MARDİN Haber Girişi : 12 Ekim 2012 12:28

Derik'te Zeytin Hasadı Başladı

Derik'te Zeytin Hasadı Başladı
Mardin'in Derik ilçesinde zeytin hasadına başlandı. Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan, bu yıl 2 bin ton ürün beklentisinde olduklarını söyledi.
Mardin'in Derik ilçesinde zeytin hasadına başlandı. Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan, bu yıl 2 bin ton ürün beklentisinde olduklarını söyledi.

İlçede, GAP adı verilen bahçelerde hasadına başlanan Derik zeytini, üreticilerin yüzünü güldürüyor. 5 bin yıllık tarihi ilçede, 2 bin yıllık geçmişe sahip zeytin ekimi ve hasadını kültür haline getiren üreticiler, devletten yeterli desteği alamamaktan şikayetçi.

İlçe halkının yüzde 70'inin zeytincilik yaptığını belirten zeytin üreticisi Necat Pamuk, "Diğer ülkelerde zeytin üreticisine büyük olanaklar, imkanlar sağlanarak destekleniyor. Ancak ülkemizde zeytin üreticisi yani bizler yeteri desteği alamıyoruz. İmkanlarımız da yetersiz. Ağaç sayımızı arttıramıyoruz, ağaçlara ve toprağa gerekli bakımı yapamıyoruz. Zeytincilik sektörü ile ilgili yatırımlar da gelişmiyor ilçemizde. Halbuki gerekli destek sağlanırsa ilçemizde zeytincilik sektörü, lokomotif haline gelir. 3-4 kilo Derik zeytininden 1 kilo zeytin yağını alabiliyoruz" dedi.

10 AYRI ÇEŞİDİ VAR

Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan ise Derik zeytininin kalitesinin insanlar tarafından bilinmediğini belirterek, "Son zamanlarda belediyenin yaptığı festivallerle Derik zeytini tanınmaya başlandı. Aslında hem ülkemizde hem de Avrupa'da kalitesiyle bilinen bir zeytin çeşidi. Yöremizde 2 bin yıllık geçmişe dayanan zeytin ağaçlarımız var. Sofralık olarak bilinen halhalı çeşidinin dışında, zoncuk, güleki, kejık, belloti, mazi, gurseki, melkebazi, melemeli ve ağliş olmak üzere 10 ayrı çeşidiyle sofralarımıza lezzet katıyor. Yapılan labaratuvar çalışmalarında ortaya çıkan yüzde 8'lik asit oranıyla en kaliteli zeytin olduğu ispatlanmıştır. Halkın temel geçim kaynağı zeytinciliktir. Derik İlçesi'nde yaşayan halkın yüzde 70'i zeytincilikle uğraşır. Burada hasadı yapılan zeytinin alıcısı her zaman hazırdır. Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana gibi büyük şehirlerden gelen alıcılar, hasadı yapılan tüm zeytinleri her yıl satın alıyor. Geçen yıl bin tonun üzerinde hasat gerçekleşti. Bu yılki beklentimiz 2 bin tonun üzerindedir" diye konuştu /Haberler com