SAĞLIK Haber Girişi : 02 Mayıs 2020 14:22

Mardin'de COVİD-19 PCR Tanı Laboratuvarı hizmet vermeye başladı

Mardin'de COVİD-19 PCR Tanı Laboratuvarı hizmet vermeye başladı
Mardin’de 24 saat içinde COVİD-19 PCR tanı laboratuvarı kurularak hizmet vermeye başladı.

Mardin’de 24 saat içinde COVİD-19 PCR tanı laboratuvarı kurularak hizmet vermeye başladı.

Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde 44 ilde 73 olan korona virüs tanı laboratuvarı sayısını 65 şehirde 114’e çıkartması ile çevre illere numune gönderen Mardin’de de 24 saat gibi kısa sürede kurulumu tamamlanan PCR laboratuvarında tanı testi çalışmalarına başlandı.

Mardin Devlet Hastanesinde 24 saat gibi kısa bir sürede kurulan ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Covid-19 PCR laboratuvarında günlük ortalama 300 korona virüs testi yapılabilecek. Kit sayısının artırılması ile bu sayı 900’a kadar çıkabilecek.

PCR tanı laboratuvarında 3 gruptan oluşan 18 kişilik sağlık ekibi, aynı gün içerisinde gelen tüm testleri tamamlayarak sonuca ulaşıyor. Mardin Devlet Hastanesi PCR laboratuvarının Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Mayıs 2020 tarihinden itibaren Mardin'in korona virüs PCR yetkili laboratuvarı olarak görevlendirildiğini kaydeden Başhekim Uzm. Dr. Alpay Tuncar, “Öncelikle Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya ve emeği geçen kamu kurumlarına teşekkür ederiz. Kısa sürede laboratuvarımızı kurduk. Tam kapasite çalışmaya başlandı. Şuan için günde 300 test kapasitesiyle çalışıyoruz, ama test kapasitesi olarak günlük 600-700’e çıkabiliriz. Bu laboratuvar şuan için virüslerde bulunan DNA ve RNA dediğimiz zincirlerin tespitinde bize fayda sağlıyor. Bu amaçla kullanıyoruz. Şuan sadece korona virüs için kullanacağız, ama bir müddet sonra diğer testlerde de rahatlıkla kullanabileceğiz" dedi.

24 saat gibi kısa bir sürede laboratuarın kurulmasında emeği geçen idareci ve çalışanları tebrik eden İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, “Bakanlığımızın onay vermesi ile ekiplerimiz halkımıza hizmet için hızlı bir şekilde seferber olarak 24 saat gibi kısa bir sürede gerek inşaat sürecini gerekse de tıbbı cihaz konusundaki bütün eksiklikleri gidererek hizmete aldılar. Mardin Devlet Hastanesi, pandeminin tespiti ve bulaş riskini izole etmek maksadıyla; test sayısının artırılması, hızlı vaka tespiti ve karantina süreci ile virüsün yayılmasını önlemek amacıyla çok kısa sürede (Polymerase Chain Reaction) PCR laboratuvarını kurdu. Emeği geçen herkese ilimiz adına şükranlarımı bir borç bilirim. İlimize ve tüm sağlık camiamıza hayırlı olsun. Mardin il ve ilçe hastanelerinden gelen örneklerin hepsi ilimizdeki tek merkez olan laboratuvarımızda verilebilecek. Covid-19 PCR testleri Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan ve Türkiye’de üretilen kitlerle yapılmaktadır.Laboratuarda sadece PCR testi yapılmamakta, birçok alanda da test yapılmaktadır. Aynı gün içerisinde gelen testleri yine aynı gün içerisinde hızlı bir şekilde sonuçlandırıyoruz. Şu anda Mardin ilinde tek yetkili Covid-19 laboratuvarı olarak çalışmaktayız. Şu anda bizden başka Mardin’de hiçbir yerde bu test yapılmamaktadır. Burada ekip halinde çalışmaktayız. Örnekler bize diğer özel hastanelerden, ilçelerden hep aynı saatte gelmektedir. Aynı gün içerisinde çalışılmaktadır ve aynı gün içerisinde sonuç verilmektedir.”dedi.