Nusaybin Ticaret Borsası çiftçileri teşvik etmek amacıyla yer fıstığı üretimi projesine başladı

Açıklama

Nusaybin Ticaret Borsası, ilçede yer fıstığı üretimini sağlamak, ürün çeşitliliğini sağlamak, yeni pazarlar oluşturmak amacıyla 35 dönümlük tarlada yer fıstığı üretimi projesine başladı.

 

Tarlada yapılan çalışmaların başında duran Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı ekim çalışmalarıyla yakından ilgileniyor. Nusaybin’de toprağın çok verimli olduğunu, çiftçilerin yıllardır ektiği buğday ve mısırın bir süre sonra tarlada verimi düşürdüğünü bildiren Başkan Aktaş, Nusaybin Ticaret Borsası olarak yeni ürünlere öncülük ettiklerini ifade etti.

 

Aktaş şöyle konuştu,
“Çiftçilerimiz buğday hasadından sonra genellikle mısır ekmektedirler. Bölgemizde mısırın pazarı ve altyapısı olduğundan çiftçilerimiz ikinci ürün olarak mısır ekmeye devam etmektedir. Mısırın üretim maliyetinin yüksek olması, özellikle enerji maliyetinin yüksek olması çiftçilerimizi artık endişelendirmektedir. Bu kapsamda bizler alternatif ürün araştırmalarına başladık. Yaptığımız araştırmalar sonucunda yer fıstığının, mısır ve arpa yerine ekilebileceğini tespit ettik. Çünkü yer fıstığının üretim maliyeti daha düşük, az miktarda yağmur yağsa bile verim elde edilebilir, toprağımız üretimine son derecede uygun olup, yer fıstığının maddi getirisi daha fazladır. Mısır üretimi çok fazla su istemektedir. Elektrik gideri nedeniyle çiftçi bunu karşılamakta güçlük çekiyor bunlar üretim maliyetinin atmasına neden olmaktadır. Çiftçilerimiz yer fıstığı ürettiği takdirde mısırın yarısı kadar su tükettiğini, kârının da mısırın en az iki katı olduğunu göreceklerdir. Yer fıstığı arpa ve mısırın yerine çok iyi bir alternatif ürün özelliği taşıyor. Çiftçilerimizin yer fıstığı üretimlerini istiyoruz. Tüccarlarımıza da çağrı yapıyoruz. Yer fıstığı alım ve satımı ile ilgilensinler. Nusaybin bereketli topraklara sahiptir. Yer fıstığına da bunun üretimine uygundur. Bizler de çiftçilerimize öncülük etmek amacıyla Nusaybin Ticaret Borsamıza ait 35 dönümlük tarlamızda ilk üretim çalışmalarına başladık” şeklinde konuştu.