Sizden Gelenler (3)

Değerli okurlar, bu haftaki köşemizde sizden epey gelen sorularınıza cevap vermek istiyorum. 

SORU :
Ben küçük bir market işletmekteyim. Bu vesile ile basit usule tabi vergi mükellefiyim. İşyerime klima aldım ben bunu demirbaş olarak kaydedebilir miyim.?  Teşekkürler…(L.Ç.)

CEVAP :
Değerli okurum, bilindiği gibi basit usule tabi mükellefler, defter tutmazlar Bu nedenle işletmelerin envanter ve demirbaşları yoktur. Basit usule tabi mükellefler Vergi  rehberinin B/1 bölümünde ifade edildiği gibi işletmede kullanılan sabit kıymetlerin gider yazılamayacağı ve üzerinden amortisman ayrılmayacağı belirtilmiştir. Bu vesile almış olduğunuz klima için amortisman ayırmanız mümkün bulunmamaktadır.

 SORU :
Diş hekimiyim, diş hekimi muayenemizin 2018 Mart tarihi itibariyle açılışı yapıldı. Yeni nesil Ödeme Kaydedici Cihazı (ÖKC) kullanma mecburiyetimizin olup olmadığını öğrenmek istiyorum.
Saygılarımla..(Metin Y.)

CEVAP :
Metin bey, serbest meslek;” Serbest meslek faaliyeti, sermayeden çok şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari niteliği olmayan işlerin işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır. Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Tahkim işleri dolayısıyla hakemlerin aldıkları ücretler ile kolektif, adi komandit ve adi şirketler tarafından yapılan serbest meslek faaliyeti neticesinde doğan kazançlar da, serbest meslek kazancıdır.” Tanımdan da ifade edildiği gibi diş hekimliği faaliyeti, Gelir Vergisi Kanunu 65. Maddesine göre serbest meslek kazancı sayılır ve bu esasa göre vergilendirilir.

3100 saylı kanuna göre ödeme kaydedici cihazları birinci ve ikinci sınıf tacirler, perakende mal ve hizmet teslimleri için kullanılır. Kanun maddesinden anlaşıldığına göre yaptığınız diş hekimliği faaliyeti nedeniyle Ödeme Kaydedici Cihazı kullanma mecburiyetiniz bulanmamaktadır.

 SORU:
2017 Aralık ayında şahıs işletmesi olarak faaliyetimi terk ettim. Ancak benim devreden KDV yüklü miktarda bulunmaktadır. Devreden KDV’yi iade olarak alabilecek miyim ? çok teşekkürler (Acil)

CEVAP :
Mükelleflerin faaliyetlerini terk ettikleri dönemde indirin konusu yapılmayan Katma Değer Vergisi

İdarece mükellefe iade edilmesi söz konuş değildir ancak, faaliyetinizi terk ettğinizi indiremediğiniz KDV’yi gider olarak indirmeniz mümkündür.

SORU :
11 yıldır oturmuş olduğum binanın kapıcı dairesindeyim Katı yakıtlı olan kaloriferi yakıyorum Binanın iç ve dış temizliğini yapıyorum Elektrik faturamı kendim ödüyorum Her hangi bir sözleşmem yok bu yıl doğalgaza geçeceklerini ve benimde evi boşaltmamı istiyorlar bende çıkma taraftarı değilim.   11 yıldır maaş sigorta vs almadım. Yasal olarak ben ne yapabilirim. 
Veya onlar her hangi bir şey yapabilir mi ? (Gökhan Eminoğlu)

CEVAP :
Gökhan bey, 11 yıldır kapıcılığını yaptığınız binanın kaloriferlerini yaktığınızı ve iç ve dış temizliğini yaptığınızı ve bir sözleşme yapmadığınızı belirtmişsiniz. Ancak şunu hemen belirtmek istiyorum. Apartman kapıcıları 4857 sayılı iş sözleşmesine tabi değildirler ve bu vesile ile sözleşme yapılma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. 11 sene gibi uzun bir süre için de maaş almadığınızı belirtmişsiniz. 11 yıllık maaş alabilmeniz için apartman yönetimini mahkemede dava açarak ve getireceğiniz şahitlerle birlikte hak sahibi olabilirsiniz. Diğer taraftan alacağınız kapıcılık ücreti gelir vergisinden ve damga vergisinden istisnadır. Kaldığınız ev de emsal kirası da göz önünde değerlendirilerek brüt maaşınıza yansıtılacaktır.

