Türkiye vatandaşlığından çıkarıldı. 

 

20 yılı aşkındır herhangi bir ülkenin vatandaşlığına bağlı olmayan Özgezer, ayrıca 1-2 yıl önce kolon kanserine yakalandığından tedavi de görmektedir. Tedavi sürecinde kimliği olmadığından bir başka vatandaşın kimliği üzerinden ameliyat olduğunu söyleyen Özgezer, yıllardır bu sorunun çözümü için uğraş verdiğini, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün yetkililerden yardım istediğini belirtti.

 

Kendi özgeçmişi ve hayatı hakkında konuşan Özgezer, "1959 yılında Mardin'in Derik ilçesinde doğdum. 1998'de evlendim, 2 erkek 3 tane de kızım var. 1989'da ailemle beraber Kızıltepe ilçesine yerleştim ve hala Kızıltepe'de ikamet etmekteyim. 15-20 yıla yakındır bir kahvehanede çay işini yaptım" dedi. 

 

"Şu an halen 20 yıla yakındır hiçbir ülkeye bağlı değilim" 

2000 yılından itibaren askerliğe gidemediğinden vatandaşlıktan çıkarıldığını aktaran Özgezer, "2000 yılında yurt dışında olup yurt dışı savunmasına gelmemekten ötürü vatandaşlıktan çıkarıldım. Her ne kadar yurt dışına gitmediğimi beyan ettim. Daha önceden yurt dışına gitmiş olsaydım haliyle pasaportumu delil olarak gösterirdim. Askerlik yaşım geldiği vakitlerde hanımımın hastalığından dolayı askere gitmedim. Ayrıca imkândan dolayı da gidemedim. Askere gidemediğim için de yurt dışında olup yurt dışı savunmasına gelmediğim ibaresi verilerek beni vatandaşlıktan çıkardılar. Ancak ben askerliğimin geldiği vakitlerde hanımımın hastalığından ve işlerimin düzene soktuktan sonra askere gideceğimi planlamıştım. Şu an halen 20 yıla yakındır hiçbir ülkeye bağlı değilim." şeklinde ifade etti. 

Uzun yıllardır bu sorunun çözümü için uğraştığını ancak herhangi bir neticeye ulaşamadığını belirten Özgezer, "3 yıl Mardin Göç İdaresine gittim, ondan sonra beni Nüfus Müdürlüğüne havale ettiler. Nüfus Müdürlüğü de benim dosyamı hazırlayıp Ankara'ya yolladı. 7 yıla yakın benim dosya git-gel yapıp herhangi bir sonuca ulaşamadım. Her ne evrak istenildiyse yaptım ve yapmaya da hazırım. En son da bakanlık benden vatansız olduğuma dair belge istedi. O belgeyi de bir türlü alamadım.  Ayrıca ben şu an bir buçuk senedir Kolon kanserine yakalandım ve iki ameliyat geçirdim. Bir ameliyatımı hayırlı bir vatandaş üstelenerek öyle yapabildim. 20 yıla yakındır maddi manevi her şeyden mahrumum. Onun için çok büyük sıkıntılar çekiyorum." ifadelerini kullandı. 

 

"2 yıla yakın kolon kanserine yakalandım" 

Özgezer, kendisinin 2 yıla yakın kolon kanserine yakalanıp halen tedavi işleri ile uğraştığına dikkat çekerek, "Şu an benim kolon kanser tedavim devam ettiği için daha çok sıkıntı çekiyorum. Tedavilerimi doğru dürüst yapamıyorum. Tedavim de Diyarbakır'dadır. Hemen hemen 2 yıla yakın kolon kanserine yakalandım. Ben şu an bir camide temizlik yapıyorum. Bu hastalığım olduğu halde mecbur çalışmak zorunda kalıyorum. Normalde bu hastalığımdan dolayı evde kalıp dinlenmem lazım. Enfeksiyon kaptığımda benim için çok daha tehlike arz ediyor. Ama ailem için bu işi yapmak zorundayım ve mücadele etmek zorundayım. Şu an ben kirada oturuyorum. Bir oğlum evli İstanbul'da yaşıyor, bir diğeri de 18 yaşında 7 ay sonra askere gidecek. Hanımımın da hastalığı devam ediyor. Ben hep burada yaşadım, hiç gizlenmedim ama buna rağmen beni vatandaşlıktan çıkardılar. Ben daha önce İstanbul'u görmüş değilim.  İnşallah bir çözüm bulunur." şeklinde konuştu. 

 

Yetkililere bu yönde çağrıda bulunan Özgezer, "Benim tek isteğim başta Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün yetkililerin bu sorunuma karşı çözüm ve duyarlı olmalarını istiyorum. Türkiye vatandaşlığından başka da vatandaşlık istemiyorum. Eğer bu belgeyi alırsam yeni bir kimliğe kavuşurum inşallah. Ayrıca tedavi sürecimde de gelişme yaşayabilmek adına da daha iyi olur. Allah bu derdi vermişse muhakkak dermanını da vermiştir." şeklinde dile getirdi. (İLKHA)