SAĞLIK Haber Girişi : 07 Temmuz 2022 14:19

Nusaybin’de Doktorlar ve Sağlık çalışanları öldürülen meslektaşları için basın açıklaması yaptı

Nusaybin’de Doktorlar ve Sağlık çalışanları öldürülen meslektaşları için basın açıklaması yaptı
Konya Şehir Hastanesi'nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya’nın poliklinikte uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye geneli doktorlar ve sağlık çalışanları tepki gösterdi.
Nusaybin’de Doktorlar ve Sağlık çalışanları öldürülen meslektaşları için basın açıklaması yaptı

Konya Şehir Hastanesi'nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya’nın poliklinikte uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye geneli doktorlar ve sağlık çalışanları tepki gösterdi. Nusaybin Devlet Hastanesinde de doktorlar ve sağlık çalışanları meslektaşlarına sahip çıkarak saldırıyı lanetledi.

 

Nusaybin Devlet Hastanesinde çalışan tüm doktorlar ve sağlık çalışanları öğlen saatlerinde Acil Servisi önünde bir araya geldi. Bir hayli üzgün oldukları gözlenen sağlık çalışanları, katledilen meslektaşları için basın açıklaması yaptı.

 

Nusaybin Devlet Hastanesinde görevli Dr. Ümmühan Karakaşoğlu tarafından Nusaybin’deki tüm doktor ve sağlık çalışanları adına yapılan basın açıklamasında, Nusaybin Devlet Hastanesi doktorları, hemşireleri, sağlık çalışanları ve yardımcı sağlık personelleri olarak öfkeli, yorgun ve üzgün olduklarını dile getirdi.

Bugüne kadar birçok defa dile getirilmesine ve birçok yoldan bildirilmesine rağmen sağlıkta şiddet ne yazık ki önlenemeyen ve hatta giderek büyüyen toplumsal bir sorun haline geldiğini ifade eden Dr. Karakaşoğlu, açıklamasını söyle sürdürdü,

 

“Dün Konya Şehir Hastanesi’nde görevi başındayken, tedavi ettiği hastanın yakını tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilip hayatını kaybeden Dr. Ekrem Karakaya’yı derin bir üzüntü, öfke ve hüzünle anıyoruz. Nusaybin Devlet Hastanesi çalışanları olarak farklı birimlerde görev yapan onlarca kişi her geçen gün fiziksel, sözlü ve yazılı şiddete maruz kalmaktadır. Sağlıkta şiddet artık toplumsal düzeye ulaşmış ve politik bir sorun haline gelmiştir. Sağlık kurumları toplumun öfke kusma ve stres atma mercii haline gelmiş, artan fiziksel ve silahlı saldırılar görev yapan her birimden insan için olası saldırı ihtimalini barındıran, umutsuzluk ve kaygıyla göreve gelinen bir mecra haline dönüşmüştür. 

Diğer devlet kurumlarında veya toplu yaşam alanlarında alınan tedbirler ne yazık ki insan hayatını tetkik ve tedavi eden hastaneler için alınmamaktadır. Bu konuda iletilen durumlar ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi önerilmiş fakat tüm uyarılar görmezden gelinmiştir. 

 

Son zamanlarda artan şiddet olayları ve caydırıcı cezaların olmamasının sonucu olarak saldırganlar cesaretlenmiş, yaptırım uygulanmayacağının bilinciyle daha büyük bir özgüvenle eyleme geçmektedir. Sağlık alanında çalışan hiçbir görevlinin can güvenliği kalmamıştır. Giderek çöken sağlık sisteminin sorumluluğu ve tıkanan sağlık hizmetlerinin nedenselliği başta doktor olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına yüklenmiş ve tüm sağlık çalışanları topluma karşı hedef gösterilmiştir. Birçok ithamla kolayca gözden çıkarılan, mesleğine emek ve gönül vermiş doktorlar olarak meslektaşımızın katledilmesinden sorumlu olan her mecrayı kınamaktayız.

Artık sağlıkta şiddete tahammül ve tolerans kalmamış, en temel hak ve özgürlüklerimizden olan yaşam hakkımızın sağlanması için tek yürek olunmuştur. Bu çerçevede 7 ve 8 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde alınan ortak kararla iş bırakma eylemine destek olmaktayız. Sendika ve bireysel katılım fark etmeksizin tüm sağlık emekçileri ve meslek örgütleriyle kurumlarımızın önünde tepkilerimizi dile getireceğiz.

 

Dr. Ekrem Karakaya’nın ve yanında katledilen tüm insanların sevenlerine ve ailelerine başsağlığı diliyor ve taziyelerimizi iletiyoruz. Bu olaydan hesap soracağımızı belirtiyor tüm sağlık çalışanlarını bu konuda eyleme davet ediyoruz.”

 

Açıklamadan sonra bir süre saldırıyı protesto eden doktorlar ve sağlık çalışanları daha sonra ayrıldılar.