SORU :
Abdulbaki bey,
İnternette bir yazısınız okudum ve başıma gelen yeni bir olayı sizle paylaşmak istedim, 06.04.18 tarihimde özel bankanın müşteri hizmetleri ile yaptığım bir görüşmede bana ait olmayan ve Benim kimlik bilgilerim kullanılarak bir tane ek kredi kartı çıkartılmış, banka ile görüşme sağladığım tamamen bizim hatamız isim benzerliği nedeni ile bu tip kayıt gerçekleşmiş ve müşteri hizmetlerinden gelen talep doğrultusunda da hatalı kayıt düzeltildi denildi.

Şimdi burada benim bir mağduriyetim yok ama benim bilgim olmadan süresi belli olmadığı için uzun bir süre bu ek kart benim üzerimde acık görüldü ve işlemler transferler yapıldı, bugün savcılığa giderek bankaya soruşturma başlattım benim kimlik bilgilerim haberim olmadan kullanıldığı için dava da ek kredi kartı bana ait olmadığı ispatlandığı zaman başka bir dava açarak bankaya tazminat davası açmak istiyorum, burada eğer bilginiz var ise tazminat miktarı ve dava açılırsa kazanma oranım veya izleyebileceğim farklı bir Yol var mıdır.
Bana yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkürler. (İbrahim KARAKAYA)

CEVAP :
İbrahim bey ilk önce geçmiş olsun Allah beterinden korusun. Bu şeyler sık sık olarak yaşanmaktadır. Sorunuzdan da anlaşıldığına göre savcılık nezdinde dava açtığınızı belirtmişsiniz. Savcılık gereken işlemleri başlatacaktır. Ancak burada fiili mağduriyetiniz söz konusu olmadığından ancak manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Tazminat miktarına gelince mahkemesinin belirleyeceği bir miktar olacaktır. Bu konuda bir şey söylemek imkansız. Mahkemenin dışında size önerebileceğim başka bir yol bulunmamaktadır. Mahkemenin vereceği kararı beklemeniz gerekiyor.

SORU :
4/1-a (SSK) kapsamında malulen emekli  oldum, yeniden çalışmam halinde malullük aylığım kesilir mi?  İyi günler…(Hakan Çelik)

CEVAP :
Hakan bey, İlk defa 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı olduktan sonra malullük aylığına bağlanıp, daha sonra tekrar 5510 sayılı kanun kapsamında( 4/1-a SSK, 4/1-b bağkur, 4/1-c emekli sandığı ) veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların malullük aylıkları çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başından kesilerek tüm sigorta kollarına tabi olacaklardır.

 01/05/2008 tarihinden önce sigortalı olup gerek 506 sayılı kanun gerekse 5510 sayılı Kanunun4/a kapsamından malulen emekli olduktan sonra yeniden 4/1-a kapsamında çalışmaya başlayanların aylıkları kesilerek çalıştıkları sürece tüm sigorta kollarına  tabi olacaklardır.

4/1-a kapsamından malulen emekli sigortalı 4/1-b yani bağ-kur kapsamında çalışmaya başlaması halinde malullük aylıkları kesilmeyecek.

2008 Ekim ayından sonra 4/1-a kapsamından malulen emekli olup 4/1-c kapsamında çalışmaya başlayanların ise malullük aylıkları kesilerek tüm sigorta kapsamına dahil olmaları gerekmektedir. Bu bilgilerden sonra sorunuza gelince 4/1-a kapsamında malulen emekli olduğunuza göre şayet 4/1-a yani ssk’lı olarak bir yerde çalıştığınız takdirde emekli maaşınız kesilecektir.
 
Günün Sözü :”Aslan, ceylan, sırtlan ve zebra yan yana koşturuyorsa … Orman yanıyor demektir.” (Afrika Atasözü)

Abdulbaki AKBAL
Denetçi-S.M.Mali Müşavir
[email protected]