GÜNDEM Haber Girişi : 30 Temmuz 2019 17:29

Nusaybin Belediyesinden TOKİ Konutları açıklaması

Nusaybin Belediyesinden TOKİ Konutları açıklaması
Nusaybin Belediyesi, yapımı tamamlanan ve vatandaşların yerleşmeye başladığı TOKi Konutları hakkında açıklama yaptı.

Nusaybin Belediyesi, yapımı tamamlanan ve vatandaşların yerleşmeye başladığı TOKi Konutları hakkında açıklama yaptı.

Nusaybin Belediye Başkanı Av. Semire Nergiz tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yapımı tamamlanan ve vatandaşların yerleşmeye başladığı TOKİ Konutlarıyla ilgili şuana kadar belediye ile hiçbir iletişime geçmediği ve TOKİ’deki işleyiş hakkında belediye olarak bilgi sahibi olmadıklarını bildirdi.

Nergiz tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Nusaybin’de 6 mahallemizde yapılan TOKİ konutları gerek süre bakımından gerekse de teknik yapı ve altyapı sorunları sebebiyle gündemimiz olmaya ve halkımızı mağdur etmeye devam etmektedir.

Bilindiği üzere Hak sahipleri ile yapılan sözleşmelerinde anahtar teslimi yapılıncaya kadar kira yardımı yapılacağına yer verilmiştir. Bunun anlamı, konutlar tamamlanıp anahtar teslimi yapılıncaya kadar sahiplerine kira yardımı yapılacağıdır. Ancak 2545 kişiye yapılan kira yardımı Ocak 2019’dan bu yana durdurulmuştur.

2017 tarihinde yapımına başlanmış olan TOKİ inşaatları 5051 ev ve 498 işyeri olmak üzere ciddi bir nüfusa tekabül etmektedir. Kura çekimi yapılarak teslim edileceği söylenen konut ve işyerleri için ilk defa 31 Mart yerel seçimlerinden hemen önce apar topar kura çekimi yapılmıştır. Ancak Konutlar tamamlandığı halde anahtar teslimi yapılmamış, sözleşmeden doğan yükümlülükler yerine getirilmemiştir.

İnşa edilen konutların ve kısmen teslim hali hazırda oturmaya elverişli olmadığını açıkça ifade etmek istiyoruz.

Zira; TOKİ inşaatları alt yapı sorunları İleride hem yapısal hem de halk sağlığı açısından sıkıntılar yaşanmasına yol açacaktır. Kanalizasyon sistemi yeterli olmamakla birlikte, atık sular da Çağ Çağ Deresi’ne bırakılacak şekilde inşa edilmiştir. Bu ileride sağlık sorunlarına ve ekosistemin bozulmasına yol açacaktır. Yeterli olmayan boruların ileride taşma, bozulma ihtimali yüksektir. İnşa edilen konutlarda çatlaklar oluşmuş ve sokaklarda yollar şimdiden çökmüştür. TOKİ konutlarına çevre, çöp vb. hizmetlerin götürülebilmesi için alanın Nusaybin Belediyesi’ne teslim edilmesi gerekmektedir. Su ihtiyacının karşılanması içinse alan MARSU’ya teslim edilmelidir. Ancak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Nusaybin Belediyesi’ne veya MARSU’ya herhangi bir teslim yapmamıştır. Geçtiğimiz günlerde ani bir kararla 20-25 dolayında aile TOKİ konutlarına yerleştirilmiştir. Bu ailelerin su, çöp ve aydınlatma hizmetlerinin nasıl karşılandığı bilinmemektedir.

Bu bağlamda ilgililere şunları sormak istiyoruz.

1) Ocak 2019’da durdurulan kira yardımı neye dayanarak kesilmiştir?

2) Talep edilen aidat bedeli kim tarafından belirlenmiştir? Nusaybin’de evleri yıkılan halk tapu karşılığı hakkı olan evi almak için neden depozito ödemek zorundadır?

3) Tamamlanan konutlarda çatlakların oluşması veya yollarda çökme görülmesinin nedeni nedir?

4) Atık sular için Çağ Çağ deresine akacak şekilde boru döşenmesi ekosisteme zarar vermez mi? Halk sağlığı konusunda tehdit oluşturmaz mı?

5) İleride borular bozulduğu ve/veya taştığı zaman onarımı hangi kurumdan istenecektir?

6) Son birkaç hafta içerisinde yerleştirilen 20-25 civarına ailenin su, çöp ve aydınlatma hizmetleri nasıl karşılanmaktadır?

7) Yapımı tamamlanan TOKİ konutlarına hizmet götürülebilmesi için alan neden halen Nusaybin Belediyesi’ne teslim edilmemiştir?

8) TOKİ konutlarının su ihtiyacı için ilgili alan neden MARSU’ya teslim edilmemektedir?

Tekrar vurgulamak isteriz ki Birçok sorunu içerisinde barındıran TOKİ inşaatları hali hazırda gerek belediyemiz gerekse de MARSU tarafından kabulü yapılmadığından belediye hizmetlerinden yararlandırılması mümkün bulunmamaktadır.

Halkımızın mağduriyetine yol açan henüz yerleşmeye elverişli bulunmayan konutların apar topar teslim edilmesi doğru değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını biran önce bu haksız ve hukuksuz duruma son vermeye, gerek konutların, yolların gerekse de altyapının ihale sözleşmeleri çerçevesinde denetlemeye ve bir bütün olarak ihale şartlarının yerine getirilmiş olarak vatandaşa konutları teslim etmeye, davet ediyoruz.

Nusaybin Belediyesi olarak her zaman halkımızın yanında olacağımızı mağduriyetlerine neden olacak hiçbir uygulamayı kabul etmeyeceğimizi bilinmek istiyoruz.”