MARDİN Haber Girişi : 11 Mayıs 2012 15:04

AK Partiden erken Anneler Günü kutlaması

AK Partiden erken Anneler Günü kutlaması
Anneler Gün kutlaması kapsamında AK Parti Mardin Kadın teşkilatı tarafından Mardin Artuklu Üniversitesinde düzenlenen Doğuda Kadın konulu panel düzenledi
Anneler Gün kutlaması kapsamında AK Parti Mardin Kadın teşkilatı tarafından Mardin Artuklu Üniversitesi’nde düzenlenen Doğu’da Kadın konulu panele AK Parti Mardin Milletvekilleri Abdurrahim Akdağ, Gönül Bekin Şahkulubey, Mardin Valisi Turhan Ayvaz’ın eşi Zehra Ayvaz, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu’nun eşi Fahriye Ayanoğlu ile AK Partili kadınları katıldı.
    Anne konulu bir slayt gösteriminin ardından panelin açılış konuşmasını yapan Kadın Kolları Başkanı Zeynep Alkış, anneler gününün önemine dikkat çekti. Ann konulu bir şiir de okuyan Alkış, “Her ne kadar siyasetçi olsak da önceliğimiz anne olgusudur. Katılımcıların çoğu ya annedir ya da anne adayıdır. Annelik süreci Hz. Hava’dan başlayıp kıyamete kadar devam edecek. Bu görev bize daha doğmadan biçilmiş bir roldür. Bizler anneler olarak bu rolümüzü en iyi şekilde yerine getirdiğimize ve getireceğimize inanıyorum.”dedi.

KATILIMIN AZLIĞINDAN YAKINDI

Kadınlar gününde kadınlarla ilgili panele gösterilen ilgiden yakınan Alkış, “Bir şeyleri yapmak bazı alanlarda risktir. Biz bunu göz önünde bulundurarak bugün bu paneli yaptık. Çünkü toplum olarak maalesef kadınları kendi konularında konusundaki bilinçlendirme etkinliklerine biz kadınlar başta olmak üzere toplum ilgisiz kalıyor. Kendimizce elzem görmüyoruz. Onun gerekli olduğunu düşündüğümüz için de katılımlar konusunda zayıfız. Bugün burada da yine böyle bir tablo oluştu. Ama bizler bunu kıracağımıza inanıyoruz. Bu anlamda buraya gelene, katılana, anlayana, anlayabilene teşekkür ediyoruz.”diye konuştu.

OKULLARDA İDARECİ YAPACAK BAYAN  ÖĞRETMEN BULAMADIK

Açılış konuşmasından sonra panele geçildi. Panelde bir sunum yapan AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, kadınlar olarak kendilerine sosyal hayatta az görev verilmesini eleştirdiklerini ancak kadınlar olarak görev almak için de mücadele vermediklerini söyledi. Şahkulubey, “Kadınlar olarak hep kadınlarımızın sosyal hayatta az görev verilmesini eleştiririz ama bir türlü görev de almıyoruz. İlk göreve geldiğimde Vali beyi ziyaret edip Mardin genelindeki bütün okullarımızda müdür olmasa da en azından bir müdür yardımcısının bayan olmasını talep etmiştim. Çünkü bütün okullarımızda öğrencilerin yarısı kız öğrenci ve kendi dillerinden anlayacak bir hemcinsleri idarecinin olması gerektiğini düşünüyordum. Bu düşünceme Vali bey de katılmış ve bir çalışmanın içine girmiştik. Ama ne yazık ki Mardin genelindeki bütün okullara bayan idareci ataması yapalım derken. Bu işe talipli olan bayan öğretmenlerimizin sayısı bir elin parmağını geçmedi. Biraz da biz bayanların da istekli olmamız lazım. Bu anlamda şikâyet ediyoruz ama bir yerlerde var olma adına çok az talep ediyor çok az çaba sarf ediyoruz.”dedi.

