Yastık altındaki altınlar

Değerli okurlar, bu haftaki makalemizi  ekonomiyle bağlantılı olarak “Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası” konusuna ayırdık. Hepimizin malumu Türkiye’de şu anda resmi dille açıklanmasa da dolaylı olarak bir ekonomik  kriz emaraları gözüküyor. Siyaset dilinde farklı tanımlamalar yapılmaktadır. Kimisine göre  ekonomik bir kriz yaşanıyor, kimisine göre de  psikolojik bir kriz olarak kabul edilmektedir.

Ama buna ister ekonomik kriz denilsin ister psikolojik kriz olarak lanse edilsin  piyasalar ateş pahası enflasyon ve  zamlar almış başını son sürat gidiyor.

İşte Ak Parti hükümeti bu krizden çıkması için çeşitli tedbirlere  başvurmaktadır. İşte bunlardan biri  “altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikası” çıkarmak oldu. Burada vatandaş “altına dayalı kira sertifikasını nasıl elde edecek bunun getirisi nasıl olacak bu konulara açıklık getirmek istiyorum.

Altın tahvili/ altına dayalı kira sertifikası, fiziki altını bulunan bireysel yatırımcılara belirli bir getiri sağlayarak yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması amacı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilir.

Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikası alacak müşteriler, yastık altında duran altınlarını kayıp çalınma riski olmadan, devlet güvencesinde yatırıma dönüştürme imkanına sahip olurlar.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması için Eylül ayından itibaren Türkiye genelinde etaplar halinde iki vadeli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleri geliştirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, senetlerin ilgili etaba ilişkin talep toplama dönemini takip eden hafta Çarşamba günleri yatırımcıların hesaplarına aktarılacağı, yatırımcıların her altı ayda bir altın fiyatına endeksli yüzde 1.20 yani yıllık yüzde 2.40 getiri sağlayacağı belirtildi. Getiriler yatırımcıların hesabına Türk lirası cinsinden ödenecek.  Altına dayalı kira sertifikası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım şubeleri; altın tahvili ise sadece Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile satışa sunulacak. Yatırımcıları vade sonunda anaparalarını 1 kilogramlık külçe altın veya darphane tarafından üretilen çeyreklik Cumhuriyet ziynet altını olarak talep etmeleri durumunda bu taleplerini her bir etap için geçerli olan fiziki altın talep etme dönemlerinde Ziraat Bankası’na ya da Ziraat Katılım Bankası’na başvurarak iletmeleri gerektiği belirtildi.

Şartları:
-Belirtilen tarihler arasında fiziki altın talep etmeyen yatırımcıların anaparaları vade sonunda banka hesaplarına gram altın olarak mesaben ödenecek.

-Ziraat Bankası sadece 22 ayar ve 24 ayar altınları kabul edilecek . 22 ayar bilezik kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın ve ayrıca Reşat altınlar kabul edilmeyecek.

-Ziraat Bankası altınları hiçbir ıskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında birebir olarak kabul edecek. Böylelikle yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacak.

-Senetler fizikken basılmayacak. Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde yatırımcı bazında kayden saklanacak.

-Yatırımcılar vade tarihinden önce isterlerse senetleri bir başka gerçek kişiye satabilir veya devredebilir.

-İhraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonunda senetler aracı bankaya satılmak istenirse yüzde 1.50 ıskonto ile geri alınacak.

-İhraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında yani 91’inci gün ve sonrasında satılmak istenirse herhangi bir ıskonto uygulanmayacak.

-Altın tahvili/altına dayalı kira sertifikasından elde edilecek  getiriler için stopaj oranı 2017 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde sıfır olarak belirlendi.

Toplanan altın rafinerilerde külçe altına dönüştürülecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Merkez Bankası hesaplarında saklanacak.

Günün Sözü : ”Asalet: boyda değil soyda, incelik; belde değil dilde, doğruluk; sözde değil özde, güzellik; yüzde değil, yürekte olur.” (MEVLANA)

Abdulbaki AKBAL
Denetçi-S.M. Mali Müşavir
[email protected]