GÜNDEM Haber Girişi : 27 Aralık 2014 12:46

Nusaybin Kürdi-der 4. Olağan Kongresini gerçekleştirdi

Nusaybin Kürdi-der 4. Olağan Kongresini gerçekleştirdi
Nusaybin Kürdi-der 4. Olağan Kongresini gerçekleştirdi.

Arif Altunkaynak - Nusaybinim.com
Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdi-der) Nusaybin Şubesi 4. olağan Kongresini gerçekleştirdi.
Divan seçiminden sonra açılış konuşmaları yapıldı. Kongrede konuşan Kürdi-der Eş genel Başkanı Ali Erdemirci, Kürt dilinin eğitimini ve dilini yıllarca yasaklanmak istendiğini belirtti.
Kürtlerin tüm baskılara rağmen dilini ve kültürünü sahip çıktığını ifade eden Erdemirci: "Türk devleti inkar ve asimilasyon üzerine kurulmuş. Yasalarını da buna göre düzenlemiştir. Kürtçe eğitimi ve dilini yasaklayarak Kürt dili ve tarihini silmek istediler. Yer yer buna tepki gösterenler de baskılar yaptılar. Kürtler tüm baskılara rağmen dillerine sahip çıkarak bugüne kadar getirdi. Kürt dili vardır ve zengin bir dildir" dedi.
Kürt dilinin devamı için anneleri üzerine çok şey düştüğünü bildiren Erdemirci konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu dilin günlük yaşam dili olması için Kürt halkının üzerine çok şey düşmektedir. Çocuklarımızın adı Kürtçedir ama günlük yaşamda Türkçeyle konuşuyorlar. Annelerin üzerine çok görev düşüyor. Konuşmada ve alışverişte ana dilimiz kullanmamız gerekir. Bugün eğitimimizi başka bir dille yapıyoruz. Ama alternatiflerimiz var. Bugün 3 tane okulumuz var. Gelecek dönemde de bu daha da artacaktır."
Konuşmalardan sonra mali ve idari raporlar ibra edildi.
Kongreye tek aday olarak giren eski başkan Hikmet Acat, 93 üyenin tamamının oyunu alarak başkan seçildi.
Kürdi-der Nusaybin Şubesi yönetimi şöyle oluştu.
Başkan: Hikmet Acat, Yöneticiler: Mukaddes Akın, İlyas Tunç, Nurten Şahin ve Leyla Alper