İlave işçi istihdam eden işverene süper teşvik

Değerli okurlar, bilindiği üzere ülkemizin son dönemlerde yaşadığı ekonomik sorunlar kamu yönetimini harekete geçirmiş ve üst üste teşvik ve desteklerin gelmesiyle beraber ekonomik hareketlenme hedeflenmiştir. Özellikle istihdamı artırmak için getirilen teşvikler kafa karıştırmaya başlamıştır. Bu haftaki konumuzu buna ayrıma ihtiyacı duydum.
 
Bilindiği üzere 06.07.2017 tarihli 2017-24 sayılı genelge ile Kanun Hükmünde kararname teşviki tekrar revize edildi. Bu revize ile 01.06.2017 tarihinden sonra bu teşviki uygulayacak olan işverenlerin bu tarihten sonra teşvik şartlarını taşıyan kişilerin teşvikli bildirgesini verirken 01687 kanun maddesi seçilerek teşvikten faydalanması genelgede belirtilmişti. Teşvik bilindiği gibi özel sektör işverenleri kapsıyor. Ve 2016 yılının Aralık ayında çalıştırdığı kişi sayısına ilave olarak istihdam sağlayan işverenlere teşvik uygulanıyordu . istihdamdan faydalanacak kişi ise iş-kur da kaydı olacak ve son üç ayın aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları gerekiyordu. İşte bu üç aylık çalışmama kuralı on güne indirildi. Diğer bir ifade ile on günden fazla sigortasının bulunmaması gerekiyor. Âmâ burada son üç ayda işsiz kalanlarda ilave istihdam olarak işe alınırsa sözü edilen teşvikten faydalanabilecek
 
SGK’de Kanun Hükmünde Kararname (KHK) teşviki şimdiye kadar çıkmış teşviklerin en kapsamlısı olarak görülmektedir. Çünkü teşvikle; sigorta primi işveren hissesinin tamamını karşılıyor bunun yanında hem damga vergisi ve hem de gelir vergisini ödemiyor .İşveren burada istihdam olarak aldığı her kişi başına yaklaşık olarak 773 TL teşvikten faydalanacak. İşverenler için çok cazip bir teşvik olduğundan dolayı işsizlik rakamlarında büyük  düşüş olması bekleniyor.

İşsizlik oranındaki düşüşün artmasının hedeflendiği değişikliklerle daha çok kişiye düzenli iş imkanı sağlanması mümkün olacak.
2017 yılında uygulamaya sokulan KHK teşvikinde geçenlerde yayınlanan genelge ile hem kapsam genişletildi ve hem de işçiler için kriterler esnetildi.
 
687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) teşvikinden evinde gündelikçi olarak ay içerisinde 10 günden fazla ev hizmetlisi çalıştıran kişilerde bu teşvikten faydalanacak. Teşvik kapsamında son yapılan değişiklikle 2017 yılında yeni işyeri açan işverenler Haziran -2017 yılında işyeri açanlar teşvikten ancak 3 ay sonra faydalanabiliyordu. Bu son yapılan değişiklikle yeni açılan işyerleri de Haziran ayından itibaren hiç 3 ay beklenmeden teşvikten faydalanabilecek. Mevsimlik işçiler için de kapsam genişletildi. Haziran öncesi mevsimlik çalışan ve son 3 aydır işsiz olan kişiler için işverenlere herhangi bir teşvik uygulaması yoktu yapılan bu son değişiklikle 3 aydır işsiz olan ve mevsimlik çalışan kişiler için de teşvikten faydalanma imkanı getirildi.
 
Günün Sözü :”Sen yürümeye başlayınca yol kendiliğinden görünür.” (Mevlana)
 
 
Abdulbaki AKBAL
Mali Müşavir-Bağımsız Denetçi
[email protected]