SORUN-YANITLAYALIM (3)

Bu haftaki köşemde değerli okurlarımdan gelen bazı sorulara açıklık getireceğim.

SORU : Gelir vergisi mükellefiyim aynı yerde yani aynı şehirde şube niteliğinde bir yer açmak istiyorum. Bu şube niteliğinde midir benim muhasebecim şube açmam gerektiğini belirtiyor bu konuda sizden bilgi istiyorum. (S.Çakmak)

YANIT: Değerli okurum, Gelir vergisi mükellefi olduğunuzu belirtmişsiniz. Sizin gibi gelir vergisi mükellefi olanların aynı şehirde bir işyeri açması şube anlamında değildir. Sadece sizin yapacağınız bağlı olduğunuz vergi dairesine yeni işyerinizin adresini ve orda çalıştıracağınız elemanının isimlerini bir dilekçe ile bildirilmesi yeterli olması gerekir.
 
SORU : Kendim inşaat mühendisiyim ve bir arkadaşım da mimar biz iki kişi olarak ortaklık kurmak istiyoruz. Bu ortaklık limitet ya da adi ortaklık olabilir diğer taraftan müteahhitlik işlerini de yaparsak kazancımız serbest meslek kazancımı olur yoksa ticari kazanç mı olur bu konuda bizi aydınlatırsanız çok memnun oluruz. Şimdiden teşekkürler. (Şen Ortaklar)

YANIT : Şen ortaklarıma şimdiden başarılar dilerim. Değerli mühendislerim isterseniz durumunuzu Gelir Vergisi Kanunu 65. maddesine göre inşaat mühendisi ile mimarın adi ortaklık yada limitet şirket kurup faaliyet yapsalar bile bu faaliyetleri serbest meslek faaliyeti olarak icra edilir. Mühendislik ve mimarlık faaliyeti olması hasebiyle bu faaliyet neticesi doğan kazanç serbest meslek kazancı olur. Ancak siz bunun yanında müteahhitlikte yaparsanız  bu kazancınızda ticari faaliyet sayılır serbest meslek kazancı defteri yanında ticari kazanç için de ayrı bir defter tutmanız gerekir.

 SORU : Akaryakıt istasyonu işletmecisiyim sorum şu akaryakıt pompalarından elemanlarım bazen günde 5.000 ile 10.000 Tl arasında tek seferlik satış yapmaktadırlar. Bu beşbin ve üzerindeki satışlardan dolayı Bs(Beyan satış) formunda göstermemekteyiz. Fakat depo satışlarından karşı taraf Ba formu vermekte biz durumda cezalı durumu  düşer miyiz, bizi bu konuda aydınlatabilir misiniz?. (ismi saklı)

YANIT : Akaryakıt istasyonlarında son dönemlerde bilindiği gibi her pompaya yazar kasa takılmıştır. Akaryakıt pompalarına bağlı yazar kasa sistemi ile verdikleri fiş yine hepimizin bildiği gibi fatura niteliğindedir. ÖKC(Ödeme Kaydedici Cihaz) Gn. Teb.no:68/1

Ancak Ödeme Kaydedici Cihazların vermiş olduğu belgelerde alıcının adı soyadı ve mükellefiyet numarası gibi bilgiler yer almadığından Bs’ye dahil edilmemektedir. Alıcılar ise yazar kasa fişinin fatura olarak kabul edilmesi ve satışın 5.000 tl üzerinde olması nedeniyle Ba (Beyan alış) dahil edilmesi gerektiği yönünde Maliye Bakanlığınca verilen özelgelerde belirtilmiştir.
 
SORU : Basit usulde vergi mükellefiyim. İşimin biraz yoğun olmasından dolayı yanımda bir kişi  SSK lı çalıştırmak istiyorum. Bu işçiyi çalıştırmamla gerçek usule geçmek mecburiyetinde kalır mıyım?. (Murat T.)

YANIT : Murat bey, Basit usule tabi olan mükellefler yanlarında işçi çalıştırabilir. Basit usule tabi mükellef işçi çalıştırmak basit usule tabi olmaya engel değildir. İşçi sayısı konusunda bir şart kanunda yer almamaktadır. Ancak basit usule tabi mükellefin hastalık dışında işinin başında olması gerekir ve işçilerine yardım etmesi şarttır. Basit usule tabi olan mükelleflerin yanında çalışanların ücretleri Gelir Vergisi Kanunu md.64/1’e göre diğer ücretler kapsamında vergilendirilir. Bu ücretler Vergi Usul Kanunu md.247 ve izleyen maddelere göre karne almak ve vergilerini karne esasına göre ödemek durumundadır. Ödenmeyen vergilerden siz işveren sorumlusunuz.
 
GÜNÜN SÖZÜ :
Mal cimride, silah korkaklarda,
karar zayıflarda olursa düzen bozulur.
 Hz. Ebubekir

Abdulbaki AKBAL
S.M.MALİ MÜŞAVİR
[email protected]