Nusaybin Meslek Yüksekokulunun Projesi Kamuoyuyla paylaşıldı

Açıklama

Nusaybin Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı (NESO) Ömer Özel tarafından anne ve babası adına yaptıracağı Nusaybin Meslek Yüksekokulunun projesi kamuoyuyla paylaşıldı.

 

Mardin Valiliği, Mardin Artuklu Üniversitesi, Nusaybin Kaymakamlığı ve İş Adamı Ömer Özel arasında yapılan protokol gereği okulun adı Neriman ve Celal Özel Nusaybin Meslek Yüksekokulu olarak belirlendi.

 

Protokolden sonra Nusaybinli Yük. Mimar Cudi Yıldırım tarafından tasarlanan Meslek Yüksekokulu yerleşkesinin projesi kamuoyuyla paylaşıldı.

Dünyanın ilk üniversitesi tarihi Nusaybin’in tarihi Okulu Mor Yakup Okulundan ilham alınarak yapılan proje, Üniversite yönetimi ve kamuoyu tarafından büyük ilgi gördü.

 

Yük. Mimar Cudi Yıldırım tarafından tasarlanan Neriman ve Celal Özel Nusaybin Meslek Yüksekokulu projesi hakkındaki bilgiler şöyle,

 

“Üniversite yerleşkesi şehrinin kuzeyinde, Çağlar mevkiinde, Nusaybin-Midyat karayolunun 4.kmsinde yer almaktadır. Yük. Mimar Cudi Yıldırım tarafından tasarlanan projenin mimari ve mekânsal kurgusunda iklim, topoğrafya, gibi fiziksel etmenlerle birlikte ve sosyokültürel veriler de etkili olmuştur. Projede Selçuklu mimarisinden elemanlar ile birlikte yerel ve modern mimari sentezlenmiştir.

 

4.150 m² si kapalı olmak üzere yaklaşık 4400m² kullanım alanına sahip binanın biçimlenmesinde, özellikle eğitim ve çalışma mekânlarında gün ışığından maksimum derecede faydalanma fikri en önemli etmenlerden biri olmuştur. Bu bakış açısı ile mekânlar doğu, batı ve güneyden ışık alacak şekilde tasarlanmıştır.

 

Bilindiği üzere 2000 yılında yapılan kazılarda elde edilen yazıtlara istinaden Mor Yakup Manastırının dünyanın en eski Üniversitesi olduğu düşünülmektedir ve giriş kapısının bir kısmı hala ayakta durmaktadır. Proje alanının güney kısmında tasarlanan giriş kapısı ve kolonatlı yaya aksı ile tarihi kapıya atıfta bulunulmuş ve eğitimin önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.

 

Neriman ve Celal Özel Nusaybin Meslek Yüksekokulu projesinde, Rekreasyon alanları, Otopark alanları, Servis alanları, Seyir terası, Toplanma alanı ile, 9 adet derslik  (30 öğrenci kapasiteli), 1 adet çok amaçlı salon (100 kişilik), 1 adet toplantı odası (20 kişilik), 1 adet kütüphane (85 m²), 1 adet fuaye alanı, 1 adet bilgisayar laboratuvarı (62  m²), 1 adet kafeterya (104 m²), 1 adet müdür odası, 2 adet müdür yardımcısı odası, 3 adet bölüm başkanı odası, 18 adet öğretim elemanı odası (Her biri 20 m²), 7 adet İdari personel odası, 1 adet mutfak (82 m²), 1 adet yemekhane (120 m²) ve Her katta teras, Servis alanları (bodrum katta depolar, sığınak, bay ve bayan mescitler, kazan dairesi, Arşiv) yer almaktadır.