EĞİTİM Düzenleme Tarihi : 08 Ağustos 2020 16:04 Haber Girişi : 08 Ağustos 2020 16:06

Kültürlü Sahra Öğretim Kursundan öğrenciler için tercih desteği

Kültürlü Sahra Öğretim Kursundan öğrenciler için tercih desteği
Nusaybin'in ilk ve tek Vip sistemli kursu olan Kültürlü Sahra Özel Öğretim Kursu alanında uzman rehber öğretmenler eşliğinde bütün Nusaybinli öğrencilerin tercihlerini ücretsiz olarak sağlıyor.

Nusaybin'in ilk ve tek Vip sistemli kursu olan Kültürlü Sahra Özel Öğretim Kursu alanında uzman rehber öğretmenler eşliğinde bütün Nusaybinli öğrencilerin tercihlerini ücretsiz olarak sağlıyor.

 

Sevgili öğrenciler, değerli veliler, Geleceğimizin teminatı olan gençlerim zorlu bir süreci geride bırakarak tercihlerini verme dönemine girmiştir. Bu bağlamda öğrencilerimizin mutlaka profesyonel yardım alması gerekmektedir. Hayatının tercihi yapmaya çalışan adaylar, doğru karar vermekte zorlanıyor. 
Üniversite tercihlerinde yüzlerce öğrenciye yol gösteren Eğitim Uzmanı Metin Kaya doğru tercih oluşturmanın ipuçlarını verdi.

 

1- KENDİNİZİ TANIYIN

İleride hangi mesleği yaparsanız mutlu olabileceğinizi düşünün. Sabırlı mısınız? Meraklı mısınız? Yetenekleriniz, ilgi alanlarınız ne? Kişilik özellikleri ve yönelimlerine göre liste yapın.

 

2- LİSANSTA SIRALAMA

Lisans tercihlerini puana göre değil sıranıza göre yapın. 4 yıl ve üzeri bölümlerde puanla tercih yaparsanız yanılır hatta açıkta kalabilirsiniz.

 

3- İSTEĞİNİZ ÖNEMLİ

Bir aday eğer 18 binden öğrenci alan bölümü daha çok istiyorsa, 14 binden öğrenci alan bölümün üzerine tercih listesinde yazıp, şansını denemeli.

 

4- İSTEMEDİĞİNİ YAZMA

Okumak istemediğiniz bir bölümü yazar ve yerleştirirseniz, kayıt yaptırmazsanız da seneye OBP puanının yarıya iner. 24 tercihin hepsini doldurmak zorunda değilsiniz.

 

5- KONTENJAN KARŞILAŞTIR

Doğru tercih için bölümlerin 2019 ve 2020 kontenjanlarını karşılaştırın. Örneğin 2019'da 50 olan kontenjan 60'a çıkmışsa, programın başarı sırası düşer ve şansınız artar.

 

6- ÖZEL ŞARTLAR

Tercih Kılavuzundaki özel şartları okuyun. Pilotaj gibi bazı bölümlerde boy ve kilo gibi özel şartlar aranıyor. Kazansanız da, şartlar tutmazsa kayıt yaptıramazsınız.

 

7- YENİ BÖLÜMLER

Yeni açılan yükseköğretim programlarını ve çağın mesleklerini istek sıranıza göre listenize ekleyin.

 

8- BOŞ KONTENJANLAR

2020 Kılavuzunda bazı programların karşısında puan ve başarı sırası yazmıyor. Bu programlar, ‘Talep olmadığı için 2019'da boş kaldı' diye yorumlanmalı.

 

9- ÖN LİSANSTA PUAN

Yüksekokullarda 200-300 bin kişilik kaymalar bekliyoruz. Adaylar çok esnek bir tercih listesi yapabilir. Barajın 170'e düşürülmesi, 4 yıllıklara ilgiyi arttıracak. Bu da 2 yıllıklara yerleşme şansını yükseltir.

 

10- ÖĞRETMENLERE SORUN

Eğitim Koçu adlı kişi ya da kişiler uzman olmadığı için yanlış yönlendirip, kafanızı karıştırıyor. Tercihlerinizin son halini mutlaka uzman bir rehber öğretmene sormalısınız.