SORUN-YANITLAYALIM (5)

Bu haftaki köşeme okuyuculardan gelen önemli birkaç soruyu cevaplandırmak istiyorum.

SORU : Sayın üstadım geçenlerde bir tartışma konusunu sizinle paylaşmak ve fikrinizi almak istedim. Malumunuz serbest meslek faaliyeti icra eden değerli üstadlarımızın (6111 torba yasası) çerçevesinde başka bir yerde sigortalı olarak çalışıp çalışmayacağı konusunda arkadaşlarla mutabık kalmadık. Bu konuda bizi aydınlatırsanız sevinirim. (Stajer)

CEVAP : Sayın stajerim. 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca çıkartılan “Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” madde 11’de “ruhsat almış olan meslek mensupları, bağımsız olarak tek başına veya ortaklık veyahut şirket kurarak mesleki faaliyette bulunmak istedikleri takdirde; “çalışanlar listesine” kayıt olmak üzere işyerlerinin bağlı olduğu ilgili odaya başvururlar” denilmiştir.

  3568 sayılı Kanunun “Yasaklar” başlıklı 45. maddesi; “Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler bu unvanla, Yeminli Mali Müşavirler ise bu unvan ve tasdik yetkisiyle; 2. maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar, ticari faaliyette bulunamazlar, meslekle ve meslek onuru ile bağdaşmayan işlerle uğraşamazlar.” Düzenlemesini getirmiştir.

         Disiplin Yönetmeliğinin 7 b) maddesinde de bu düzenlemelere paralel şekilde yapılarak düzenleme yapılarak “çalışanlar listesinde kayıtlı bulunan meslek mensuplarınca sahip olunan unvanla Kanununun 2. maddesinde yer alan işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere bağlı ve onların işyerlerine bağımlı olarak açık veya gizli hizmet sözleşmesi ile çalışılmasının “geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası”nı gerektirdiği belirtilmiştir.

           Yukarıdaki mevzuat hükümleri gereğince; Çalışanlar Listesine kayıtlı olarak mesleki faaliyeti icra eden meslek mensupları  aynı zamanda gerçek ve yüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi olarak çalışamazlar. Aksi davranış yukarıda belirtildiği üzere Disiplin Yönetmeliği gereği disiplin cezasını gerektirmektedir. Umarım bu konuda yeterli bilgi ve açıklamalara yer verilmiştir.

SORU : Ben şu anda bir atölyede asgari ücret karşılığı çalışmaktayım. Yaklaşık olarak iki senem dolmak üzere şayet yerimden ayrılırsam işsizlik maaşını alabilecekmiyim. Benim öğrenmek istediğim şu : Kendi isteğimle işimden ayrılırsam ya da patron tarafından işime son verilirse hangi aşamada işsizlik maaşını hak ediyorum bana bu konuda detaylı bilgi verirsen çok memnun kalırım. Şimdiden teşekkürler. (M.Aslan)

CEVAP : Değerli okurum, özellikle şunu ifade edeyim. Sigortalı işsizin işsizlik ödeneğinden yaralanabilmesi için kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmiş olması gerekmektedir. Sigortalı işsizlerin hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde işten ayrılma bildirgesi ile birlikte doğrudan İŞKUR kurumuna başvurulması gerekmektedir.

         Bir ikinci özellik sigortalının son dört ayda kesintisiz olarak sigortalının sigortalı olarak bildirilmiş olması gerekmektedir.

         Ve son üç yıl içerisinde en az  600 gün sigortalı olarak çalışılmış olarak gözükmesi gerekir. Yukarıda sıralanan şartları taşımanız ve işveren tarafından işten çıkarılmanız durumunda son üç yıldaki prim gün sayınıza bağlı olarak işsizlik maaşı alabilirsiniz. Şayet çalışmanız ;

         600-900 gün arasındaysa 180 gün (altı ay)
         900-1080 gün arasındaysa 240 gün (sekiz ay)
         1080 gün ve üzerindeyse (on ay) boyunca işsizlik maaşı alabilirsiniz. Ve ayrıca işsizlik maaşı aldığınız sürece genel sağlık sigortalısı sayılacağınızdan sağlık yardımlarını da aynı süre içerisinde alabileceksiniz. Günlük işsizlik ödeneği sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Şu anda asgari ücret brüt olarak 837.00 Tl. olduğuna göre alına bilecek işsizlik maaşı 837,00*% 40=334,80Tl olacaktır. Yukarıda verilen bilgiler ışığında şunu söylemek mümkün eğer işyerinizden kendi rızanızla ayrılırsanız işsizlik ödeneğine hak kazanamıyorsunuz her iki şıkkı dikkate alarak ona göre hareket etmelisiniz.

Bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir. Bayramlar, insanların birbiriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir. Bayramlar, dini duyguların, inançların örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileği ile Mübarek Ramazan Bayramınız kutlu olsun!

Abdulbaki AKBAL
S.M.MALİ MÜŞAVİR
[email protected]