GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 29 Ekim 2020 12:32 Haber Girişi : 29 Ekim 2020 12:34

Nusaybin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Törenle Kutlandı

Nusaybin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Törenle Kutlandı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97. yıl dönümü Nusaybin'de yapılan törenle kutlandı.
Nusaybin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Törenle Kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97. yıl dönümü Nusaybin'de yapılan törenle kutlandı.
Hükümet Konağında Kaymakamlık Makam Salonunda düzenlenen törende, Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Emrullah Temizkan tebrikleri kabul etti.

 

Tebrik törenine, askeri ve mülki erkân, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları ve gaziler katıldı.

 

Daha sonra Hükümet Konağı bahçesinde tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunma İstiklal Marşı'nın okunmasından sonran Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Emrullah Temizkan, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

 

Konuşmasına, "Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. Yıl dönümünü coşkuyla kutluyoruz. Öncelikle hepinizin bayramını içtenlikle kutluyorum" sözleriyle başlayan Temizkan konuşmasını şöyle sürdürdü,

"Hepimiz artık şunun farkında olmalıyız: Cumhuriyet Türk milleti için çok büyük bir kazanımdır. Ortadoğu’nun alev alev yandığı bugünlerde Türkiye Cumhuriyeti devleti kurumsallaşmış Cumhuriyeti, güçlü ordusu ve gelişen demokrasisi ile dimdik ayaktadır.
Geriye dönüp baktığımızda Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ne kadar ileri görüşlü ve feraset sahibi olduğunu anlıyor ve kendisine minnet duyuyoruz.
Cumhuriyet “Halkın kendi kendini yönetmesi” olarak tanımlansa da, Cumhuriyetin asli unsuru “demokrasidir”. Günümüzde adı Cumhuriyet olan birçok devlet maalesef halkını baskıyla, şiddetle yönetmektedir. Cumhuriyetin gerçek manada uygulaması ancak demokrasi ile mümkündür. Bunun için de insanların temel hak ve özgürlüklerine saygılı, hukukun üstünlüğüne bağlı, şeffaf ve denetlenebilir bir yönetim modeli gereklidir.
Ülkemiz Cumhuriyet rejimine yaklaşık 100 yıl önce karar vermiş olsa da, demokrasi tarihimiz maalesef yer yer kesintilerle doludur. Geçmişte darbe ve muhtıra süreçleriyle demokrasimiz kesintilere uğramıştır.
En son 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü ile yine demokrasimize bir müdahale gerçekleştirilmeye çalışılmış; ancak milletimizin üstün feraseti ve şanlı direnişiyle bu teşebbüs çok şükür ki başarısız olmuştur.
Sonrasında ise devletimizin kararlı tutumu sayesinde bütün terör örgütleriyle topyekûn mücadele dönemi başlamış ve devletimiz milletimiz bu süreçten daha güçlü ve kararlı çıkmıştır.
Türkiye hem Suriye ve Irak gibi komşularındaki iç karışıklıklarla uğraşmakta; hem de kendi içindeki zararlı oluşumlarla ve terör örgütleriyle mücadele etmektedir.
Bu süreçte millet olarak devletimize destek olmalı; milli birliğimize sahip çıkmalı ve bu geçiş sürecini en az hasarla atlatmaya çalışmalıyız. Nusaybin zaten bu konuda kendini ispatlamış, zor badirelerle sınanmış ve devletimizin otoritesinin burada refahın-huzurun teminatı olduğunu bütün dünyaya göstermiştir.
Sözlerimi noktalarken Cumhuriyeti bizlere armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle yad ediyor Siz Aziz Nusaybinli Hemşehrilerimin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyorum."
Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu, Cumhuriyetin kuruluşunu simgeleyen etkinlik sunuldu.

 

Tören şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere, Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Emrullah Temizkan, Garnizon Komutanı P. Bnb. Hakan Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Hami Can ve Emniyet Müdürü Ragup Durmaz'ın çeşitli ödüllerin verilmesiyle sona erdi.