POLİTİKA Haber Girişi : 28 Mayıs 2023 08:02

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Nusaybin'de oy verme başladı

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Nusaybin'de oy verme başladı
28 Mayıs Pazar Günü 2. Turu yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde vatandaşlar sandık başına gidiyor. Nusaybin'de saat 08:00 itibariyle oy verme işlemi başladı.

28 Mayıs Pazar Günü 2. Turu yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde vatandaşlar sandık başına gidiyor. Nusaybin'de saat 08:00 itibariyle oy verme işlemi başladı.

73.998 seçmeni bulunan Nusaybin'de 241'i sabit 2'si gezici olmak üzere 243 sandıkta oy kullanılacak.

Saat 17:00'de kapatılacak sandıklarda daha sonra oy sayım işlemleri yapılacak.

 

 

- Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Türkiye, bugün bir kez daha sandık başına gidiyor. Seçmenler, Cumhurbaşkanı Seçimi'nde oylarını 5 adımda kullanacak.   

 

Öncelikle vatandaşlar 14 Mayıs'ta nerede oy kullanmışsa yine aynı yerde oylarını kullanacak. Seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.

 

Ülke genelinde oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

 

Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

 

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

 

Seçmenler, cumhurbaşkanı adayı için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulasının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusula dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

 

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.