SAĞLIK Haber Girişi : 29 Aralık 2023 23:10

Nusaybin'de ilk kez kalça çıkığı ameliyatı yapıldı

Nusaybin'de ilk kez kalça çıkığı ameliyatı yapıldı

Nusaybin Devlet Hastanemizde gerçekleştirilen operasyonla kalça çıkığı ve bacak boylarında kısalık olan 9 yaşındaki sakine Çolak, sağlığına kavuştu.

 

Şırnak’ın İdil ilçesinde yaşayan Sakine Çolak, kalça ağrısı, topallama ve kalça hareketlerinde kısıtlılık nedeni ile Nusaybin Devlet Hastanesine başvurdu. 
Ortopedi Uzmanı Dr. Abdurrahim Navat, yaptığı fizik muayene ve tetkikler sonucunda hastada tedavisi gecikmiş gelişimsel kalça çıkığı, sağ bacak boyunda kısalık ve kalça yuvasında gelişme geriliği tespit etti. 

Hasta, Dr. Navat ve ekibi tarafından yapılan ve yaklaşık 7 saat süren ameliyatta, kalça yerine yerleştirildi, kalça derinliği sağlandı ve bacak boyu eşitlendi. 

Hastane Başhekimi Dr.Selim Ünverdi, yaptığı açıklamada, Mardin’de ilk kez yapılan ameliyatla Sakine’nin sağlığını kavuştuğunu söyledi.

Sağlık bakanlığı ve İl sağlık Müdürlüğünün destekleriyle özellikli ameliyat ve işlem sayılarının arttığını ve başarılı operasyonlara imza attıklarını belirten Ünverdi, "İlimizde ilk defa yapılan zorlu bir ameliyattı. Allah’ın izniyle ameliyat bitti ve çok güzel bir ameliyat geçirdi hastamız. Bugünü itibarıyla inşallah hastamızı şifa ile taburcu ediyoruz" dedi.

Ameliyat yapan Dr. Navat da kalçasında sorun şikayeti ile başvuran hastaya yaptıkları incelemede sağ  kalçasının yuvasında olmadığı, daha yukarıda yalancı bir  yuva yaptığını, ona  bağlı olarak da sorun yaşadığını ve sağ alt ekstremde kısalık olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Yaptıkları ameliyatla hastanın kalça yuvasını olması gerektiği yere tekrar yerleştirdiklerini, boyunu eşitlediklerini ve gerekli cerrahi müdahaleleri yaptıklarını kaydeden Navat, şunları söyledi:
" Şimdi bir buçuk ay sonra bir ilk kontrolünde çağıracağız ve alçılarını çıkarmaya başlayacağız. Üç ay sonrada normal yürümesini bekliyoruz. Bu ameliyatın özelliği başka diğer ameliyatlardan eklem koruyucu olmasıyla ön plana çıkıyor. Hasta normal kendi eklemini işlevsel hale getirerek ileride normal evlenmeye, çoluk çocuğa karışma ve kalça eklem hareket açıklığını sağlanması, boyunun eşitlenmesi normal bir insan gibi hayatına devam etmesi için önemli bir ameliyattı. Ameliyat başarıyla geçti. Şimdiden geçmiş olsun diyoruz kendisine ve ailesine."
Sakine Çolak da sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğun belirterek, "Daha önce yürüyemiyordum,  arkadaşlarımla ayağımdan dolayı oynayamıyordum. Şimdi ameliyat oldum. İyileştiğim de tek başıma yürüyeceğim, arkadaşlarımla oynamaya tek başıma gideceğim. Okula markete annem ile babamla her yere gidebileceğim." İfadelerini kullandı.

Mardin İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Saffet Yavuz ise operasyonu yapan Uzm. Dr. Abdurrahim Navat ve ekibini kutlayarak, şunları söyledi:
"Sağlık camiası olarak böyle başarılı operasyonların yapılması hem bizim için hem de ilimizde yaşayan halkımız açısından mutluluk ve gurur verici bir durumdur. Bu tarz ameliyatları yapmak için diğer illere sevk edilen vatandaşımız artık kendisine eziyet gibi gelen bu yolu kullanmayacak. Kendi ilinde, ulaşım açısından hiç sıkıntı yaşamadan tedavisini olup rahatça eve gidebilecektir.  Vatandaşımızın hayır duasını almak bizim için en büyük teşekkürdür.Halkımızın nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi için Bakanlığımızın destekleri ile var gücümüzle çalışmaya devam etmekteyiz” dedi.