KÜLTÜR & SANAT Haber Girişi : 19 Aralık 2012 13:13

Kültür ve Çevre Platformu'ndan Kent Müzesi'ne destek

Kültür ve Çevre Platformu'ndan Kent Müzesi'ne destek
Nusaybin'de yapımı devam Kent Müzesi'ne Kültür ve Çevre Platformu'ndan destek geldi.
Kültür ve Çevre Platformu Sözcüsü Ciziri; "Tabii olarak Nusaybin’de bulunan tarihi eserlerin yine Nusaybin’de sergilenmesini istiyoruz."

Arif Altunkaynak - Nusaybinim.com
Nusaybin'de yapımı devam Kent Müzesi'ne Kültür ve Çevre Platformu'ndan destek geldi.
Platform sözcüsü Şerefhan Ciziri tarafından yapılan açıklamada, Belediyenin bu alanlarda yaptığı çalışmalara destek verdiklerini ve bu çalışmaların daha da ivme kazanması temennisinde bulundu.
Herkesi Tarihi mirasa sahip çıkmaya davet eden Ciziri şöyle konuştu;
"Tarih şuuru olmayan bir toplumun hafızasızlık ve öz güven eksikliğinden dolayı kendisinden çok başkasına hizmet etmesi kaçınılmazdır. O nedenle de tarihi mirasımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Nusaybin Kültür Ve Çevre Platformu olarak, bu alanda yapılan tüm çalışmalara katkı sunacağımızı açık yüreklilikle ifade ediyoruz. Üyelerimizin de bu çalışmalarda gönüllü olarak katılacağını duyuruyoruz. Tabii olarak Nusaybin’de bulunan tarihi eserlerin yine Nusaybin’de sergilenmesini istiyoruz. Bunun için kaç yıldır inşaatı ihmal edilen "Nusaybin Müzesi"nin acilen bitirilmesini talep ediyoruz. Bizler Kültür Ve Çevre Platformu olarak belediyemizin bu alanlarda yaptığı çalışmalara destek veriyor ve bu çalışmaların daha da ivme kazanmasını temenni ediyoruz."
1990'larda Gırnavaz Höyüğü, şuanda da Mor Yakup kilisesinde kazılar yapıldığını hatırlatan Ciziri, kazılar sonucunda çıkan eserlerin Mardin ve Gaziantep'teki Müzelerde sergilendiğini bildirdi.
Ciziri; "Kazılar sonucu Gırnavaz höyüğü üzerinde bulunan Akad, Hurrî, Mittannî, Asûr ve İslamî dönemlere ait olan ve paha biçilemeyen metal silahların, metal süs eşyalarının, vazoların, mühürlerin, çivi yazılı tabletlerin ve sayamadığımız yüzlerce kalıntı ve eserin Nusaybinlilerin tarih bilincinin geliştirilmesi ve şehir turizminin canlandırılması için olması gereken yerde, "Nusaybin Müzesi" nde sergilenmesini istiyoruz. Nusaybin halkı kendi zengin mirasını özenle koruması gerekiyor. Mor Yakup Kilisesi ve civarında daha önce Nusaybin Belediyesi tarafından çıkarılan ve kaç yıldır Barış Parkı ve Demokrasi Parkı’nda muhtemelen halkımızın tarih açısından bilinçlenmesi için bırakılan, üzerinde çay içilen, tavla oynanan yağmurda yumuşayıp kırılan sütunların, özene bezene oyulmuş taşların daha da zarar görmeden korunmaya alınmasını istiyoruz. Atalarımızın zihniyet haritasına ait olan bu tarihi mirasımızın korunması için halkımızı duyarlı olmaya davet ediyor, sorumlu kurumları da görevlerini yapmaya çağırıyoruz." dedi.
Nusaybin Kent Müzesi, mahkum sayısının azlığı, hapishane fiziki şartlarının yetersizliği nedeniyle 2005 yılında kapatılan Cezaevi arazisinin Adalet Bakanlığı'ndan devrildiği bölgede yapılıyor.