BAYAN SİYASETCİ OLARAK OTURACAK SANDALYE BULMADA ZORLANDIM

                Sunumunda bir kadın olarak siyasette ve günlük hayatta karşılaştığı zorluklar hakkında bilgi veren Şahkulubey, “AK Parti’nin ilk il yönetiminde 40 kişi arasından sadece ben bayandım. Birçok yönetim toplantısında kendimizi kanıtlayana kadar çok zorluklar çektik. Bazen oturacak sandalye bulmakta bile zorluk çekiyordum. Ama bu gün il yönetiminde birden çok kadının olması beni çok sevindiriyor. Aynı şekilde 2003’de milletvekili seçimlerinde tek bir bayan başvurmuştu o da bendim. 2007’de bu sayı 6’ya 2011’de ise bu sayı 18’e çıktı. Bu alanda kadın sayısının artmasında çok sevindim. Demek ki kadınlarımız artık yavaş yavaş siyasete ısınıyor ve katılım sağlıyorlardı.”diye konuştu.

Sunumunda Bingöl’de kendisini çocukları için feda eden anneyi de unutmayan Şahkulubey, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

BİNGÖL’DEKİ ANNEMİZ ÇOCUKLARI İÇİN ATLADI

“Bizler anne olarak bize ne rol biçilirse biçilsin hakkı ile yerine getirdiğimize inanıyorum. Annelik farklı bir duygu. Birçok rolüm var, milletvekiliyim, Mardin’in ilk kadın vekiliyim, siyasetçiyim, daha önce işkadını olarak eczacıydım, birçok sivil toplum örgütünde yönetim kurulunda görev yaptım, öğrenciydim, bu yaşadıklarımın hiçbiri anneliğin önünde olmadı, olamadı. Geçmişte birçok ülkede farklı alanlardaki anneler kendi çocuklarını kurtarmak için kendi canlarını feda etmişlerdir. Bu anneliğin verdiği cesaret olmazsa kimse kendini o tehlikeye atmaz. En son Bingöl’de Hatice Bilgin annemiz bayram alışverişi yaparken canlı bombayı fark edince çocuklarına bir şey olmasın diye kendisini canlı bombanın üzerine atarak çocuklarının canını kurtarmak adına kendini feda etmiştir.  Bakın burada bir canlı bomba olsa yanımızda çocuklarımız olmazsa o canlı bombanın üzerine atacak cesaretimiz olmaz. Ama bir tarafta canlı bomba diğer tarafta çocuklarımız olsa gözümüz kırpamadan kendimizi feda ederiz. Bu anlamda çocukları uğruna hayatını feda eden bütün annelere Rahmet eylesin.”

Panelde ayrıca Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sosyolog Dr.Nurdan Güneş ise panelde annelik üzerine yapılan sunumlara tepki göstererek kadının annelik üzerine tanımlanmaması gerektiğini söyledi.

KADINI ANNE ÜZERİNDEN TANIMLAMAYIN

Güneş, sunumunda ayrıca şunları söyledi:

“Kadın sadece anne değildir. Her 10 kadından 4’ü eşinden şiddet görüyor. Bu rakamlar bize neyi söylüyor. Evet annelik çok önemli bir unsurdur. Toplumsal hayata kadının katılımını kadının varoluş biçimini sadece annelik üzerinden tanımlamak bütün kadınlara yapılan bir haksızlıktır. Biz kadınlar olarak birey olarak topluma katılmak istiyorum. Annelik güzel bir şeydir, ama anneliği yaşayabilen için geçerlidir. Ya anne olmayan, olamayan annelerin de varlıklarını kabul etmemiz lazım. Siyasette aktif olan siz kadınların, kadınların sağlıkta, eğitimde, siyasette katılımda iş sahibi olmaları için de çalışmanız çaba harcamanız gerekiyor.”

Panelde Abide Çelik ise İslamiyet’te kadının yeri ve Avukat Olcay Sekizkardeş ise Medeni Hukukta Kadının yeri konulu birer sunum gerçekleştirdiler.  / Nezir Güneş