Yeni Türk Ticaret Kanunu getirdiği adli ve hapis cezaları

Yeni Türk ticaret Kanunu bilindiği gibi 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giriyor. 01.01.2013 tarihinden itibaren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bazı yükümlülükler getirmektedir. Getirilen bu yükümlülüklere uyulmaması durumunda yükümlülüğün türüne göre  hapis ve adli para cezaları uygulanacaktır.

Bu haftaki makalemi böylesine önemli bir konuya ve sözü edilen cezalarla karşı karşıya kalınmaması için kanunun getirdiği yükümlülüklere uyulmaması uygulanacak hapis ve adli para cezalarını irdelemeye çalışacağım.

1)- Defter Tutma Yükümlülüğüne Uymayanlar : Her tacir Yeni Türk Ticaret kanunu Madde:64’te ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleri ile malvarlığı durumunu Türkiye muhasebe Standartlarına ve 88inci madde hükümleri başta olmak üzere bu kanuna göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Defterler üçüncü kişi uzmanlara makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutmalıdır. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen tacirler iki yüzden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılmaları kanunda öngörülmüştür.

2)- Belgelerin Kopyasını Saklamayanlar: Her tacir Kanunun 64. Maddesinin ikinci fıkrasına göre, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı, veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı ve görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür. Bu belgeleri yetkili mercilerin istemesi halinde ibraz etmemeleri durumunda iki yüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştür.

3)- Defterleri Usulüne göre Tutmayanlar: Kanunun 65. Maddesinin (1) alt maddesine göre: Defterler ve gerekli diğer kayıtlar Türkçe tutulur. Kısaltmalar, rakamlar, harfler ve semboller kullanıldığı taktirde bunların anlamları açıkça belirtilmelidir. (2) alt maddesine göre, defterlere yazımlar ve diğer gerekli kayıtlar, eksiksiz, doğru, zamanda ve düzenli olarak yapılır. (3) alt maddesine  göre, bir yazım veya kayıt önceki ,içeriği belirlenmeyecek şekilde çizilemez ve değiştirilemez. Kayıt sırasındamı yoksa daha sonramı yapıldığı anlaşılmayan değiştirmeler yasaktır. Kanunun 65. Maddesinin (4) alt maddesine göre de, defterlerin ve gerekli diğer kayıtların elektronik ortamda tutulması durumunda bilgilerin   saklanma süresince bunlara ulaşılmasının ve bu süre içinde bunların her zaman kolaylıkla okunmasını temin edilmiş olması şarttır. Belirtilen yükümlülüklere aykırı davranan tacirler iki yüzden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılmaları öngörülmektedir.

4)- Şirket Ortaklarının şirketten Borç Para Alması: Kanunun  358. Maddesine göre, pay sahiplerinin iştirak taahhüdünden doğan borç hariç, pay sahipleri şirkete borçlanamaz. Meğer ki borç şirketle, şirketin işletme konusu ve pay sahibinin işletmesi gereği olarak yapılmış bulunan bir işlemden doğmuş olsun ve emsalleriyle aynı veya benzer şartlara tabi tutulsun. Türk Ticaret Kanunun 562/5-d maddesine göre üç yüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılır.

5)- Ticari Defterlerin Açılış ve Kapanış tasdiklerini Zamanında Yaptırmayanlar: Kanunun 64. Maddesinin (3) alt bendine göre, ticari defterler, açılış ve kapanışlarında noter tarafından onaylanır. Kapanış onayları izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yapılır. Şirketlerin kuruluşunda defterlerin açılışı ticaret sicil müdürlükleri tarafından da yapılır. Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hallerde noter ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorundadır. Bu zorunluluğa uymayanlar iki yüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılmaları gerektiği kanunun 562. Maddesinde öngörülmüştür.
                                                                                                                                    DEVAM EDECEK…

GÜNÜN SÖZÜ : “Kenetlenmiş dişlerle özgürlük türküleri söylenemez.” (Alfonso )

Abdulbaki AKBAL
S.M.MALİ MÜŞAVİR
[email protected]