Girmeli Beldesinde 3'üncü Darubene festivali

Açıklama
Abdullatif Altunkaynak
Nusaybin’e bağlı Girmeli Belediyesi, Bagok (Tur İzla) dağı yamacında geleneksel hale getirdiği 3’üncü Darubene festivali yapıldı.
Festivale, Girmeli belediye başkanı Ömer Altun, Nusaybin belediye başkan yardımcısı Ahmet Dinç, BDP ilçe başkanı Abdulbari Eren, belediye meclis üyeleri, Muhtarlar derneği başkanı Şakir Acar, Genel İş sendikası başkanı Mehmet Sakin, Beldeye yakın köylerde oturan Süryani ve Êzidiler ile belde sakinleri katıldı.
Festivalin açılış konuşmasını yapan Girmeli Belediye başkanı Altun, bölgede Mıhallemi, Süryani, Êzidi ve Müslümanların birlikte yaşadığını belirterek bu nedenle festivalin bu yılki adını ‘Kültür – İnanç festivali’ adını koyduklarını söyledi.
Barış ve Demokrasi Partili Belediyelerin memleketimizi yeniden yeşillendirmek, ekolojik cinsiyet özgürlüğü modelini benimsediklerini ifade eden Altun şöyle konuştu;
“Bu yıl Darubene Festivalinin 3’üncüsünü düzenliyoruz. Bu gün tüm inançlar için kutsal bir gündür. Turabdin bölgesinde yaşayan Êzidiler için Çarşama Sor, Müdlümanlar için Hz. Muhammed’in doğum günü ve Süryaniler için de dünyada büyük bir alim olan Mor Evgin’in doğum günüdür. Tüm inançlar için kutsal sayılan bu günde festivalimizi gerçekleştiriyoruz.”
Festival yapılmadan 3 yıl önce bölgesinin kuru bir toprak parçasından ibaret olduğunu kaydeden Altun, başlattıkları festivalin önümüzdeki nesillerce devam etmesi gerektiğini belirtti.

BDP ilçe başkanı Abdulbari Eren ise Mezopotamya’nın medeniyetlerin beşiği olduğunu kaydetti.
Medeniyetin bu topraklardan başladığını ifade eden Eren; “Köylülük, ekip – biçme, hayvan beslenme bu topraklarda başlamıştır. Bugün Süryani, Êzidi ve Müslümanlar Bagok dağı yamacında yan yanadır ve yüz yılardır beraber yaşamışlardır.” dedi.
Eren, bölgede 30 yıldır süren çatışma ortamının Mezopotamya bölgesine büyük zarar verdiğini, bölgedeki insanları mağdur ettiğini ve köyleri bozduğunu sözlerine ekledi.

Açıklamalardan sonra fidan dikimi yapıldı.

Festival, Nanê Şillikî (Akıtma, Bazlama) yarışmasıyla sona erdi. Yarışmada dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.
\"\"

\"\"

\"\"