2011 Yılında vergi ve cezalar zamlı olacak

Maliye , 2010 yılının vergi ve cezaları için yeniden değerleme oranını 7,7 olarak belirledi. Bakanlar kabinesi yetkilerini kullanıp bazı kalemlerin oranında değişiklik yapmazsa gerek vergi olsun ve gerekse cezalarda olsun tutarlar yüzde 7,7 oranında artacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2011 yılında sadece emlak vergileri ve  bina maliyet bedellerinde artış olmayacağını açıkladı.
maliye bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) üretici fiyat endeksi, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,7 oranında artış gösterdi. Vergi harç ve cezalar her yıl yeniden değerleme oranına göre artması öngörülüyor.
 Değerleme oranları bilindiği gibi değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Devlet İstatistik Enstitüsü'nün Üretici Fiyatları Genel Endeksi'nde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. 2008'de endeksin  yüzde 12,  yaşanan krizin etkilerinin giderilmesi için fiyat rekabeti yaşanması 2009'da endeksin yüzde 2,2 gibi düşük bir rakamda  kalmasına  sebep olmuştu. Yeniden değerleme oranı; vergi, harç ve cezalar ile bazı maktu(götürü) had ve tutarların her yıl güncellenmesinde çarpan olarak kullanılıyor.
2011'de yeniden değerleme oranı uygulanarak hesaplanacak vergi cezalarının 2010 yılındaki tutarları 7,7 olarak tespit edilen yeniden değerleme oranıyla çarpılarak yeni tutarlar bulunabilir. Yalnız unutulmaması gereken bir şey var ki Bakanlar Kurulu bu şekilde tespit edilen maktu had ve tutarların birçoğunu artırmaya veya azaltmaya yetkili kılınmış durumda.
Buna göre; 2010 yılı Motorlu Taşıt vergileri, maktu damga vergisi ve harçlar, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları, trafik para cezaları, idari ve adli para cezaları yüzde 7,7 oranında artacak. Ayrıca, Gelir Vergisi dilimleri, Veraset ve İntikal Vergisi matrah ve dilimleriyle istisna tutarları,, Hazine bonosu ve devlet tahvili geliri istisna tutarı, fatura düzenleme haddi, defter tutma haddi, amortisman ayırma sınırı, basit usule tâbi olma şartları, sakatlık indirimi tutarları, konut kira geliri istisnası, değer artış ve arızi kazançlarda istisna tutarı,  Özel İşlem Vergisi ile Çevre ve Temizlik Vergisi de yeniden değerleme oranında artırılacak.
İşte yeni yılda bazı vergi ve cezaların yeni hali :
Maliyenin vergi ve cezalar için belirlediği  yüzde 7,7 yeniden değerleme endeksine karşılık,
Bakanlar Kurulu yetkisini kullanmazsa bazı vergi ve cezalar yeni yılda aşağıda görüldüğü gibi artacak.
-1 yıllık pasaport harcı 1 Ocak'ta 102 lira, 2 yıllık pasaport harcı 167 tl’ye, 3 yıllık pasaport harcı 237 tl’ye, 4 yıl ve üzeri pasaport harcı 334 tl’ye çıkacak. Pasaport defter bedeli 53,85 liraya yükselecek.
- A sınıfı sürücü belgesi  harcı için 84 tl, B sınıfı sürücü belgesi harcı 252 tl,  E sınıfı  sürücü belgesi harcı için 421 tl öedenecek.
-Fatura-fiş vermeyenler yılbaşından itibaren 160 lira yerine 172 lira ceza ödeyecek.
-1-3 yaş grubunda, 1300 cm³'e kadarki otomobillerin MTV'si 405 liradan 436 liraya, 1301-1600
cm³ arasındakilerin MTV'si 648 liradan 698 liraya çıkacak.
-Yeni yıldan itibaren alkollu araç kullananlar 1. seferde 590 tl, 2. sferde 740tl, 3 ve üçten sonra hapis cezası ve 1.186 tl para cezası ödeyecekler.
-Kırmızı ışık ihlali yapanlar 140 tl, yasak yerlere park edenler 67 tl ceza ödeyecek.
-Tescil edilen araçları trafik belgesi ve tescil plakası almadan karayoluna çıkanlara 590 tl, tescil      belgesi ve tescil plakalarını araçta bulundurmadan trafiğe çıkanlara 67 tl ceza verilecek. 
Kabahatlar Kanunu Çerçevesinde;
- Dilencilik yapanlara 75 tl, kumar oynayanlara ise154 tl ceza kesilecek.
-Gürültüyle çevreyi rahatsız eden iş yerleri sahiplerine 1.562 tl ile 1.820 tl arasında ceza ödeyecek.
-Kaldırımı işgal eden veya mal satışı yapan kişilere 75 tl, kaldırımlara izin olmaksızın inşaat malzemesi yığan kişilere 154 ile 778 tl arası ceza ödeyecek.
-Kapalı alanlarda veya toplu taşıma araçlarında sigara içmenin cezası 75 tl, alenen silah taşıyanlar 75 tl ceza ödeyecek. İzinsiz pankart asan kişilerde 154 tl ile4.689 tl arasında ceza ödeyecek.
-İnşaat atıklariyla çeyreyi kirletenlere de 154 ile 4.689 tl arasında ceza ödeyecek.
Hız Sınırını aşanlar      ;
-Yaralanmalar veya ölümlü trafik kazalarında polisten izin almadan olay yerinden ayrılanlar 291 Tl. ödeyecek.
-Geçme kurallarına uymayan ve geçmenin yasak olduğu yerlerde geçen sürücülere 140 Tl ceza verilecek.
-Özürlülerin araçları için ayrılmış park yerlerinde park edenler 133 lira ödeyecek
-Taşıma sınırı üzerinde yolcu alanlara da 68 tl ceza kesilecek.
-Hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşanlar 140 Tl, yüzde 30’u aşanlar 291 tl ceza ödeyecek.
-Emniyet kemerini takmayan sürücülere 67 Tl ceza kesilecek.
 
Günün Sözü :  Karakterinize şöhretinizden daha çok önem verin;
                         Çünkü karakteriniz aslında ne iseniz odur, oysa şöhretiniz,
                           başkaları sizi ne sanıyorsa odur.
                                                        -John Wooder-                
 
                                                                                     Abdulbaki AKBAL
                                                                                     S.M. MALİ MÜŞAVİR