SAĞLIK Haber Girişi : 06 Kasım 2019 14:30

Okullarda lösemili çocuklara destek amacıyla maske takıldı

Okullarda lösemili çocuklara destek amacıyla maske takıldı
Nusaybin'deki okullarda lösemili çocuklar için farkındalık oluşturmak amacıyla öğretmen ve öğrenciler maske ile derse girdi.

Nusaybin'deki okullarda lösemili çocuklar için farkındalık oluşturmak amacıyla öğretmen ve öğrenciler maske ile derse girdi.

 

2 - 8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle Nusaybin Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde okullarda çeşitli farkındalık etkinlikleri yapılıyor.

 

Hafta boyunca çeşitli etkinliklere katılan öğrenciler, bugün derslere maske ile girdiler. Öğretmen ve okul yöneticilerinin de destek verdiği etkinlik gün boyu sürdü.

 

Nusaybin Milli Eğitim Müdürü Ümit Çetin, 2 - 8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle okullarda çeşitli farkındalık programları düzenlediklerini kaydetti.

    

    -Lösemi nedir?
    Lösemi ya da halk arasındaki tabiri ile kan kanseri kemik iliğinde blast ismini verdiğimiz kötü huylu kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır. Kontrolsüz çoğalan bu kötü huylu hücreler nedeni ile normal kan hücrelerimiz çoğalamaz ve görevlerini yerine getiremez.
    

 

  - Lösemi Belirtileri
 
   Çocuklarda lösemi hastalığının ilk belirtileri: İştahsızlık, kansızlık, zayıflama, bacaklarda kemik ağrıları, cilt altında kanamalar, burun ve diş eti kanamaları, ateş,
    Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler, örneğin baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları önem taşıyabilir. Bu yakınmalarla müracaat ettikleri çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları tespit edilebilir. Yapılan kan, kemik iliği, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucu kesin tanı konulabilir. Tanıdaki ayrıntılı testler genellikle lösemi tiplerini, tedavi prensiplerini belirlemede yardımcı olacaktır.