KÜLTÜR & SANAT Haber Girişi : 16 Haziran 2014 11:02

Mor Yakup Kilisesi'nde kazı çalışmaları sona erdi

Mor Yakup Kilisesi'nde kazı çalışmaları sona erdi
Nusaybin ilçesinde Mor Yakup Kilise`sinde "Kültür ve İnanç Parkı Projesi" kapsamında yürütülen kazı çalışmaları sona erdi.
Nusaybinim.com haber servisi
Nusaybin ilçesinde Mor Yakup Kilisesi'nde "Kültür ve İnanç Parkı Projesi" kapsamında yürütülen kazı çalışmaları sona erdi.
Nusaybin Belediyesi, Mardin Valiliği, Kültür Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan "Kültür ve İnanç Parkı" projesi kapsamında Mor Yakup Kilisesi`nde başlatılan kazı çalışmaları sona erdi. 2000 yılından beri devam eden kazı çalışmaları bu sezonda 9 ay sürdüğü ve bu kazı sezon çalışmaları daha çok mevcut kilise yapısının güney, güneybatısı ile katedral yapısının orta ve güney neflerinde yoğunlaştığı belirtildi.
Nusaybin Belediye eş başkanları Sara Kaya ile Cengiz Kök ve belediye meclis üyelerinde olduğu ekip kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek arkeologlardan yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı. Kazı alanında açıklama yapan Eş Başkan Kaya, "İki semavi dine mensup ve binlerce yıldır aynı kaderi, aynı acıları paylaşan dinler arası kardeşlik ve hoşgörü içerisinde yaşamış olan Mor Yakup Kilisesi ve Zeynel Abidin Külliyesi o dönemlerden bize miras olarak kalan canlı birer tanığıdır. Bu proje tamamlandığında geçmişten gelen birlikte yaşama isteği günümüzde de vuku bulacaktır" dedi. Ayrıca dünya ve bölgemiz için "Kültür İnanç Parkı" projesinin çok önemli bir proje olduğuna vurgu yapan Kaya, "Tamamlanması halinde kültürel turizm için kentimize katkı sunacağı ve kentimizin tarihine, kültürüne ve inançsal kardeşliğine katkı sunacağını belirtmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Mor Yakup Kilisesi ve Zeynel Abidin Camisi 15 Nisan`da yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye`den UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi`ne giren 13 tarihi mekandan biri olmuştu.