Kredi Kartı Sahipleri Dikkat !

Nusaybinim Com’un değerli okuyucuları, Kredi Kartları ile ilgili 10 Ekim 2011 tarihli “Cepteki Bomba: Kredi Kartları” isimli kaleme aldığım makalemde, şu ifadelere yer vermiştim. Kredi kartlardaki asgari ödeme sınırları yeniden belirlendi biliyorsunuz. Bu konuda değerli okuyucularımı bilgilendirmiştim. Banka Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), 17 Aralık 2010’da kredi kartlarında asgari ödeme tutarını yüzde 20’lerden yüzde 40’lara varan bir yükseltme için yönetmelik çıkarmıştı. Bu yönetmelik bir geçiş sürecini andırıyordu. Böylece yeni uygulama 17 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girmiş oldu.

Yeni uygulama biz kart sahiplerine ne gibi sorumluluklar getiriyor ona biraz değinmek istiyorum. 17 Aralık 2011’den itibaren kredi kart pazarının yüzde 75’ini oluşturan limitleri beş binin altında olan kart sahipleri asgari ödeme tutarları artmaya devam edecek. Yani bir örnek vermek gerekirse; diyelim ki kredi kartımın toplam aylık borcu 300 TL olsun önceki uygulamaya göre ödemem gereken asgari ödeme 60 TL. olması gerekirken yeni uygulamaya göre yüzde 22’ye tekabül eden 66 TL olarak ödemem gerekecek.

Kredi kartının limit artışına göre de bazı düzenlemeler getirildi. Limiti 5 bin liranın üzerinde olan kartlarda ise asgari ödeme tutarı yüzde 25 olarak dikkate alınacak. Kredi kartları yönetmeliğine göre, 2012 yılında kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarları artmaya devam edecek. Kart limitleri 20 bin TL’nin üzerinde olan kredi kartlarında asgari ödeme yüzde 40 civarında olacak.

Kredi kartı hesaplarında risk seviyesi limit kullanım düzeyi nakit çekim ve ödemelerde gecikme sıklığı ödenmemiş borçların varlığı dikkate alınacak. Risk seviyesi yüksek müşterilerde, kredi kartı kullanım limiti azaltılacak. Bankalar, kredi kartı talep edenlerin kredi davranışlarını izleyecek.

Bankaları bu uygulamalara iten temel etmen, Türkiye’de canlı iç talebin cari açığın büyümesindeki en önemli etken olduğu kabul edilmektedir. İç talepteki canlılığın kişilerin reel gelirlerindeki artıştan çok tüketici kredilerindeki artıştan kaynaklandığı görülmektedir.  Ekonomideki olumsuz gelişmeler kullanılan kredilerin azaltılması yönünde tedbirler almaya yöneltmiştir.Budüzenleme iç talebin azaltılmasından çok, olası sosyal sorunların önlenmesi açısından önem kazanmıştır.

Sonuç olarak şunu ifade edebiliriz, yeni uygulama borcunu ödemeyenlerin nakit para çekmeleri engellenmiştir, ikincisi bir takvim yılı içerisinde 3 kez kredi kartı borcunun yarısından azını ödeyenlere nakit çekme yasağı getirildi. Üçüncüsü kredi kartındaki harcama limitlerine göre asgari ödeme sınırları artırıldı. Bu vesile ile kredi kartı sahiplerinin bu yeni gelişmeleri göz önünde bulundurularak harcama yapmaları menfaatleri icabıdır.

GÜNÜN SÖZÜ: “Yol kesenler, Kur’an-ı okuyup öğrenince, yol gösterici oldular.” (Dr.M. İkbal)

Abdulbaki AKBAL
S.M.MALİ MÜŞAVİR
[email protected]