MARDİN Haber Girişi : 05 Şubat 2019 12:27

Deve beslenen köy ilgi odağı oldu

Deve beslenen köy ilgi odağı oldu

Mardin'in Aşağı Hatunlu köyünde yaşayan Mehmet Nezir Aydın, beslediği develer ile köyü ilgi odağı haline getirdi.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinin Aşağı Hatunlu köyünde yaşayan Mehmet Nezir Aydın, yavruyken aldığı develerini özel bir ilgiyle büyüttü. Evinin hemen yanında bir çiftlik kurarak her türü hayvanı besleyen Aydın'ın hayvan sevgisi görenleri imrendirirken, köy beslenen develer sayesinde ilgi odağı oldu.  

4 yıl önce 2 yavru deve satın alan Aydın, bu develere "Badem" ve "Sakız" adını verdi. Develerinin günlük bakımlarını yapan Aydın, ilk başlarda deve beslediği için köylülerden tepki aldıysa da kısa sürede herkesin ilgisini çekti. 

Develerin bulunduğu ahır, köye gelen misafirlerin ilk uğradığı mekân haline gelirken, misafirler çiftlikte hatıra fotoğrafı çekiyor.

Develerine hortumla su veren Aydın, sık sık köy çevresinde dolaştırdığı develerin sütünü de isteyene ücretsiz veriyor.

Hayvanları çok sevdiğini belirten Aydın, birçok hayvan beslemesine rağmen deve sevgisinin kendisinde ayrı bir yerinin oluğunu söyledi.

- "Küçük deveden büyük deveye kadar her türlü hayvan besliyorum"

Televizyonda gördüğü develerin kendisini deve beslemeye yönelttiğini aktaran Aydın, 4 yıl önce satın aldığı hayvanlarıyla yakından ilgilendiğini kaydetti.

Aydın, "Ben küçüklüğümden beri hayvanları çok seviyorum. Bu yüzdendir ki çiftliğimde her türlü hayvan var. Deve kuşu, tavus kuşlarım var. Güvercinden tut deveye kadar her türlü hayvanı besliyorum. Küçük deveden büyük deveye kadar her türlü hayvan besliyorum. Hayvana sevgim sonsuzdur. Özellikle yöremizde bulunmayan develeri tercih ediyorum. Beslediğim devler kısa sürede köylülerin de büyük ilgisini çekti. Köye misafir gelenler ile yol güzergâhında görenler, araçlarından inip fotoğraf çekiyor. Köydeki çocuklar sık sık gelip devlere bakıyor." dedi.

- "Develerin sütü kansere şifadır"

Gelir elde edebilmesi için deve yerine inek veya dana beslemesi yönünde öneriler aldığını aktaran Aydın, "Ancak ben hem inek hem dana ve hem de deve besliyorum. Deve sütünün yararına inananlar benden süt istiyor, onlara ücretsiz veriyorum. Deve yetiştiriciliğinin bölgede gelişmesi için çaba göstereceğim. Eskiden develer yük taşımak için kullanılırdı ama ben hem hobi olarak hem de bölgemizde deve yetiştiriciliğinin artması için besliyorum. Çünkü sütü kansere şifadır, mübarek bir hayvandır. Ben 4 yıldır besliyorum ve birisi 2 ay sonra doğum yapacak. İnşallah develeri beslemeye devam edeceğim." diye konuştu. 

- "Hayvanlara sadece ticaret gözüyle bakılmaması gerekir"

Develerinin bakımlarını yapmaktan ve onlarla ilgilenmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Aydın, son olarak şunları kaydetti:

"Develerime kızım ve oğlum gibi bakıyorum. Yavru olarak aldığım için onların yeri ben de başkadır. Onların adlarını ağzıma alırken sanki çocuklarımı çağırıyormuş gibi bir his oluşuyor bende. Onlara baktığım için çok mutluyum. Sabah - akşam muhakkak yanlarına gelip temizliklerini, masajlarını yapıyorum. Bazen onlarla konuşuyorum. Köye gelen herkes gelip fotoğraf çektiriyor. Ben, hayvan sevgisine çok önem veriyorum. Hayvanlara sadece ticaret gözüyle bakılmaması gerekir. Hayvan besleyen birinin hayvan sever olması lazımdır. Hayvanlara sahip çıkalım. Devesi olsun, kedisi olsun, kuşu veya köpeği olsun hayvanlara sahip çıkalım, onları sahipsiz bırakmayalım."