KÜLTÜR & SANAT Haber Girişi : 03 Temmuz 2011 09:52

Nusaybin Mor Yakup'taki kazı çalışmaları sona erdi

Nusaybin Mor Yakup'taki kazı çalışmaları sona erdi
Kültür ve İnanç Parkı Projesi kapsamında yürütülen Mor Yakup Manastırındaki kazı çalışmaları sona erdi...
Kültür ve İnanç Parkı Projesi” kapsamında yürütülen Mor Yakup Manastırındaki 2000 de başlatılan kazı çalışmaları sona erdi.
     Nusaybin Belediyesi ve Mardin Müzesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “Nusaybin Kültür İnanç Parkı Projesi” kapsamında aralarında dört arkeologun bulunduğu 26 kişilik bir ekip tarafından 2011 yılı kazı sezonu çalışmaları sona erdi. Projenin ilk ayağı olan kazı çalışmaların sona ermesiyle Mor Yakup Kilisesi ve kazılarda açığa çıkartılan mimari kalıntıların röleve çalışmaları başlanacak. Röleve çalışmasının ardından da  Mor Yakup Kilisesi ve Zeynelabidin Camisi restorasyon çalışmaları, çevre düzeltilmesi ve konservasyon çalışmaları gerçekleştirilecektir.
 
Proje Amacı:
Mor Yakup Kilisesi ve Zeynel Abdin Camiyi kapsayan yerleşkesinin tarihi mimarisinin, açığa çıkarak konservasyon, röleve, restorasyon, restitüsyon ve çevre düzenlemesi yapılarak, bu iki kültür varlığını özgün alanlarıyla birlikte koruyarak yarınlara taşınması hedeflenmektedir.
      Gerçekleştirilmesi tasarlanan Kültür ve İnanç Parkı projesi iki farklı dinden olan ama ortak bir tarihi süreci ve ortak bir kaderi paylaşabilen bu iki yapıyı korumak ve gelecek nesillere aktarmak. Nusaybin kültürünü ve yaşamını farklı yerlerdeki kültürlerdeki insanlara tanıtmak
      Benzer örneği olmayan bu alanın varlığıyla Nusaybin’de İnanç kültür turizmini canlandırıp yöre halkı ekonomisini güçlendirmek. Aktivasyonlarla ziyaretçilerin farklı kültürlerle tanışacakları bu kültürler hakkında bilgi alabildikleri farklı dinler ve kültürlerin bir arada dayanışma içinde var olup daha da zenginleşebileceğini gösteren tarihi niteliklere sahip bir kütür parkı yaratmak kültürler ve inançlar arasında kutuplaşmanın ve yabancılaşmanın her geçen gün artığı günümüzde,Kültür ve İnanç Parkı projesiyle kardeşliğin ve bir arada yaşamanın mümkünlüğünü bin yılık tarihte örnek olarak göstererek dünya barışına katkı sağlamayı amaçlanmaktadır.  / Nusaybin Belediyesi Basın